Μενού
  • Α-
  • Α+

Τώρα που ζεσταίνει σιγά σιγά ο καιρός, οι δροσερές σαλάτες ζυμαρικών διεκδικούν σταθερή θέση στο τραπέζι μας. Είναι εύκολες στην προετοιμασία, μας κρατάνε χορτάτους για πολύ περισσότερο από ό,τι μια απλή σαλάτα λαχανικών και αποτελούν και μια τέλεια επιλογή για ένα ελαφρύ αλλά νόστιμο γεύμα. Επειδή είμαστε σίγουροι πως σας αρέσουν και εσάς πολύ οι μακαρονοσαλάτες, σας δίνουμε τέσσερις πεντανόστιμες συνταγές για όλες τις ώρες της ημέρας.

Caesar salad με ζυμαρικά

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. πένες, βίδες ή φαρφάλες

2 φιλέτα κοτόπουλου, ψημένα και κομμένα σε μικρά κομμάτια

1 φλιτζάνι ντοματίνια, κομμένα στη μέση

6 φλιτζάνια μαρούλι, πλυμένο και κομμένο

½ φλιτζάνι παρμεζάνα τριμμένη

½ φλιτζάνι φλούδες παρμεζάνας

1 φλιτζάνι κρουτόν

Για το dressing

1 μικρή σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

4 φιλέτα αντζούγιας σε ελαιόλαδο, στραγγισμένα

1 κ.σ. φρέσκο χυμό λεμονιού

1 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί

60 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

2 κ.σ. μαγιονέζα

25 γρ. παρμεζάνα τριμμένη

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τα ζυμαρικά, τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα αφήνουμε στην άκρη.

Βάζουμε στο μπλέντερ το σκόρδο, τις αντζούγιες, το χυμό λεμονιού, το ξίδι, το ελαιόλαδο και τη μαγιονέζα και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε την παρμεζάνα και χτυπάμε μερικές φορές ακόμη. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.

Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζουμε τα ζυμαρικά, το κοτόπουλο και τα υπόλοιπα υλικά. Περιχύνουμε το dressing, ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε.

Μεσογειακή σαλάτα ζυμαρικών με πέστο βασιλικού

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. κοντά ζυμαρικά (βίδες, πένες κ.λπ.)

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι πέστο βασιλικού

⅓ φλιτζανιού ξύδι από κόκκινο κρασί

1/3 φλιτζανιού λιαστές ντομάτες σε λάδι, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες

⅓ φλιτζανιού ελιές, κομμένες σε φέτες

⅓ φλιτζανιού μαριναρισμένες καρδιές αγκινάρας, ψιλοκομμένες

2-3 χούφτες ρόκα

½ φλιτζάνι φέτα, θρυμματισμένη

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τα ζυμαρικά, τα στραγγίζουμε, τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα στραγγίζουμε ξανά.

Βάζουμε τα ζυμαρικά σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτουμε το πέστο βασιλικού και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από τη ρόκα και τη φέτα) και ανακατεύουμε ξανά. Τέλος, προσθέτουμε τη ρόκα και στη συνέχεια τη θρυμματισμένη φέτα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε.

Πλούσια μακαρονοσαλάτα με κοτόπουλο

Υλικά (για 4 άτομα)

450 γρ. ζυμαρικά φουσίλι

2 στήθη κοτόπουλου

1 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη

1 κ.σ. ελαιόλαδο

4 φέτες μπέικον, μαγειρεμένες και κομμένες σε κυβάκια

2 φλιτζάνια ντοματίνια, κομμένα στη μέση

2 φλιτζάνια σπανάκι

½ φλιτζάνι φέτα, θρυμματισμένη

¼ κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες

2 κ.σ. φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι

Για τη βινεγκρέτ

¼ φλιτζανιού ελαιόλαδο

3 κ.σ. ξύδι από κόκκινο κρασί

1 σκελίδα σκόρδο, πολύ ψιλοκομμένη

1 κ.σ. μουστάρδα Dijon

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τα ζυμαρικά σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν al dente. Τα στραγγίζουμε και τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ.

Πασπαλίζουμε τα στήθη κοτόπουλο με αλατοπίπερο και σκόνη σκόρδου. Σε ένα μεγάλο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι.

Ψήνουμε το κοτόπουλο, γυρίζοντάς το και από τις δύο πλευρές, μέχρι να πάρει χρώμα και να ψηθεί εσωτερικά.

Το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά και στη συνέχεια το κόβουμε σε κομμάτια.

Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη βινεγκρέτ ανακατεύοντας όλα τα υλικά σε ένα μπολ.

Στο μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα ζυμαρικά με όλα τα υπόλοιπα υλικά. Περιχύνουμε με τη βινεγκρέτ και σερβίρουμε.

Κρύα σαλάτα ζυμαρικών με καπνιστό σολομό

Υλικά (για 4 άτομα)

500 γρ. βίδες ή φαρφάλες

200 γρ. φιλέτο καπνιστού σολομού, κομμένο σε μικρά κομμάτια

200 γρ. φουντίτσες μπρόκολο, βρασμένο

1 κ.σ. κάππαρη

3 αγγουράκια τουρσί, κομμένα σε φέτες

ξύσμα και χυμό από ½ λεμόνι

1 φρέσκο κρεμμυδάκι

1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

μαγιονέζα (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Βράζουμε τα ζυμαρικά, τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε σε ένα μπολ.

Προσθέτουμε το βρασμένο μπρόκολο, το αγγουράκι τουρσί, την κάππαρη, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού, το φρέσκο κρεμμυδάκι και τον άνηθο. Ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τις φέτες σολομού και τη μαγιονέζα (αν χρησιμοποιούμε) και ανακατεύουμε ξανά.

Σκεπάζουμε με μεμβράνη το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για περίπου μία ώρα να κρυώσει η σαλάτα.

Σερβίρουμε τη σαλάτα πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA