Μενού
  • Α-
  • Α+

Είσοδος αστυνομικών δυνάμεων στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε νωρίτερα με εντολή εισαγγελέα.

Είχε προηγηθεί ενημέρωση του εισαγγελέα από τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, για την κινητοποίηση των φοιτητών.

Αυτή την ώρα  αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στο χώρο για να διαλύσουν την κατάληψη, ενώ υπάρχουν αναφορές για δεκάδες προσαγωγές.

Οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν συνθήματα κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, και της αστυνομίας.

Ένταση και χημικά - Λιποθύμησε φοιτήτρια

Μεγάλη ένταση επικρατεί αυτή την ώρα στο ΑΠΘ, όπου οι αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούν να διαλύσουν τους συγκεντρωμένους με προσαγωγές και ρίψη χημικών.

Βίντεο αποκαλύπτει τον τρόπο που προσάγονται οι φοιτητές.

 Μία φοιτήτρια λιποθύμησε λίγο πριν, λόγω της έντασης που επικρατεί στο σημείο.

Σημειώνεται ότι οι φοιτητικοί σύλλογοι Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων και Πολιτικών Επιστημών, προχώρησαν σε κατάληψη της Πρυτανείας του ΑΠΘ από νωρίς το πρωί, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων για τη μη εφαρμογή του νέου «απαράδεκτου νόμου», όπως τον χαρακτηρίζουν, για την ανώτατη εκπαίδευση.

Οι συγκεντρωμένοι ζητούν, παράλληλα, να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. 

Στο χώρο έξω από το κτήριο διοίκησης έφτασαν αργότερα φοιτητικοί σύλλογοι και άλλων σχολών, όπως και μέλη του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ), για να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους στους συναδέλφους τους.

https://twitter.com/laf_portal/status/1363799774894444548?ref_src=twsrc^tfw

Πρύτανης ΑΠΘ: Η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, δήλωσε νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

Η προστασία της εργασίας συνιστά συνταγματική επιταγή, όπως και η ελευθερία στη διδασκαλία. Η προσήλωσή μας στη νομιμότητα και ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας είναι δεδομένα και αδιαπραγμάτευτα. Η απεργία είναι σεβαστή, όπως και κάθε ειρηνική διαμαρτυρία. Αυτά είναι κατακτήσεις της Δημοκρατίας και είναι απόλυτα σεβαστά και πλήρως κατοχυρωμένα εντός του Πανεπιστημίου, όπως και οπουδήποτε αλλού στη χώρα. Όμως η βία και η απειλή χρήσης βίας, όπως και φθορά δημόσιας περιουσίας για την προώθηση οιωνδήποτε αιτημάτων και διεκδικήσεων, ακόμη και των πιο δίκαιων, δεν είναι και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές»,

Τόνισε ακόμη ότι «στο κράτος δικαίου και σε έναν ακαδημαϊκό χώρο, η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται, δεν τρομοκρατείται, δεν τραμπουκίζεται, δεν προπηλακίζεται, δεν τελεί υπό διαπραγμάτευση σε καθεστώς φόβου για καθηγητές, εργαζόμενους και φοιτητές».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA