Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο κ. Κοντοζαμάνης στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, εξήγησε τον τρόπο, με τον οποίο θα γίνεται η διαδικασία του self test, της παραλαβής τους, αλλά και της δήλωσης τυχόν θετικού κρούσματος.

«Εντός δύο εβδομάδων από την απόφαση για self test, ολοκληρώσαμε την ανοιχτή δημόσια πρόσκληση για 10 εκατομμύρια τεστ, τα οποία αναθέσαμε σε 5 αναδόχους», δήλωσε αρχικά.

«Η πρώτη παρτίδα ολοκληρώνεται σήμερα με την παράδοσή της, η επόμενη στα μέσα της επόμενης εβδομάδας και η τρίτη στις αρχές της μεθεπόμενης. Τα φαρμακεία θα διαθέτουν επαρκείς ποσότητες για να τις διαθέσουν σε μαθητές Λυκείου 16-18 ετών και εκπαιδευτικούς. Ξεκινάμε με αυτούς για να διασφαλίσουμε την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, μετά ακολουθεί η διάθεση σε πολίτες 18-67 ετών, αλλά και στους άνω των 67 που έχουν ήδη εμβολιαστεί.» 

Κανένας μαθητής δεκτός χωρίς βεβαίωση

Στη συνέχεια, ο κ. Κοντοζαμάνης διευκρίνισε τον τρόπο, με τον οποίο θα γίνεται η διάθεση των self test.

«Η διάθεση θα ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα, θα γίνεται με την επίδειξη του ΑΜΚΑ των γονέων. Το τεστ θα γίνεται στο σπίτι 24-48 ώρες πριν από τα μαθήματα και θα δηλώνεται στη σχετική πλατφόρμα. Εάν είναι αρνητικό, ο γονέας θα πρέπει να υπογράφει τη σχετική βεβαίωση, την οποία ο μαθητής θα φέρει μαζί του. Όσοι είναι θετικοί, θα πρέπει να υποβληθούν σε δεύτερο τεστ το συντομότερο δυνατόν. Όσοι δεν φέρουν βεβαίωση, δεν μπορούν να παρακολουθούν μαθήματα ούτε με τηλεκπαίδευση», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Αναφορικά με τη διαδικασία που απευθύνεται στους πολίτες, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τόνισε: «Η παραλαβή των τεστ γίνεται σε δύο αποθήκες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μαζί με κάθε τεστ, κάθε πολίτης θα λαμβάνει και ένα ενημερωτικό φυλλάδιο. Δόθηκε η δυνατότητα στα υπουργεία Εργασίας, Παιδείας και Υγείας να δηλώσουν τον τρόπο για τη διενέργεια των τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς».

Πώς θα δηλώνεται το αποτέλεσμα

«Σε περίπτωση θετικού κρούσματος, η δήλωση θα γίνεται στην πλατφόρμα selftesting.gov.gr, που ήδη είναι στον αέρα, αλλά θα λειτουργήσει από την επόμενη Τετάρτη. Όσοι είναι υποχρεωμένοι, θα το δηλώνουν με υπεύθυνη δήλωση. Οι εργαζόμενοι για λογαριασμό τους, οι γονείς και οι κηδεμόνες για λογαριασμό των παιδιών τους. Τα τεστ θα γίνονται αποκλειστικά κατ'οίκον και όχι στα φαρμακεία, όπου θα υπάρχουν σαφείς οδηγίες», επισήμανε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA