Ο "Πλάτανος" έχει αλλάξει αρκετά γαστρονομικά πρόσωπα, το μακρινό 1981 συστήθηκε ως καφενείο με πορτοκαλάδες, καφέδες και ομελέτα, συνέχισε ως τυπική ταβέρνα τιμώντας την ιεροτελεστία της περιοχής στις σούβλες και ξανασυστήθηκε μετά από ολικό lifting στον χώρο και στην κουζίνα με πρωτοποριακό κόνσεπτ την αναδόμηση της βιωματικής κουζίνας σε μοντέρνα και comfort.
Βασικός αυτουργός της καινούργιας γευστικής μέρας του εστιατορίου είναι ο Θέμης Μπέλλος. Ο Θέμης δεν είναι μόνο ιδιοκτήτης αλλά και σεφ και ψυχή του μαγαζιού. Πριν περιηγηθούμε στον κατάλογο έρχεται στο τραπέζι μας να μας καλωσορίσει και να μας ταξιδέψει στο μενού που ισορροπεί αριστοτεχνικά ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη γαστρονομική πραγματικότητα.
Είναι αυτοδίδακτος σεφ, όμως μιλάει με τόσο πάθος για την μαγειρική, για τις συνταγές, για τις γευστικές μνήμες, για τη θέληση του να μάθει και να ρουφήξει κάθε νέα πληροφορία, να μαθητεύσει δίπλα σε καταξιωμένους σεφ όπως ο Σωτήρης Ευαγγέλου και να συμπράξει με βραβευμένους σεφ όπως ο Κωνσταντίνος Ανδρέου, που ανυπομονούμε να δοκιμάσουμε.


Η αρχή είναι δυνατή, γευόμαστε από τα signature ορεκτικά το μοσχαρίσιο ταρτάρ σε φρέσκο ραβιόλι. Το ζυμαρικό είναι άψογο και λεπτεπίλεπτο αφήνοντας το μοσχάρι να πρωταγωνιστεί. Η μπουκιά είναι αρμονική με highligt την κονσομέ του βοδινού. Αμέσως μετά έρχεται το best seller η τάρτα άγριων μανιταριών. Έχουμε ακούσει γι αυτό το πιάτο και η φήμη του αιτιολογείται είναι πεντανόστιμο. Ένας ιδανικός συνδυασμός από πουρέ πορτσίνι, λικέρ μανιταριών, μαρμελάδα κανθαρέλας και κρέμας καρυδιού πάνω σε τραγανή τάρτα.
Εξίσου καλά και πιστεύω λόγος για να επιστρέψεις είναι τα καπνιστά σπαράγγια. Έρχονται σερβιρισμένα εντυπωσιακά σε μια μεγάλη φιάλη με καπνούς και αποτελούν το απόλυτο umami. O Θέμης τα έχει σοτάρει σε αρωματισμένο βούτυρο και τα έχει ενδυναμώσει γευστικά με καπνιστή γραβιέρα Νάξου και σαλάμι Λευκάδος. Τα δοκιμάζεις και οι εντάσεις σκάνε στον ουρανίσκο χωρίς όμως τα σπαράγγια να χάνουν την τραγανότητα και τη φινέτσα τους.
Ακολουθεί η επόμενη ενότητα με μεγάλη βαρύτητα τα steaks on fire μια απόδειξη πως μπορεί να παντρευτεί ευρηματικά η ρουστίκ έννοια της σούβλας με τα νέας εποχής κρέατα ωρίμανσης. Στην πράξη αυτό γίνεται μέσα από μια εξαιρετική επιλογή σε Αυστραλιανό rib eye, γιαπωνέζικο wagyu, portehouse ξηράς ωρίμανσης και αντίστοιχα λουκάνικων μαύρου χοίρου ή ντόπιων πρόβειων παιδακίων. Εμείς επιλέξαμε τα παϊδάκια που ήρθαν ζουμερά και τη μοσχαρίσια σπαλομπριζόλα ξηράς ωρίμανσης που επίσης είχε άψογο ψήσιμο.

Τελευταία κατηγορία -και κατά τη γνώμη μου πολύ σημαντική- είναι η λίστα με διάφορα μαγειρευτά. Εδώ φαίνεται ακόμα πιο πολύ η ανανεωτική τάση του σεφ, η όρεξη για πειραματισμούς και η ανοιχτόκαρδη προσωπικότητα των πιάτων. Τσεκάρουμε τα χειροποίητα ζυμαρικά με κόκορα Καγόρ. Τα ζυμαρικά είναι γεμιστά με ξινομυζήθρα και δυόσμο και κρατάνε πολύ ωραία, ο κόκορας είναι μπρεζέ και λιώνει στο στόμα, ενώ τα μανιτάρια Μετεώρων και το μπέικον δίνουν την ένταση που χρειάζεται. Γι αυτούς που θέλουν κάτι σε ψάρι πολύ καλός είναι ο Μπακαλιάρος.
Το ψάρι σοτάρεται και έχει μια τραγανή κρούστα ενώ τα συνοδευτικά η κρέμα κίτρινης πατάτας, το yuzu, το μαύρο σκόρδο και το μπισκότο από κουρκούτι συμβάλουν στην πολυπλοκότητα και την φινέτσα του πιάτου. Αξίζει να αναφέρουμε δυο ακόμα το σιγομαγειρεμένο αρνάκι στη γάστρα και το τραγανό ριζότο με πίκλα άγριων μανιταριών, κρέμα Σαν Μιχάλη και φρέσκια τρούφα.
Για το φινάλε το σουφλέ σοκολάτας είναι από τα καλύτερα που έχουμε γευτεί τελευταία και η crispy apple είναι άπαιχτη.
Στον Πλάτανο θα επιστρέψουμε είναι ένα πραγματικό καταφύγιο για ανήσυχους foodies, συγκεντρώνει λαμπερές πρώτες ύλες από όλη την Ελλάδα, έχει αληθινές γεύσεις και αξιόλογη λίστα κρασιών και όλα αυτά τυλιγμένα σε ένα φιλόξενο και ζεστό περιβάλλον με πέτρα, τζάκι και γήινες πινελιές.
Μύκανη Καλαμπάκας, 2432082342
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.