Μενού
  • Α-
  • Α+

Το βίντεο με το οποίο αποδόθηκε για πρώτη φορά στη νοηματική γλώσσα ο Εθνικός Ύμνος αποτελεί για μια παραγωγή του Συλλόγου Διδασκόντων της νοηματικής στην Ελλάδα.

Όπως εξήγησε στην εκπομπή της ΕΡΤ «Από τις Έξι» η κυρία Αγάπη Δημοπούλου, μέλος του Δ.Σ. των διδασκόντων της ελληνικής νοηματικής γλώσσας, η ιδέα για την υλοποίηση του Εθνικού Ύμνου στη νοηματική γλώσσα, προέκυψε πριν από περίπου ένα χρόνο από μία δασκάλα του σχολείου κωφών Πεύκης στο πλαίσιο της ενημέρωσης που έκανε η Επιτροπή, Ελλάδα 2021.

Έτσι ο Σύλλογος Διδασκόντων της νοηματικής στην Ελλάδα αποφάσισε να επικοινωνήσει με την Επιτροπή, η οποία δέχθηκε αμέσως να βοηθήσει. Έτσι ξεκίνησε ν’ αναζητείται ένας τρόπος για να το πώς θ’ αποδοθεί στη νοηματική ο Εθνικός Ύμνος αφού πρόκειται για στίχους από το ποίημα του Διονύσιου Σολωμού «Ύμνος εις την Ελυθερίαν», το οποίο είναι ένα λογοτεχνικό έργο και δεν ήταν εύκολη η απόδοσή του στη νοηματική.

Έτσι αποφασίστηκε να δημιουργηθεί μία επιστημονική επιτροπή από 18 άτομα, η οποία περιλάμβανε επιστήμονες όπως γλωσσολόγους, φιλόλογους, θεολόγους και δασκάλους της νοηματικής γλώσσας. Μάλιστα όλη η επιτροπή αποτελούνταν από κωφούς πλην των γλωσσολόγων που ήταν ακούοντες εκτός από έναν.

Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020 και μέχρι τον Δεκέμβριο η επιτροπή δούλεψε με τηλεδιασκέψεις λόγω του κορονοϊού, κάτι το οποίο ήταν αρκετά δύσκολο ωστόσο κατάφεραν να βρουν τον τρόπο με τον οποίο μπορεί ν’ αποδοθεί στη νοηματική γλώσσα ο Εθνικός Ύμνος.

Επιπλέον αναζητήθηκαν χορηγίες προκειμένου να πληρωθεί το βίντεο που δημιουργήθηκε αφού προσελήφθηκαν επαγγελματίας σκηνοθέτης και μουσικός για τη μουσική του κλιπ. Στο συγκεκριμένο αίτημα παρότι δυσκολεύθηκαν πάρα πολύ να βρουν χορηγίες και πάλευαν επί πέντε μήνες, ανταποκρίθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος αλλά και η Βουλή των Ελλήνων, έπειτα από πρωτοβουλία της πρώην βουλευτού, Δήμητρας Αράπογλου, που είναι ο δεύτερος κωφός άνθρωπος που εξελέγη σε κοινοβούλιο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μάλιστα τα παιδιά που παρουσιάζονται στο βίντεο είναι δύο παιδιά που είναι μαθητές από το σχολείο κωφών της Θεσσαλονίκης.

Πλέον ο συγκεκριμένος Εθνικός Ύμνος θα προβάλλεται όπου υπάρχουν εκδηλώσεις με κωφούς συμμετέχοντες, ενώ έχει γίνει και επαφή με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως προκειμένου να μπει στα σχολεία κωφών.

Διαβάστε Ακόμα:

Κορονοϊός: Πάνω από 1.500 νέα κρούσματα στην Αττική - 304 στη Θεσσαλονίκη

Τραυματισμός αστυνομικού -Νέα Σμύρνη: Βίντεο δείχνουν τον κατηγορούμενο στην Ελευσίνα λίγα λεπτά πριν την επίθεση 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA