Μενού
  • Α-
  • Α+

Η παρατεταμένη διάρκεια της πανδημίας έχει δημιουργήσει αισθήματα αβεβαιότητας στην ελληνική κοινωνία. Αυτό είναι το σημαντικότερο - μεταξύ άλλων - εύρημα της πέμπτης κατά σειράς έρευνα του Οργανισμού Έρευνας και Ανάλυσης “ΔιαΝΕΟσις” που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Metron Analysis στο διάστημα 2-8 Μαρτίου. Το κλίμα αισιοδοξίας που υπήρχε ανάμεσα στην κοινωνία στην πρώτη φάση της πανδημίας έχει υποχωρήσει σημαντικά (το ποσοστό όσων πιστεύουν ότι η χώρα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση είναι πια 46% από 86% τον περασμένο Απρίλιο), ενώ η αβεβαιότητα (36,5%) η ανασφάλεια (31,9%) και το άγχος (29,5%) αποτελούν τα κυρίαρχα συναισθήματα. Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία των Ελλήνων (54,4%) θεωρούν ότι η κανονικότητα θα επανέλθει από κάποια στιγμή μετά το 2021. 

“Μετά το 2021 η επιστροφή στην κανονικότητα” 

Όπως αναφέρουν οι συντάκτες της έρευνας, “μαζί με την υποχώρηση της αισιοδοξίας εδραιώνεται και ο ρεαλισμός. Οι προσδοκίες των Ελλήνων, πια, είναι εντελώς διαφορετικές από ό,τι ένα χρόνο πριν, όταν οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι αντιμετωπίζουμε ένα φαινόμενο που θα διαρκέσει μόνο λίγους μήνες. Πλέον η πλειοψηφία των Ελλήνων (54,4%) θεωρούν ότι η κανονικότητα θα επανέλθει από κάποια στιγμή μετά το 2021. Επίσης η αισιοδοξία δεν είναι το συχνότερο συναίσθημα που δηλώνουν οι Έλληνες ότι νιώθουν πιο έντονα, αφού αυτό είναι πλέον η αβεβαιότητα. Η αισιοδοξία είναι έκτη στη λίστα.  

“Τα χειρότερα έχουν περάσει”

Παρ’ όλα αυτά, πλέον για πρώτη φορά οι περισσότεροι Έλληνες θεωρούν ότι “τα χειρότερα έχουν περάσει”. Στην ερώτηση για το στάδιο της κρίσης στο οποίο, κατά τη γνώμη τους βρισκόμαστε, από τον Σεπτέμβριο του 2020 και μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο, οι περισσότεροι απαντούσαν ότι “τα χειρότερα είναι μπροστά μας”. Η επιτυχημένη έναρξη των εμβολιασμών φαίνεται πως άλλαξε αυτή την εικόνα. Πλέον μια (όχι πολύ μεγάλη, αλλά σαφής) πλειοψηφία, το 54,5%, λένε ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας. 

“Πολύ σοβαρή απειλή ο κορωνοϊός” 

Το ελπιδοφόρο στοιχείο που προκύπτει από την έρευνα είναι πως οι Έλληνες παίρνουν την απειλή του κορωνοϊού πολύ σοβαρά. Στην ερώτηση για το εάν η πανδημία είναι μια σοβαρή απειλή για τους ανθρώπους, μόνο το 20% απαντούν πως όχι, πως “είναι μια συνηθισμένη, απλή ασθένεια” - το 76,9% τη θεωρούν σοβαρή απειλή. Μάλιστα, ένα 52,3% των ερωτηθέντων θεωρεί πιθανό ή πολύ πιθανό να προσβληθεί οι ίδιοι από τον ιό, ενώ δύο στους τρεις (65,5%) θεωρούν ότι κάποιος που έχει προσβληθεί από τον ιό κινδυνεύει “πολύ” ή “αρκετά” από τη νόσο Covid-19. Αυτά τα ποσοστά παραμένουν σχετικά σταθερά τους τελευταίους μήνες, και δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αντιμετωπίζει το φαινόμενο με φόβο. 

Τον Σεπτέμβριο του 2020, εκτός καραντίνας, τα πράγματα ήταν λίγο διαφορετικά, καθότι η ζωή και η δραστηριότητα δεν είχαν σταματήσει εντελώς. Αξίζει να δούμε μερικές καθημερινές δραστηριότητες και το κατά πόσο τις κάνουν περισσότερο ή λιγότερο από πριν την πανδημία οι πολίτες σήμερα. (σε παρένθεση το αντίστοιχο ποσοστό από το Σεπτέμβριο του 2020, όταν καταστήματα, εστιατόρια κλπ. ήταν ανοιχτά): 

Το 94% (από 62,9%) ότι τρώνε λιγότερο συχνά σε εστιατόρια και ταβέρνες.

Το 90% (από 54,3%) ότι ψωνίζουν σπανιότερα σε εμπορικά καταστήματα.

Το 90% (από 60,5%) ότι βγαίνουν σπανιότερα σε μπαρ.

Το 88% (από 76,3%) δηλώνουν ότι πηγαίνουν σε λιγότερες κοινωνικές εκδηλώσεις (γάμους, βαφτίσια) από ό,τι πριν από την πανδημία.

Το 87% (από 56%) ότι συναντούν λιγότερο τους φίλους τους.

Το 68% (από 59,5%) ότι ταξιδεύουν σπανιότερα με αεροπλάνο.

Το 68% (από 53,8%) ότι ταξιδεύουν σπανιότερα με πλοίο.

Το 61% (από 29%) ότι βλέπουν σπανιότερα μέλη της οικογένειας τους.

Το 59% (από 51,3%) ότι χρησιμοποιούν λιγότερο τα ΜΜΜ.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την έρευνα στο site της ΔιαΝΕΟσις www.dianeosis.org

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA