Μενού

Tα γαστρονομικά events της Αθήνας: Μενού, εντυπωσιακά κοκτέιλ και μία μισελενάτη σεφ

athens
Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Βρισκόμαστε στην αποκορύφωση του Dine Athens, της γαστρονομικής εβδομάδας που διοργανώνει για ένατη συνεχόμενη χρονιά η Alpha bank και το πρόγραμμα είναι τέτοιο που εξιτάρει πολύ εύκολα κάθε gastro lover. Φέτος πέρα από τα 150 plus εστιατόρια που συμμετέχουν ενεργά σταχυολογώντας ένα ειδικό μενού με τα καλύτερα τους, τρέχουν παράλληλα αρκετά και πολύ θελκτικά event με σημείο αναφοράς πάντα την premium εμπειρία της γεύσης.  Εμείς συγκεντρώσαμε αυτά που δεν πρέπει να χάσετε και μεταδίδουμε τις λεπτομέρειες. 

Μια βραδιά με την αστεράτη Jessica Rosval

Μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της διεθνούς γαστρονομικής σκηνής έρχεται για πρώτη φορά στην Αθήνα, στις 18 Μαρτίου, για να μπει πίσω από την ανοιχτή κουζίνα του Pharaoh και να μαγειρέψει μερικά από τα πιάτα που την έχουν οδηγήσει στην κορυφή και έχουν ως επίκεντρο την βιώσιμη γαστρονομία και την αξιοποίηση των πρώτων υλών. 

Η Καναδή σεφ διαγράφει μια πορεία στρωμένη με μαγειρικές δάφνες και πολλά αστέρια. Μερικές μόνο από τις κατακτήσεις της είναι το 2021 ο τίτλος της Σεφ της Χρονιάς από τον οδηγό L’Espresso, το βραβείο Rising star στα διεθνή The Best chef awards και η διάκριση ως η Καλύτερη Γυναίκα Σεφ το 2023 από τον οδηγό Identita Golose. 

jessica

Ωστόσο η πιο δυνατή στιγμή της είναι η πρόσφατη ανακοίνωση του οδηγού Michelin ότι το εστιατόριο Al Gatto Verde, του όμιλου Casa Maria Luigia , στο οποίο ηγείται της κουζίνας, κερδίζει το πολυπόθητο αστέρι Michelin αλλά και το πράσινο αστέρι για τις βιώσιμες πρακτικές. 

Στο Pharaoh παίζοντας με τις φωτιές θα φτιάξει πιάτα του βραβευμένου εστιατορίου χρησιμοποιώντας μοναδικές πρώτες ύλες όπως είναι το μπλε καβούρι, το Royal Ossetra χαβιάρι, οι κόκκινες γαρίδες Mazara και τα Piemontese short ribs.   

Φαγητό και το cocktail γίνονται ένα στην Αίγλη 

Στην εντυπωσιακή εικοσάμετρη μπάρα της Αίγλη Ζαππείου στις 19 Μαρτίου στήνεται ένα ευφάνταστο cocktail pairing. Το αναβαθμισμένο bar food έχουν αναλάβει οι βραβευμένοι σεφ Δήμος Μπαλόπουλος και Γιώργος Κηρύκος και τις μείξεις ο ταλαντούχος mixologist Δημήτρης Ρούσσος. Ο Δημήτρης έχει μαγειρέψει και ανακατέψει fine drinking cocktail, που εντυπωσιάζουν ως προς την ιδέα, την τεχνική, το σερβίρισμα και τη γεύση. Μαζί δε με τα μοντέρνα και γευστικά πιάτα η συνολική εμπειρία ανεβαίνει σε άλλο επίπεδο. 

Ο Herve Pronzato και ο Γρηγόρης Κίκης κάνουν ιστορική αναδρομή στα πιάτα τους 

herve

Οι σεφ του εστιατορίου Herve, δυο διαφορετικές γενιές, δυο ξεχωριστές προσωπικότητες της εγχώριας γαστρονομικής σκηνής, δυο σεφ με αστέρι michelin μαγειρεύουν μαζί  στις 19 Μαρτίου, μερικά από τα εμβληματικότερα πιάτα του εστιατορίου.  Έτσι θα δοκιμάσουμε το συγκλονιστικό macaron σκουμπρί και το δροσερό βασιλικό καβούρι με ακτινίδιο και παντζάρι. Θα βουτήξουμε στον ταραμά με την φοβερή λακέρδα και στα αυγά ορτυκιού με σπανάκι. Θα απολαύσουμε την πάπια με κρασί πόρτο, το λαβράκι με γάλα καρύδας, τον μπακαλιάρο με λαγόχορτο και πολλά ακόμα. 

Ανατρεπτικά οινικά ζευγάρια στο Delta 

Στις 20 Μαρτίου στο βραβευμένο εστιατόριο με δυο αστέρια Michelin θα ξετυλιχτεί μια γαστριμαργική χορογραφία ανάμεσα σε κορυφαία πιάτα του Γιώργου Παπαζαχαρία από τη μία  και σε σπουδαία κρασιά του κτήματος Άλφα από την άλλη. Οι περισσότερες μάλιστα συνταγές υψηλής γαστρονομίας θα φλερτάρουν διακριτικά με δυο υποψήφιους οινικούς συντρόφους, προκαλώντας τους δώδεκα τυχερούς που θα απολαύσουν το οινικό δείπνο να διαλέξουν τον καλύτερο. 

Πρώτα θα έρθει ένα αιθέριο φύλλο αχλαδιού, αρωματισμένο με πεύκο και γεμιστό με στρειδόχτενο με τον Γήοινο Anda Luna Vine Rose, Extra brut. Σειρά έχουν τα αλατισμένα φρούτα και λαχανικά με παλαιωμένες αγκινάρες Ιερουσαλήμ και ιπποφαές με κτήμα Άλφα Sauvignon Blanc αλλά και με κτήμα Άλφα Ecosystem Sauvigno blanc. To επόμενο φανταστικό πιάτο είναι ο μπακαλιάρος αρωματισμένος με φύλλα νεραντζιάς που θα παίξει τόσο με την μαλαγουζιά single vineyard Χελώνα, όσο και με το ecosystem μαλαγουζιά.  Η μοσχαρίσια πικάνια με σέσκουλα θα κοντραριστεί με το κτήμα Άλφα του 2022 αλλά και του 2013 και για το φινάλε ο τραγανός ηλίανθος θα ζευγαρώσει με το Late Harvest omega ένα φοβερό γλυκό κρασί.   

herve

Πιάτα που εμπνέονται από τη σύγχρονη ελληνική τέχνη 

Το φαγητό έχει μια ιδιαίτερη σχέση με την τέχνη, μια σχέση αλληλεπίδρασης, μίμησης και δημιουργίας. Στις 21 Μαρτίου θα έχουμε την ευκαιρία να βιώσουμε έντονα αυτή την σύμπραξη ξεκινώντας την βραδιά με ξενάγηση στον Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και τελειώνοντας την στο εστιατόριο Nyn Esti με ένα πρωτότυπο δείπνο, όπου τα  πιάτα του βραβευμένου σεφ Σταμάτη Μισομικέ εξιστορούν γευστικές ιστορίες μέσα από την τέχνη. Ο ταλαντούχος σεφ θα κάνει ο ίδιος την ξενάγηση στα 13 στάδια του μενού αποκαλύπτοντας σε κάθε ένα την πηγή έμπνευσης. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.