Μενού

Πού θα φάμε με λιγότερα από 25 ευρώ το Σαββατοκύριακο: Τα καλύτερα value for money κουτούκια

Σουρτούκω
Σουρτούκω, Βύρωνας.
  • Α-
  • Α+

Μαγειρευτά, πειραγμένα ελληνικά πιάτα, αυθεντικά σουβλάκια, απαράμιλλης γεύσης burger μέχρι γεωργιανές λιχουδιές έχει η λίστα μας για την έξοδο του Σαββατοκύριακου και όλα αυτά με budget μέχρι είκοσι ευρώ.

Ετοιμαστείτε, έχουμε gastro βόλτα!  

Τα εστιατόρια, κλασικά και μοντέρνα 

Ο Λέλουδας 

leloudas

Στον Βοτανικό σερβίρεται ο πιο διάσημος μπακαλιάρος σκορδαλιά της πόλης. Δεν πάμε όμως μόνο γι' αυτό στο ιστορικό ταβερνάκι που μας καλωσορίζει από το 1928 με τις ίδιες οικείες αγαπημένες γεύσεις και μας αγκαλιάζει με γευστική θαλπωρή. 

Ο Δημήτρης Λέλουδας η τρίτη γενιά πλέον συνεχίζει να τιμά την πορεία του μαγειριού και να διατηρεί πιάτα όπως οι λαχταριστές πατάτες τηγανητές με κιμά και μπόλικο τριμμένο τυράκι ή το κοκκινιστό ζυγούρι που λιώνει στο στόμα. Και αυτά πιστέψτε μας είναι λόγος να πας και να ξαναπάς. 

Σαλαμίνος 8-10 Αθήνα 

Σουρτούκω 

sourtoukw

Μια μεγάλη πορτογύρω βρήκε το γαστρονομικό «λιμανάκι» της στο Βύρωνα. Αφού γύρισε όλη την Ελλάδα ως γνήσια «Σουρτούκω» και μάζεψε τοπικές λιχουδιές και ντόπια μοναδικά προιόντα τα χώρεσε σε μια πανέμορφη αυλή για να τα μοιράζονται οι παρέες. Είναι πολλές οι μαμαδίστικες συνταγές που έχουν μια θέση στο τραπέζι μας. Η τυρόπιτα κανταίφι είναι μια από αυτές καθώς ξεχωρίζει με την εκρηκτική μπεσαμέλ τυριών.

Αγαπημένες είναι οι μανιάτικες τσουχτές και τα βουβαλίσια σουτζουκάκια με καταγωγή από την Κερκίνη. Δίπλα τους μπορείτε να προσθέσετε άνετα και τους μελωμένους γίγαντες Πρεσπών. 

Λ.Χρυσοστόμου Σμύρνης 47, Βύρωνας 

Σούλα ρουστίκ φουντ 

Πάμε στο νέο μαγειρικό της Κυψέλης για να γευτούμε φαγητό που θυμίζει μανούλα. Ο Ανδρέας Κύβελος ακολούθησε τα εκπληκτικά χνάρια της μαγείρισσας μητέρες του Σούλας και δημιούργησε ένα χώρο για να μας περιποιείται με πιάτα που βγάζουν νοσταλγία και μια γλυκιά θέρμη. Κάθε μέρα από τις κατσαρόλες, τα τηγάνια και τα τσουκάλια του βγαίνουν 7 με 8 διαφορετικά φαγητά, με συνταγές που πατάνε από την Λακωνία και την Μάνη μέχρι την μακρινή Γεωργία.

Βάλτε λοιπόν στη παραγγελία σας κοτόπουλο με πορτοκάλι Λακωνίας από τη μία και από την άλλη χινκάλι πουγκάκια ζυμαρικών με κιμά ανάμεικτο και μυρωδικά. 

Ξάνθης 10 Κυψέλη 

Άμα Λάχει 

ama-laxei

Πολύ συχνά με την οικογένεια μου κατεβαίνουμε την Καλλιδρομίου για να βρεθούμε σε αυτή την υπέροχη αυλή από κληματαριές, λεμονιές και γεράνια. Το ωραίο σκηνικό συνοδεύεται βέβαια από ένα εξίσου ωραίο μενού, γεμάτο μερακλίδικους μεζέδες και μια αναπάντεχη λίστα τυριών από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Για παράδειγμα θα βρείτε παρχαροτύρι Κιλκίς, βολάκι Τήνου και οινοσπερίτη Ίου.

Στα πιάτα υπάρχουν κάποιες σταθερές αλλά έχουν πολύ ενδιαφέρουν και οι προτάσεις ημέρας. Εσείς σημειώστε ωστόσο μερικά δοκιμασμένα σιγουράκια όπως η μανέστρα κοτόπουλου με μικρά κομμάτια καπνιστής πανσέτας για έξτρα γεύση, τον σπιτικό καβουρμά με χούμους και τα αφράτα μπιφτέκια σχάρας με οφτές πατάτες. 

Καλλιδρομίου 69, Αθήνα 

Προκομμένες 

Ο Θάνος Βλαχόπουλος είναι ομολογουμένως πολύ τυχερός άνθρωπος καθώς μεγάλωσε  ανάμεσα σε ιδιαίτερα προκομμένες μικρασιάτικες μαγείρισσες. Η γιαγιά και η μητέρα του μαγειρεύαν κάθε μέρα υπέροχα πιάτα του τόπου τους. Αυτά έχει συγκεντρώσει στο όμορφο μαγειρείο του. Ο χώρος σε προιδεάζει πολύ ευχάριστα καθώς ισορροπεί ανάμεσα στο παραδοσιακό και στο μοντέρνο.

Πολύχρωμα καθίσματα, ωραία ταπετσαρία με μαχαιροπίρουνα και η κλασική βιτρίνα με τα μαγειρευτά συνυπάρχνουν. Κάθε μέρα βγαίνουν περίπου 13 συνταγές οι περισσότερες με διαλεκτά βιολογικά προιόντα. Ότι και να διαλέξετε είναι φτιαγμένο με προσοχή δώστε όμως αν βρείτε προτεραιότητα στο λεμονάτο μοσχάρι και στους λαχανοντολμάδες αυγολέμονο. 

Άλσους 7, Γλυφάδα 

Σουσουράδα 

sousourada

Στο πεζόδρομο της Βαλτετσίου συχνάζει μια πρώτης τάξεως Σουσουράδα «ντυμένη» με το στυλ της εποχής. Φωτεινή με καλά δοσμένες βιομηχανικές πινελιές, ξύλινο κομψό bar, ινσταγκραμική νέον πινακίδα με το όνομα της και το καλύτερο ένα πανέμορφο μωσαικό.

Στη Σουσουράδα μπορείς να πας από το πρωί για καφέ και πρωινό, από το μεσημέρι όμως έχεις να διαλέξεις από μια περιεκτική λίστα κρασιών και cocktails και να τα ντουετάρεις με comfort πιάτα σαν τα χειροποίητα πέτουρα με μοσχαρίσιο κιμά και μπεσαμέλ πεκορίνου Αμφιλοχίας ή τον κόκορα κρασάτο με χυλοπίτες. 

Μαυρομιχάλη 44, Αθήνα 

Τα του δρόμου, για το χέρι ή εκεί... 

Η Βόλβη 

volvi

Ο Άρης Δούκας γνωστός από το γιορτινό Noel και ο Τάσος Περδίκης πρώην κρεοπώλης έφεραν στο κέντρο της Ευριπίδου κάτι που μας έλειπε πάρα πολύ, ένα γνήσιο σουβλατζίδικο. Το σουβλάκι τους είναι μικρό, κλασικό, χορταστικό, ένα αληθινό σουβλάκι. Το ατού του βασικά είναι η φρέσκια πίτα και το κρέας που προμηθεύονται από τους γειτονικούς χασάπηδες της αγοράς και το επεξεργάζονται οι ίδιοι.

Επομένως, δεν χρειάζεστε πολλά την πίτα το καλαμάκι χοιρινό ή κοτόπουλο, κρεμμυδάκι, λίγο μαιντανό, προαιρετικά μουστάρδα και καυτερό πιπέρι. Πατάτες δεν βάζουν έχουν μάλιστα μότο #αςπεριμένουνοιπατάτες όπως η ταινία του Σπύρου Τσώλη "Ας περιμένουν οι γυναίκες"

Ευριπίδου 24-26 Αθήνα 

Ortsag 

ortsag

 

O βραβευμένος με αστέρι Μichelin και πολλούς σκούφους Αλέξανδρος Τσιοτίνης έκανε την ανατροπή και άνοιξε ένα casual, comfort λιλιπούτειo εστιατόριo ακριβώς απέναντι από το αστεράτο του fine dining CTC. H κοντινή τοποθεσία όπως και αυτή η γαστρονομική μεταστροφή έχει ουσία, την βιωσιμότητα των υλικών.

Όπως είπε και ο Αλέξανδρος, δεν είναι εποχές να πετάμε υλικά και έτσι στο Ortsag που είναι αναγραμματισμός του gastro ανακυκλώνουν τρόφιμα που περισσεύουν από το ctc. Το κάνουν όμως με πολύ δημιουργικό και νόστιμο τρόπο.

Το μενού χωρίζεται στα δυο, στο στάνταρ με άπαιχτα burgers και σε αυτό που στήνεται αναλογα με τα υλικά που έχουν μείνει. Δοκιμάστε σίγουρα το double wagyu smashed burger με μαγιονέζα τηγανητού αυγού, κιμά black angus, καραμελωμένο κρεμμύδι, cheddar και bacon είναι κόλαση. Αν έχετε διάθεση για ορεκτικά τότε παίξτε ανάμεσα στους αφράτους τηγανητούς κεφτέδες κουνελιού με μαρμελάδα ντομάτας ή τις κροκέτες mac 'n' cheese.  

Κεραμεικού 93-95 Αθήνα 

Starilight 

Στην Κολοκτρώνη μέσα στις γιορτές έκανε το ντεμπούτο του ένα ψαγμένο burger point με άρωμα αυθεντικής Αμερικής. Ο σεφ Γιώργος Γκαρτζώνης φτιάχνει εθιστικά  ζουμερά burgers έχοντας και κάποιους δυνατούς άσους στο μανίκι του. Ο δυνατότερος, το πρωτότυπο ψωμάκι που χρησιμοποιεί, το γνήσιο αμερικάνικο martin's potato roll, το οποίο περνάει από τον ατμό.

Αμέσως επόμενο καλό χαρτί είναι το κρέας, το black angus που πλάθει ο ίδιος με τα κατάλληλα μυρωδικά. Εμένα με κέρδισε το double cheese burger, έλιωνε κυριολεκτικά στο στόμα. Να έχετε το νου σας γιατί κάθε μήνα λανσάρουν και το limited burger του μήνα. 

Πραξιτέλους 1 Αθήνα  

Hurry Up 

hurry-up

Γνώρισα τον Χάρη Μπονάνο τον δημιουργό του Hurry up μόλις βγήκε από το master σεφ και τον ξεχώρισα αμέσως για το πάθος στην μαγειρική και το ταλέντο του. Μετά δοκίμασα τα πιάτα του στη Νάξο στο Avaton, όπου καθοδηγούσε την κουζίνα και ήταν απίστευτο πως κατάφερνε να ζωντανέψει τα τοπικά υλικά με τελείως μοντέρνο και ευρηματικό τρόπο. Κάτι τέτοιο ακόμα πιο εμπνευσμένο και πρωτότυπο κάνει στον πρώτο σταθερό δικό του χώρο στο Κουκάκι.

Παίρνει ελληνικά προιόντα από μικρούς παραγωγούς και τα μετατρέπει σε fusion φαγητό του δρόμου. Όταν πάτε, να πάρετε το ανοιχτό σάντουιτς striplon black angus με μαγιονέζα μαύρου σκόρδου, τσάτνει κρεμμυδιού, πίκλες καρότου και αγγουριού και ναξιώτικο τυρί. Όλα είναι χειροποίητα και φουλ στη γεύση. 

Βεϊκου 34, Αθήνα 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.