Μενού
  • Α-
  • Α+

Στο διάστημα 4/9/20 έως 21/9/20, διενεργήθηκε συστηματική υποβρύχια έρευνα στο πλοίο, που μετέφερε τα κλεμμένα γλυπτά του Έλγιν από τον Παρθενώνα καθώς και σπαράγματα άλλων μνημείων και βυθίστηκε το 1802 ανοιχτά του Αβλέμονα.

Κατά τη φετινή υποβρύχια ανασκαφική έρευνα, συνεχίστηκε η διερεύνηση και ανασκαφή της τομής που είχε ήδη αρχίσει το 2019, στο δυτικό όριο του σωζόμενου σκαριού του πλοίου.

Στον χώρο της τομής εντοπίστηκαν πολλά ξύλα, τόσο από το πέτσωμα του πλοίου, όσο και τμήματα νομέων.

Στον χώρο της τομής εντοπίστηκαν, όπως και κατά την προηγούμενη ανασκαφική περίοδο το 2019, ένας σημαντικός αριθμός ξύλινων και μεταλλικών αντικειμένων που σχετίζονται κατά κύριο λόγο με τον εξαρτισμό του ενός εκ των δύο ιστών του πλοίου.

Γενικά, από τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνεται ότι ο χώρος που ανασκάφθηκε συμπίπτει με τη θέση του ενός εκ των δύο ιστών του πλοίου (ο «Μέντωρ» ήταν ένα δικάταρτο μπρίκι) και κατά πάσα πιθανότητα του πρυμναίου, αφού ορισμένα από τα ξύλινα εξαρτήματα συνδέονται με τον εξαρτισμό της κεραίας της πρύμνης του πλοίου.

Ακόμα κατά τη φετινή έρευνα, δόθηκε η ευκαιρία να ανελκυστούν και να φωτογραφηθούν τρισδιάστατα, δύο τμήματα νομέων του πλοίου. Οι νομείς αυτοί, δεν ήταν στη θέση τους και είχαν μετακινηθεί κατά την θραύση του πλοίου, μετά δε τη φωτογράφηση επανατοποθετήθηκαν στην τομή.

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ήταν, επίσης, και τα άλλα κινητά ευρήματα που ανελκύστηκαν. Εντοπίστηκαν για πρώτη φορά τμήματα δερμάτων υποδημάτων, πόρπες υποδημάτων και ζωνών και άλλα μικροαντικείμενα, όπως ένα μικρό νόμισμα/μάρκα που χρησιμοποιούταν κυρίως σε χαρτοπαίγνια.

  • Φωτογραφίες: ΥΠΠΟΑ

Διαβάστε επίσης:

Τραγωδία στον Έβρο: Πνίγηκε πυροσβέστης που πήγαινε να απεγκλωβίσει μαθητές

Θρήνος στη Σάμο για 21χρονο συνοροφύλακα - Σκοτώθηκε σε τροχαίο

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA