Γνώρισα για πρώτη φορά τον Μπάμπη σε ένα ταξίδι ζωής στο Τόκιο. Eίχαμε μαζευτεί φίλοι, μάγειρες και bartenders υπό την έμπειρη εποπτεία του Γιάννη Πέτρου Πετρή ( Tiki bar Athens) για να ανακαλύψουμε εκτός των άλλων την foodie πλευρά του.
Αμέσως κολλήσαμε, ο Μπάμπης σε κερδίζει με το πάθος του για το φαγητό και τις αστείρευτες γνώσεις του για την ασιατική cooking κουλτούρα. Δοκιμάζαμε τα πάντα, ήθελε να ανακαλύψει κάθε παραδοσιακό japanese πιάτο, να γευτεί όλους τους τύπους ramen και να τους καταγράψει. Όταν γυρίσαμε Ελλάδα, εκείνος επέστρεψε πίσω Τόκιο για να παρακολουθήσει ramen masterclass.
Κάπως έτσι αρχίζει και η ιστορία του με την Thai κουζίνα. Βρέθηκε στην Ταιλάνδη από σπόντα με την παρέα του το 2001 και την ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά. Από τότε μέχρι σήμερα επιστρέφει συνέχεια και κάθε φορά ανακαλύπτει και κάτι νέο γευστικά, το οποίο ταρακουνάει τον ουρανίσκο του. Αυτή την αγάπη, τη γνώση, τη βιωματική του εμπειρία έχει μεταφέρει αυτούσια στα μικρά αλλά θαυματουργά τετραγωνικά του δικού του Thai restaurant στο Κουκάκι.
Όταν πηγαίνεις στο Tuk Tuk είναι σαν να έχεις πεταχτεί δια μαγείας σε ένα αυθεντικό μαγαζί σε κάποια σκληροπυρηνική γειτονιά της Μπαγκόγκ. Η διακόσμηση, τα πιάτα, η ατμόσφαιρα, η φιλοσοφία... Όλα είναι βγαλμένα από εκεί, πολύχρωμα, δυνατά, ελεύθερα και πολύ φιλικά και ζεστά. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι πάντα γεμάτο παρέες και χαμογελαστούς ανθρώπους που απολαμβάνουν στη μέση τα Thai πιάτα.
Οι συνταγές του δεν είναι ωραιοποιημένες, φιλτραρισμένες ή εξευρωπαϊσμένες. Έχουν την καρδιά, το dna και την πληθωρικότητα της παραδοσιακής Thai κουζίνας. Μια τέτοια συνταγή είναι και η Tom Kha Kai που μοιράζεται μαζί μας...
Μπάμπη γιατί Tom Kha Kai;
«Καταρχήν είναι σούπα με γάλα καρύδας και κοτόπουλο. Tom σημαίνει βραστό, Kha είναι το galangal και Gai το κοτόπουλο.
Αν κάποιος δεν έχει ξαναφάει Ταϊλανδέζικο και με ρωτούσε σαν πρώτη επαφή τι να δοκιμάσει θα του έλεγα την σούπα Tom Kha Gai - μια καλά ισορροπημένη σούπα ανάμεσα στο αλμυρό - ξινό - γλυκό και καυτερό,την αρωματική τριάδα της ταϊλανδικής κουζινας (Lemongras, Galangal, kaffir ) μαζί με την κρεμώδη γεύση από το γάλα καρύδας.
Στο Tuk Tuk τη σερβίρουμε στην παραδοσιακή σουπιέρα που λέγεται Μο, έτσι ώστε να μπαίνει στη μέση του τραπεζιού και να μπορούν να την γευτούν όλοι.
Την πρώτη φορά που τη δοκίμασα στην Ταιλανδη έπαθα σοκ από το πόσο καλή ισορροπία είχε και τη λεμονάτη επίγευση που σου άφηνε στο στόμα το λεμονγκρας και το καφίρ.
Ειναι ένα πιάτο που έχει ιδιαίτερη σημασία στην ταϊλανδέζικη κουζίνα γιατί αν το αποδομήσεις μπορείς να κατανοήσεις πως με λίγα «απλά» υλικά μπορείς να πετύχεις αυτήν τη μαγική ισορροπία στη γευση»
Η συνταγή του Μπάμπη
Συνταγή για 4 άτομα
Υλικά
300 γραμμάρια Κοτόπουλο
100 γραμμάρια Μανιτάρια Πλευρώτους
600 γραμμάρια Γάλα Καρύδας
300 γραμμάρια Νερό ή ζωμός
4 Φύλα Kaffir Lime
25 Γραμμάρια Galangal
2 Με 3 Lemongrass
4 Κουτάλια Σούπας Fish Sauce
4 Κουτάλια Σούπας Ζάχαρη
4 Κουτάλια Σούπας Χυμό Lime
Λίγο ξερό Chili Προαιρετικά
Γαρνίρισμα Φρέσκο Κόλιανδρο
Η εκτέλεση βήμα - βήμα
1ον Βράζουμε νερό ή το ζωμό μαζί με τα αρωματικά ( Galangal, Lemongrass, Kaffir Lime Leaves)
2ον Με το που πάρει βράση προσθέτουμε το γάλα καρύδας ( πρέπει πάντα να ξεκινάμε από το ζωμό αν βάλουμε πρώτα το γάλα καρύδας και μετά το ζωμό υπάρχει περίπτωση να κόψει )
3ον Με το που πάρει βράσει προσθέτουμε το κοτοπουλο και το αφήνουμε να μαγειρευτεί περίπου πέντε με δέκα λεπτά.
4ον Προθέτουμε τα μανιτάρια και τα βράζουμε για 2 λεπτά
5ον Σβήνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε την Fish Sauce τη ζάχαρη και το λάιμ. Προαιρετικά αν είμαστε fun των καυτερών μπορούμε να βάλουμε τσίλι.
Γενικά προσαρμόζουμε ποσό ξινή (λάιμ), αλμυρή (Fish Sauce), γλυκιά (ζάχαρη) και καυτερή ( τσίλι ) Θέλουμε.
Σερβίρουμε στα Μπολ και προσθέτουμε φρέσκο Κόλιανδρο
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.