Μενού
  • Α-
  • Α+

Αν σκέφτεστε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό τα φετινά Χριστούγεννα, τι θα λέγατε για μερικά μελομακάρονα με παλαιωμένο τσίπουρο; Η γιαγιά Βασιλική, όπως μας ενημερώνει η Οικογένεια Σπυρόπουλου από την Εύβοια, έφτιαχνε πολύ νόστιμα μελομακάρονα και χρησιμοποιούσε «κονιάκ» στην συνταγή. Έτσι έλεγε τα brandy. Κάποια Χριστούγεννα ξεκίνησε να φτιάχνει τα μελομακάρονα και διαπίστωσε ότι δεν είχε μπράντι. Είχε όμως ένα μπουκάλι από τα πρώτα παλαιωμένα τσίπουρα που εμφιάλωσαν και έβαλε αυτό στα μελομακάρονα. Το αποτέλεσμα άρεσε πολύ και στην γιαγιά αλλά και σε ολόκληρη την οικογένεια και έτσι καθιερώθηκε η συνταγή με το παλαιωμένο τσίπουρο.

Διαβάστε ακόμη: Τα παραδοσιακά γλυκά των Χριστουγέννων

Συνταγή με τσίπουρο για τσίπουρο

Προσάρμοσαν την αρχική συνταγή σε μικρότερες ποσότητες, γιατί η γιαγιά έφτιαχνε γλυκά για ένα λόχο. Άλλαξαν το «κονιάκ» με το παλαιωμένο τσίπουρο και την μοιράζονται μαζί σας. Για να στηρίξουν την Βόρεια Εύβοια, πήραν λάδι, μέλι και καρύδια από μικρούς παραγωγούς που επλήγησαν από τις φωτιές του καλοκαιριού και σας προτείνουν να φτιάξετε και εσείς αυτή την συνταγή. Με υλικά από την Βόρεια Εύβοια και με το τσίπουρο της οικογένειας Σπυρόπουλου, από την Νότια Εύβοια.

Η συνταγή

Υλικά για την ζύμη

  • 1 ποτήρι του νερού λάδι
  • 2 σφηνάκια παλαιωμένο τσίπουρο Σπυρόπουλος
  • 1/3 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού
  • ½ φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
  • 1 κουτάλι της σούπας τριμμένο πορτοκάλι, μανταρίνι, λεμόνι
  • ½ κουταλάκι κοφτό του γλυκού κανέλλα
  • ½ κουταλάκι κοφτό του γλυκού γαρύφαλλο
  • ½ κουτάλι κοφτό του γλυκού σόδα
  • 1 κουτάλι του γλυκού baking powder
  • 1 φλιτζάνι καρύδι τριμμένο
  • 2½ ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Υλικά για το σιρόπι

  • 1 ποτήρι νερό
  • ½ φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού μέλι
  • 1 ξύλο κανέλα
  • 2-3 γαρύφαλλα
  • Δύο φέτες λεμονιού

Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ το λάδι και ανακατεύουμε με την ζάχαρη για πολύ ώρα μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού αφού έχουμε διαλύσει την σόδα μέσα. Ρίχνουμε και το τσίπουρο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Προσθέτουμε την κανέλλα, το γαρύφαλλο και τα τριμμένα εσπεριδοειδή. Προσθέτουμε σιγά σιγά το κοσκινισμένο αλεύρι με το baking powder ζυμώνοντας με το χέρι.

Βάζουμε αλεύρι μέχρι η ζύμη να είναι εύπλαστη, μαλακή και λαδερή. Τα πλάθουμε, τα βάζουμε στο ταψί, τα τρυπάμε απαλά με ένα πιρούνι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25 λεπτά στους 180 C. Αφού τα βγάζουμε από τον φούρνο τα αφήνουμε να κρυώσουν. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνουμε να βράσουν σε σιγανή φωτιά για 15 λεπτά. Στην συνέχεια βουτάμε λίγα λίγα τα κρύα μελομακάρονα στο ζεστό σιρόπι και τα βάζουμε σε πιατέλα. Πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι.

Tip: Απολαύστε τα μελομακάρονα με ένα ποτήρι παλαιωμένο τσίπουρο. Ο συνδυασμός θα σας ενθουσιάσει. Άλλωστε τα αρώματα και οι γεύσεις αυτού του γιορτινού γλυκού ταιριάζουν πολύ με αυτά του τσίπουρου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA