Οι άνθρωποι της Σύρου μέσα από τη λέσχη γαστρονομίας και τους φίλους γαστρονομίας διοργανώνουν ένα από τα πιο γλυκά φεστιβάλ που έχουμε ακούσει.
Για δύο ημέρες, 31 Μαΐου και 1 Ιουνίου η Ερμούπολη, η Πλατεία Μιαούλη και ολόκληρο το νησί θα μοσχοβολήσει ζάχαρη άχνη και θα δροσιστεί με τις πιο ιδιαίτερες γεύσεις παγωτού.

H δράση ξεκινάει από νωρίς την Παρασκευή σε ένα από τα πιο δημοφιλή τζελάτο, το Django του Κωνσταντίνου Καρακατσάνη, που κλείνει φέτος είκοσι χρόνια δημιουργίας. Άνοιξε το 2005 και αφού μάγεψε όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού, απέκτησε viral αδελφάκι στο Κουκάκι.
Το πιο αγνό, γευστικό και δημιουργικό παγωτό βγαίνει εκεί χωρίς επεξεργασμένα προϊόντα ή έτοιμα μείγματα. Οι πρώτες ύλες έρχονται στο εργαστήριο από τους παραγωγούς.
Για παράδειγμα, παραλαμβάνουν γάλα βιολογικό αγελαδινό από το αγρόκτημα Λιβαδερού, καρύδια από τη Λαμία και φουντούκια από την Πέλλα και τα αξιοποιούν φτιάχνοντας ένα παγωτό αέρινο, με λίγα λιπαρά και μπόλικη νοστιμιά, που καταναλώνεται φρέσκο.
Αν και είμαι οπαδός στο φιστίκι τους, είναι δύσκολο να αντισταθείς σε ξεχωριστές μπάλες όπως είναι το ανθόγαλα, η κρεμ μπρουλέ και η κρέμα Καταλάνα.

Στα πλαίσια του φεστιβάλ η Τζελατερία θα ανοίξει τις πόρτες της στις 11 το πρωί και θα μετατραπεί στην κυριολεξία σε ένα εργαστήριο παγωτού.
Μέσα στους πάγκους και τα μηχανήματα θα μπουν διακεκριμένοι δημιουργοί παγωτού από την Ελλάδα και το Εξωτερικό και όλοι μαζί θα ενωθούν, θα φτιάξουν παγωτό, θα δοκιμάσουν και θα μοιραστούν τις πιο ωραίες εμπειρίες.
Οι επισκέπτες θα μπορούν να παρακολουθήσουν από κοντά τις εναλλαγές των ice cream pastry και να συνομιλήσουν μαζί τους.
Η πρωτότυπη και πολλή όμορφη ένωση των δημιουργών θα κρατήσει μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι.
Μέσα σε αυτό το διάστημα θα δώσουν το παρόν η Εύη Παπαδοπούλου από το Le Greche, o Alessandro Cesari από το Sable της Μπολόνια, ο Γιάννης Νύκταρης από το Fatto a Mano, o Λουίζος Συμεωνίδης από το Vanilla και εννοείται ο οικοδεσπότης Κωνσταντίνος Καρακατσάνης.

Το βράδυ στις 21:00 το μαγαζί θα δώσει με όλους το επόμενο ραντεβού για να κεράσει παγωτό και να μας κάνει μια παρέα με ένα παγωτό χωνάκι στο χέρι.
Την επόμενη μέρα, το φεστιβάλ κορυφώνεται και μεταφέρεται στην Πλατεία Μιαούλη. Στη γραφική τοποθεσία θα παιχτεί ένα γλυκό φινάλε, που κανείς δεν πρέπει να χάσει. Οι Συριανοί ζαχαροπλάστες μαζί με pastry σεφ από την Ελλάδα και το Εξωτερικό θα δώσουν μεγάλο ρεσιτάλ.
Θα ξεδιπλώσουν μπροστά στον κόσμο την πολύτιμη ζαχαροπλαστική κληρονομιά του νησιού με γλυκά βασισμένα σε παλιές και ξεχασμένες οικογενειακές συνταγές. Τα οποία οι επισκέπτες θα μπορούν να τα συνδυάσουμε με τα λικέρ αλλά και τα cocktail που θα ετοιμάζονται επίσης εμπνευσμένα από την ιστορία και τις γεύσεις του τόπου.
Και κάπως έτσι από το χθες θα φτάσουμε στο σήμερα ακολουθώντας τους επαγγελματίες να πατάνε στα υλικά και στις παραδόσεις και να δημιουργούν ευφάνταστα γλυκά, μοντέρνα, πρωτοποριακά και πολύ γευστικά.

Είναι αλήθεια ότι πρώτη φορά ένα φεστιβάλ σχεδιάζετε με τόση γλύκα και καταφέρνει να συγκεντρώσει ζαχαροπλάστες από διαφορετικά μέρη για να συνεργαστούν και να συνθέσουν μαζί.
Η Σύρος έχει το πιο διάσημο λουκούμι, το συριανό, με εμβληματικές οικογένειες, και μαγικές ιστορίες, έχει το παστέλι, τις χαλβαδόπιτες, τα γλυκά του κουταλιού και τόσα άλλα που δεν ξέρουμε και μπορούμε σε αυτό το διήμερο να τα γνωρίσουμε και να τα γευτούμε.
Όσοι μπορείτε σαλπάρετε για Σύρο.
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.