Μενού
  • Α-
  • Α+

Πάσχα χωρίς τσουρέκι γίνεται; Δε γίνεται! Σε διάφορα σχήματα, με γέμιση ή χωρίς, αρωματισμένο με μαχλέπι και μαστίχα, στολισμένο με αμύγδαλο ή με σουσάμι και με το κόκκινο αυγό του στη μέση, το τσουρέκι αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Πολλές οι συνταγές και οι παραλλαγές του.

Εάν προτιμάτε το έτοιμο γιατί σας αποθαρρύνει η διαδικασία, εμείς θα σας πούμε ότι για όλους υπάρχει μια αρχή και μια εύκολη συνταγή. Και για να κάνουμε τα πράγματα απλά, σας έχουμε τη συνταγή για το πιο εύκολο πασχαλινό τσουρέκι που φτιάχνεται γρήγορα αλλά είναι πολύ γευστικό και εξαιρετικά αρωματικό.

Εύκολο τσουρέκι

Υλικά (για 10 μερίδες)

500 γρ. αλεύρι για τσουρέκι

20 γρ. ξηρή μαγιά

1 πρέζα αλάτι

125 ml γάλα

2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα συν ένα κρόκο αραιωμένο με λίγο νερό για επάλειψη

50 γρ. ζάχαρη

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

2 κ.γ. μαχλέπι

½ κ.γ. μαστίχα τριμμένη

75 γρ. βούτυρο αγελαδινό, σε κομμάτια και μαλακωμένο

αμύγδαλα φιλέ για την επιφάνεια (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγιά και μια πρέζα αλάτι στον κάδο ενός μίξερ με γάντζο, κάνουμε μια λακκούβα στο κέντρο και το αφήνουμε στην άκρη.

Προσθέτουμε το γάλα, τα αυγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι, τη μαστίχα και 100 ml χλιαρό νερό και ζυμώνουμε με τον γάντζο μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη (5-7 λεπτά). Προσθέτουμε σταδιακά και λίγο λίγο το βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και μαλακή ζύμη (3-5 λεπτά).

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με πλαστική μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο (40 λεπτά-1 ώρα).

Χωρίζουμε τη ζύμη σε τρία ίσα μέρη, σχηματίζουμε μπαστούνια μήκους 45 εκατοστών και τα πλέκουμε σε πλεξούδα. Ενώνουμε τις άκρες για να σχηματίσουμε ένα στρογγυλό τσουρέκι, το βάζουμε σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει ελαφρώς (20 λεπτά).

Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Αραιώνουμε ένα κρόκο με λίγο νερό και αλείφουμε την επιφάνεια του τσουρεκιού, πασπαλίζουμε εάν θέλουμε με αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά.

Μόλις είναι έτοιμο, το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει για λίγο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA