Το Πάσχα δεν θα ήταν το ίδιο χωρίς τη γοητευτική μυρωδιά από το μαχλέπι και τη μαστίχα ή τους μοσχοβολιστούς καβουρδισμένους τόνους από τα παραδοσιακά κουλούρια, αλλά και την κυριαρχία της σοκολάτας σε εντυπωσιακά αυγά. Είναι οι μέρες που τα ψάχνουμε, τα ανταλλάσσουμε, τα δωρίζουμε και τα απολαμβάνουμε στο έπακρον.
Στις διευθύνσεις που ακολουθούν μπορούμε να βρούμε επιλογές που συνδέουν τις γευστικές μας αναμνήσεις με το παρόν και μας πλημμυρίζουν γεύση.
Temps Perdu στον Πειραιά

Στο πεζόδρομο της Καραΐσκου ζυμώνεται κάτι πολύ σοβαρό. Ο pastry chef Γιάννης Βλασίου και ο αρτοποιός Δημήτρης Δρίτσιος με περγαμηνές και οι δυο σε σπουδαία εστιατόρια της Αμερικής και της Ευρώπης δημιούργησαν ένα δικό τους bakery νέας εποχής.
Από τις μεγάλες βιτρίνες μπορείς να χαζέψεις το ντιζαϊνάτο και βιομηχανικού στιλ εργαστήριο αλλά και τις λαχταριστές παρασκευές τους. Ειδικά γι αυτές τις ημέρες η δημιουργικότητα τους έχει πιάσει κόκκινο με εδέσματα που βγάζουν τις πιο ωραίες παιδικές μας αναμνήσεις.
Το τσουρέκι τους γίνεται με προζύμι και αρωματίζεται με τις αγαπημένες νύξεις της μαστίχας, του μαχλεπιού, του πορτοκαλιού, της βανίλιας και του κάρδαμου. Είναι αφράτο και στο στόμα σκάνε όλα τα παραπάνω αρώματα το ένα μετά το άλλο, ενώ η υφή του είναι τέλεια όσο πρέπει μαστιχωτή και αέρινη.
Εκτός από το τσουρέκι όμως έχουν ετοιμάσει και ένα φοβερό ιταλικό πασχαλινό γλυκό, το Colomba di Pasqua. Σε αυτό μπλέκονται αρώματα εσπεριδοειδών με βανίλια, μαύρη σοκολάτα και λικέρ μανταρίνι.

Τέλος από τις προτάσεις τους δεν λείπουν τα παραδοσιακά λαμπροκούλουρα που ευωδιάζουν αρώματα σπιτικά και γνώριμα. Μπορείτε να τα πάρετε στην όμορφη συσκευασία τους και να τα δωρίσετε στους δικούς σας, θα τα εκτιμήσουν σίγουρα.
Καραΐσκου 114, Πειραιάς
Bread BC στο Χαλάνδρι
Ο γνωστός σκηνοθέτης Περικλής Βούρθης μετέφερε τη μεγάλη αδυναμία του στο ψωμί σε έναν πολύ στιλάτο χώρο. Τα αρτοποιήματα του γίνονται μόνο με φυσικό προζύμι αργής ωρίμανσης και έχουν την έμπειρη επίβλεψη του αρτοποιού και ζαχαροπλάστη Θανάση Σταμούδη, διάσημου από τις γλυκές δημιουργίες του στη Σπονδή.
Πέρα από τα διαφορετικά γκανιάν είδη ψωμιού όμως μας κακομαθαίνουν συχνά με πολλές καινούργιες λιχούδικες προτάσεις. Για τη Μεγάλη Εβδομάδα έχουν επιστρατεύσει τις εξαιρετικές πρώτες ύλες και την ευρηματικότητα τους και μας περιμένουν με τσουρέκια, πασχαλινά αυγά και κουλουράκια.
Στην κατηγορία τσουρέκι η εκδοχή τους εκτός από το κλασικό είναι κυριολεκτικά κολασμένη. Το προζύμι αφήνεται να ωριμάσει για 24 ώρες, μετά ζυμώνεται με αγάπη και βουτάει μέσα στην σοκολάτα. Το σοκολατένιο λοιπόν τσουρέκι είναι έντονο, αρωματικό και πολύ γευστικό.

Τώρα στην περίπτωση των αυγών ισχύει το ρητό από την Κική και την Κοκκό ποιο να διαλέξω. Το ένα είναι με σοκολάτα γάλακτος και flakes από κρουασάν βουτύρου, που δίνουν μια ευχάριστη τραγανή υφή και το άλλο απογειώνει την bitter σοκολάτα με καραμελωμένα crumbs προζυμωμένιου ψωμιού.
Νομίζω ότι η απάντηση είναι και τα δυο. Ειδικά αν δεν έχετε πάρει ακόμα τα δώρα σας τα βάζετε στην Easter bag που έχουν ετοιμάσει μαζί με χειροποίητη λαμπάδα από μελισσοκέρι και extra bonus τα κουλουράκια.
Αγίας Παρασκευής 59, Χαλάνδρι
Antonis Selekos Conceptual desserts στο Παγκράτι

Ο ταλαντούχος pastry chef είχε καταφέρει να κερδίσει τις εντυπώσεις με τα αριστοτεχνικά γλυκά του στο βραβευμένο με αστέρι funky gourmet, τώρα συνεχίζει να μας εντυπωσιάζει από το δικό του καλαίσθητο εργαστήριο στο Παγκράτι. Η φιλοσοφία του είναι λίγα και καλά γλυκά και την έχει καθιερώσει στο απόλυτο κάνοντας focus στο Panettone και σε μερικά ακόμα γλυκίσματα.
Σε αυτά η φαντασία του είναι ανεξάντλητη και καθώς μπλέκεται με την άριστη τεχνική το αποτέλεσμα είναι παραπάνω από λαχταριστό. Στον πανέμορφο χώρο του στο Παγκράτι μας μυεί σε καινούργιους συνδυασμούς. Για παράδειγμα τα τσουρέκια του έχουν φουλ γεύση.

Το ένα γεμίζεται με κρέμα από φιστίκι αιγίνης, πραλίνα από φιστίκι Αιγίνης, crumble φιστικιού και ανθό αλατιού, ενώ στο άλλο πρωταγωνιστεί η πραλίνα φουντουκιού, με τα καραμελωμένα φουντούκια και τον ανθό αλατιού. Και με τα δύο γεμίζει το στόμα απόλαυση.
Τα σοκολατένια αυγά από την άλλη είναι κεντημένα με σοκολάτα ως πραγματικά έργα τέχνης που δεν θέλεις να χαλάσεις αλλά αν τα γευτείς δεν υπάρχει επιστροφή. Εμένα μου αρέσει αυτό που είναι κατακόκκινο και ντουετάρει την σοκολάτα γάλακτος με στοιχεία λευκής σοκολάτας και βούτυρο κακάο.
Εριφύλης 2, Αθήνα
Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.