Τα καλά νέα είναι ότι συνεχίζουν να σκάνε στην πόλη νεογνά, εστιατόρια και bar, με αναπτυγμένες πρόωρες ιδιότητες και με χαρακτήρα που δεν στηρίζεται στις αμάσητες κόπιες. Μια τέτοια τριπλέτα εμπεριέχει το Ydoron που στέκει με φόντο την Ακρόπολη, το Σεπτέμβριος 18 που ανανεώνει τη στοά Κοραή και το πολυπόθητο 42 bar, που μπαίνει πάλι στην ζωή μας από καινούργιο πόστο και με σαφές αέρα αναβάθμισης των εμπειριών.

H ώριμη πλευρά των ψαριών του Ydoron
ΤοYdoron μας προσκαλεί ξανά στο ανακαινισμένο αρχοντικό του Κυριάκου Πιττάκη αλλά αυτή τη φορά στον δεύτερο όροφο και όχι στο τρίτο που συχνάζει το Liystor για να ανακαλύψουμε μια εκρηκτική πλευρά της ψαροφαγίας πλεγμένη με τεχνικές, γνώσεις και δημιουργικότητα.
Πίσω από το θαλασσινό αυτή τη φορά project κρύβεται η ίδια δοκιμασμένη ομάδα του Liystor με καπετάνιο τον ταλαντούχο νεαρό σεφ, Νίκο Αποστολάκη.
Ο Νίκος μας σύστησε από την αρχή πιάτα της παλιάς Αθήνας και τώρα μας βάζει πάλι στο τραπέζι ενός ωραίου και minimal χώρου για να γευτούμε μια πρωτοποριακή γαστρονομία, που όμως βασίζεται στην απλότητα και στην γοητευτική τέχνη της ξηράς ωρίμανσης.

Τα πιάτα του μας αποκαλύπτουν μια εντελώς νέα εποχή, όπου το ψάρι αξιοποιείται όπως ένα premium κρέας περνάει από ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας και χρόνου και μας προσφέρει αναπάντεχες γευστικές διαστάσεις.
Ο Νίκος μας είπε ότι πρόκειται για μια φιλοσοφία μαγειρικής που τη δουλεύει χρόνια, με δεκάδες πειράματα, μελέτες, έρευνες και προσπάθεια και ήθελε πάρα πολύ να τη φέρει στο κέντρο της Αθήνας και να την μοιραστεί μαζί μας.
Η αλήθεια είναι ότι διαχειρίζεται άπταιστα την αρχαία τεχνική ωρίμανσης και την εξελίσσει βάζοντας τις δικές του σύγχρονες πινελιές.

Τα ψάρια και τα θαλασσινά στις συνταγές που δοκιμάζουμε είναι πιο συμπυκνωμένα και πιο πολύπλοκα αρωματικά. Σύντομα θα πάμε να τα γευτούμε αναλυτικά και θα αναμεταδώσουμε με λεπτομέρεια τις εντυπώσεις μας.
To μοίρασμα του September 18
To September 18, έχει αρχικά ένα τέλειο όνομα, που κρύβει πολλές έννοιες. Νομίζω ότι για όλους μας ο γλυκός Σεπτέμβρης παραπέμπει σε συναισθήματα ανανέωσης και σε υποσχέσεις για νέες αρχές και αλλαγές.
Κάτι τέτοιο μου φαίνεται εκπέμπει το μαγαζί που ανοίγει τις πόρτες του σημαδιακά την παραμονή των Χριστουγέννων και μας προϊδεάζει για μια δυνατή αρχή που φρεσκάρει το νόημα του all day με αναφορές που το κάνουν πιο οικείο, φιλόξενο και παρείστικο.

Κάπως έτσι το έχουν οραματιστεί ο Γιάννης Τσαχλής και η Νεφέλη Οφέλια Σαχβερντιαν και έχουν δώσει βάρος στην σύνθεση ενός στεκιού που φλερτάρει με την απλότητα και τη φυσικότητα. Στο εσωτερικό παντού πρωταγωνιστούν οι γήινες νότες και τα πολύ όμορφα φυσικά υλικά αγκαλιασμένα από μικρές και διακριτικές αντιθέσεις που κάνουν όμως τη διαφορά.
Πέρα από το μέρος που δεν φωνάζει καθόλου επιτήδευση το ίδιο κάνει και το μενού του Χρήστου Χανιά. Ο σεφ έχει βάλει στο κέντρο την απλότητα και τα εποχιακά υλικά και έχει δημιουργήσει δέκα επιλογές για πρωινό και δέκα για δείπνο μεσημέρι ή βράδυ, που έχουν όμως κοινά σημεία την γεύση, την απόλαυση, την ευχαρίστηση και το μοίρασμα.

Το casual dining έχει παρέα το εξίσου casual drinking αυτή τη φορά δια χειρός Χρήστου Βαγενά. Ο έμπειρος bartender έχει παίξει επίσης με φρέσκα υλικά και χωρίς εξτραβαγκάντζες έχει δώσει νοστιμιά.
H επιστροφή του 42 bar
To bar κεφάλαιο και τοπόσημο της ελληνικής bartending σκηνής, το 42 bar, κάνει το come back που του αρμόζει, εντυπωσιακό, εκρηκτικό και οσκαρικό, πανέτοιμο με λίγα λόγια να γράψει νέες σελίδες στην πίνειν ιστορία της πόλης με μείξεις που χτυπιούνται στο ρυθμό της και με ένα χώρο που δεν βρίσκεις.

Κεντραρισμένο στην μπάρα, στους άνετους δερμάτινους πράσινους καναπέδες, τις χρυσές καρέκλες, το μωσαϊκό δάπεδο, τη γυάλινη οροφή, το τζάκι, την βιβλιοθήκη και άλλα τόσα στοιχεία που αποδεικνύουν την αισθητική, την φινέτσα, την διαχρονικότητα και την ρετρό διάθεση. Κάνει για μια ακόμα φορά την διαφορά και δημιουργεί την ατμόσφαιρα ενός ευρωπαϊκού bar μεγάλης κλάσης.
Στο νέο posto, στην καρδιά του Κολωνακίου, στην Καρνεάδου, διατηρεί την αψεγάδιαστη λογική του στα κλασικά cocktails και στα premium αποστάγματα και μας σερβίρει extra signature, που τιμούν την στιβαρή προσωπικότητα του και παίζουν καθαρά με καλό πάγο, καλό ποτήρι και καλά υλικά.

Αυτό άλλωστε είναι και το σταθερό μότο του Σπύρου Κερκύρα του one and only bar connaisseur, που μας έχει χαρίσει βραβεύσιμες μόνο δουλειές αλλά και την θρυλική εξέλιξη του 42. Επιστρέφοντας και αυτός στον τόπο του εγκλήματος έχει επιμεληθεί προσωπικά τα πάντα και σε αυτά περιλαμβάνεται και το section food.
Νέα μανιέρα στην επαναφορά του είναι η προσέγγιση του τρώγειν βλέποντας ότι ανοίγει τα χαρτιά του σε μια επιλογή από το πρωί μέχρι το βράδυ. Ο Δημήτρης Νικολής έχει βάλει πιάτα που μιλούν πολύ έξυπνα την γλώσσα του bar και της γεύσης σαν το pollo mango και το pork crab spring roll.
Ακολουθήστε το Reader στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις και τα νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.