Μενού
  • Α-
  • Α+

Πάσχα χωρίς χωριό (ή εξοχικό) γίνεται. Πάσχα χωρίς αρνί στο τραπέζι δεν γίνεται! Μπορεί να μην έχουμε όλοι τη δυνατότητα να σουβλίσουμε, όμως και ο φούρνος αποτελεί μια ιδανική επιλογή για να απολαύσουμε το πασχαλινό αρνί. Η παρακάτω συνταγή για αρνάκι στον φούρνο με πατάτες είναι εξαιρετικά απλή και εύκολη, με εγγυημένο γευστικό αποτέλεσμα.

Σημαντικό για την επιτυχία του πιάτου είναι το πολύ καλής ποιότητας κρέας. Πάρτε ένα μπούτι από αρνάκι γάλακτος για να είναι τρυφερό. Επίσης, ζητήστε από από τον κρεοπώλη σας να το σπάσει σε 2-3 σημεία.

Αρνίσιο μπούτι στο φούρνο με πατάτες

Υλικά (για 4 άτομα)

1 αρνίσιο μπούτι (περίπου 1.200 με 1.300 γρ.)

1 κιλό πατάτες

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 κ.σ. δενδρολίβανο, ψιλοκομμένο (τα φυλλαράκια του)

2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι, ψιλοκομμένο

1 κ.σ. ρίγανη ξερή

1 κ.σ. μουστάρδα

1/3 κ.σ. πάπρικα καπνιστή

2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες συν 2-3 ολόκληρες

χυμό από ½ λεμόνι

αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Αν το μπούτι σε κάποια σημεία έχει πολύ λίπος, με ένα κοφτερό μαχαιράκι το αφαιρούμε. Με μια ελαφρά βρεγμένη πετσέτα σκουπίζουμε το αρνί.

Σε ένα μπολάκι αναμειγνύουμε 2 κ.σ. λάδι, λίγο από το δενδρολίβανο, λίγο από το θυμάρι, το πολτοποιημένο σκόρδο και αλατοπίπερο. Αλείφουμε με ένα πινέλο όλο το μπούτι, το τυλίγουμε με μεμβράνη και το αφήνουμε τουλάχιστον 2-3 ώρες στο ψυγείο.

Βγάζουμε το μπούτι από το ψυγείο, το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και το απλώνουμε στο ταψί.

Ανοίγουμε σε 3-4 σημεία με ένα κοφτερό μαχαίρι τρύπες και μπήγουμε μέσα σκόρδο μαζί με αλατοπίπερο.

Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι νερό και 2-3 κ.σ. λάδι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς για 20-30 λεπτά ώστε να αρχίσει να κάνει μια κρούστα.

Στο μεταξύ, σε ένα μπολ κόβουμε τις πατάτες σε κομμάτια. Ανακατεύουμε το υπόλοιπο λάδι, τη μουστάρδα, την πάπρικα, το υπόλοιπο δενδρολίβανο και το θυμάρι, τη ρίγανη, το χυμό λεμονιού, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνουμε με το μείγμα τις πατάτες και ανακατεύουμε καλά.

Αδειάζουμε το περιεχόμενο στο ταψί, γύρω από το μπούτι, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 180 βαθμούς και ψήνουμε για 1,5 περίπου ώρα (ανάλογα με τον φούρνο μας).

Για να είμαστε σίγουροι ότι το κρέας έχει ψηθεί σωστά, το τρυπάμε με ένα μαχαιράκι για να δούμε αν είναι μαλακό και αν ξεκολλάει εύκολα από το κόκαλο. Προς το τέλος του ψησίματος, μπορούμε να το σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο.

Το βγάζουμε από το φούρνο και το αφήνουμε σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 10 λεπτά να ξεκουραστεί πριν το κόψουμε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA