Μενού
  • Α-
  • Α+

Στη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την πανδημία του κορονοϊού, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανακοίνωσε πως σε σύνολο 346.000 δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca έχει αναφερθεί στην Ελλάδα μόλις ένα περιστατικό εμφάνιση θρόμβωσης και θρομβοπενίας.

Εμφανίστηκε, μάλιστα, καθησυχαστική εξηγώντας πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων που εξακολουθεί να παρακολουθεί το ζήτημα, αναφέρει ότι υπάρχει αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της νοσοκομειακής νοσηλείας και των θανάτων.

Κάτι που υπερτερεί σημαντικά σε σχέση με την εμφάνιση του συνδρόμου με θρόμβωση και θρομβοπενία.

Παρότι η συσχέτιση του συνδρόμου αυτού με το εμβόλιο είναι υπό εξέταση από τον ΕΜΑ, «η συσχέτιση ενός εμβολίου με μια σοβαρή παρενέργεια, όσο σπάνια κι αν είναι, δημιουργεί και δισταγμό και φόβο για τον εμβολιασμό» τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.

Όπως πρόσθεσε, ωστόσο, με έμφαση, αν και είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει κανείς τον δισταγμό και τον φόβο, «πρέπει να σκεφτούμε τα νούμερα, σήμερα είναι 73 οι νεκροί και να σταθμίσουμε τον άμεσο κίνδυνο σε σχέση με τον πιθανό και πολύ μακρινό κίνδυνο».

Πιο συχνό το σύνδρομο σε γυναίκες κάτω των 55 ετών

Η κυρία Θεοδωρίδου κάλεσε όλους να περιμένουμε με ψυχραιμία για να έχουμε την επιστημονική τεκμηρίωση πάνω στο θέμα, ενώ εξήγησε πως φαίνεται - χωρίς αυτό να είναι ακόμα βέβαιο - ότι εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών, παρότι έχουν παρουσιαστεί και περιστατικά που αφορούν όλες τις ηλικίες.

Ανέφερε, παράλληλα, πως έχουν καταγραφεί έως σήμερα 22 περιπτώσεις θρόμβωσης στον εγκέφαλο και 8 περιπτώσεις θρόμβωσης με θρομβοπενία σε 18 εκατομμύρια εμβολιασμούς στην Μεγάλη Βρετανία.

Στις χώρες της ΕΕ, πάλι, σε σύνολο 9,2 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου έχουν καταγράφει 44 περιπτώσεις του συνδρόμου.

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών επισήμανε ακόμη πως οι αρμόδιες Αρχές έχουν συγγράψει ήδη οδηγίες για την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση αυτού του σπάνιου συνδρόμου - κάτι που μπορεί να γίνει, προς το παρόν, σε ένα εξειδικευμένο ιατρείο στην Αθήνα.

Αν εμφανιστούν ύποπτα συμπτώματα εντός 28 ημερών από τον εμβολιασμό, θα πρέπει να αναφερθούν σε γιατρό, ο οποίος οφείλει να συμπληρώσει κίτρινη κάρτα και να συμβουλευτεί αιματολόγο εφόσον το κρίνει αναγκαίο.

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε, τέλος, και στα συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να κινητοποιήσουν κάποιον που έχει εμβολιαστεί να απευθυνθεί στο γιατρό του. Αυτά είναι:

  • δύσπνοια,
  • πόνος στο στήθος,
  • νευρολογικά συμπτώματα,
  • κεφαλαλγία που επιμένει για πάνω από 4 ημέρες και
  • δερματικές εκδηλώσεις, όπως μελανιές ή μικρές αιμορραγίες.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA