Μενού
  • Α-
  • Α+

Θα το έχετε ίσως παρατηρήσει κι εσείς. Εδώ και μερικές εβδομάδες, η ΕΛ.ΑΣ. ως επί το πλείστον είναι απούσα από τη διαδικασία των ελέγχων για τα μέτρα του κορονοϊού. Σαφώς, ορισμένα περιπολικά επιστρατεύουν τη σειρήνα τους και ορισμένοι αστυνομικοί κάνουν μπλόκα στους δρόμους.

Αν, δε, ακούσει κανείς τα στοιχεία των ελέγχων που επικαλείται η κυβέρνηση, θα νομίσει ότι είναι σε εξέλιξη κάποιου είδους…σαφάρι. Μετά, όμως, θα προσγειωθεί στην πραγματικότητα.

Τα περιστατικά μη παρέμβασης της Αστυνομίας, πλέον, έχουν αρχίσει και βγάζουν μάτι. Λυπάμαι, αλλά αυτή είναι η αλήθεια. 

Το απόγευμα της Παρασκευής, από τις 19:00 ως και μετά τις 21:00 ήταν σε εξέλιξη ένα μεγάλο πάρτι στην πλατεία Κολωνακίου. Κυρίως νεαροί έπαιρναν ποτό take away από γνωστό μαγαζί της πλατείας που είναι η νεότερη εκδοχή ενός ιστορικού καταστήματος και στέκονταν στις δύο πλευρές του πεζοδρομίου της Πατριάρχου Ιωακείμ, ενώ απλώθηκαν και στα πεζοδρόμια της Αναγνωστοπούλου.

Η αστυνομία έκανε βόλτες, αλλά αποτέλεσμα ουδέν. Και, βεβαίως, σιγά μην έβγαινε ο μαγαζάτορας να πει στο πλήθος να διαλυθεί.

Το Σάββατο, το σκηνικό μεταφέρθηκε σε όλη την Αττική. Στο Πάρκο Ελευθερίας, για παράδειγμα, δίπλα στο Μέγαρο Μουσικής, στήθηκε ένα απέραντο πικνίκ. Βεβαίως, δεν είναι κακό να βγει κανείς μια βόλτα ή και δύο. Αλλά η μάσκα είναι βασικό εργαλείο, όχι κατ’ επιλογήν αξεσουάρ. Και, βεβαίως, όσοι Αστυνομικοί και να πέρασαν, δεν άλλαξαν πολλά. Τα ίδια το βράδυ του Σαββάτου και στο Θησείο και του Ψυρρή. Η αστυνομία δεν εμφανίστηκε καν και το πάρτι συνεχίστηκε κανονικά. Στη Θεσσαλονίκη, δε, μετά το απόγευμα του Σαββάτου, ο Δήμος μάζεψε 300 σπουπιδοσακούλες με πλαστικά από τη Νέα Παραλία, όπως μου είπε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης το πρωί της Κυριακής στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

Να συνεχίσω; Το βράδυ της Κυριακής, σε κορονοπάρτι στο Φάληρο με περίπου 1000 άτομα, οι αστυνομικοί του περιπολικού που πήγαν να ελέγξουν τι συνέβαινε, έφαγαν και ξύλο, με αποτέλεσμα να διακομιστούν στο 401 για να τους αφαιρέσουν τα θραύσματα από τα τζάμια του περιπολικού τους που έσπασαν πάνω τους οι «κουρασμένοι» θαμώνες.

Όλα αυτά δεν είναι τυχαία, ούτε συγκυριακά, και έχουν μια αφετηρία: τη Νέα Σμύρνη. Μετά τα γεγονότα εκείνων των ημερών, διακριτικά, αλλά αισθητά, η Αστυνομία αποσύρθηκε από το προσκήνιο. Αν πιστέψω, δε, πηγή μου με απόλυτη αίσθηση της κατάστασης, πρόκειται για κεντρική ντιρεκτίβα να «χαλαρώσουν» τα πράγματα. Και για κεντρική εντολή, βεβαίως, να μην επρόκειτο, είναι σαφές ότι κανένας Αστυνομικός των 800 ευρώ δεν θέλει να βρεθεί με μια ΕΔΕ και 2-3 μήνες στέρηση μισθού, επειδή έχασε την ψυχραιμία του.

Γιατί, μην έχετε αμφιβολία: δεν υπάρχουν μόνο κακοί Αστυνομικοί που «τραμπουκίζουν» πολίτες.

Υπάρχουν και ανάγωγοι πολίτες, οι οποίοι, στο όνομα κάποιας ελευθερίας, θεωρούν ότι μπορούν να «τραμπουκίζουν» τα όργανα της Πολιτείας.

Με το φάντασμα της Νέας Σμύρνης να στοιχειώνει την ΕΛ.ΑΣ, πορευόμαστε προς το Πάσχα.

Την κορύφωση του θείου δράματος και την Ανάσταση. Την κλιμάκωση της πίεσης στα νοσοκομεία και την προοπτική του εμβολιασμού, κατ’ αναλογίαν. Και ελπίζουμε ότι, στο τέλος, κάτι θα γίνει και θα τη βγάλουμε με αμυχές. Γιατί, είναι σαφές ότι, τη απουσία του κεντρικού ελέγχου, είναι στο χέρι του καθενός και της καθεμίας, πώς θα φτάσει ως το καλοκαίρι.

Άντε, και καλή τύχη!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA