Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Κοντοζαμάνης: Από την Πέμπτη τα self test στα φαρμακεία - Ο διαγωνισμός προέβλεπε ατομικές ή πολλαπλές συσκευασίες

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανακοίνωσε ότι ξεκινά από την Πέμπτη (8/4) η διάθεση των self test από τα φαρμακεία

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης υπογράμμισε ότι η (δωρεάν) διάθεση των self test ξεκινά αύριο, Πέμπτη (8/4), από τα φαρμακεία της χώρας και διευκρίνισε ότι ο διαγωνισμός για τα self-test ρητά προέβλεπε ατομικές ή πολλαπλές συσκευασίες, προσθέτοντας ότι οι επόμενες παραλαβές θα είναι και σε ατομικές συσκευασίες.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας τόνισε ότι το self test για τον κορονοϊό είναι ρινικό τεστ ταχείας ανίχνευσης, διαφέρει δηλαδή ως προς τα υπόλοιπα επειδή η λήψη είναι πιο απλή ως διαδικασία και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγεία.

Ειδικότερα, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την έναρξη διάθεσης των self-test:

Ξεκινά αύριο η διάθεση των δωρεάν self-test  για τους πολίτες από τα φαρμακεία. Υπογραμμίζεται ότι το self-test είναι ρινικό τεστ ταχείας ανίχνευσης – ανήκει δηλαδή στην κατηγορία των rapid test – και έχει κατεπείγουσα έγκριση διάθεσης και χρήσης από τις αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές ως αυτοδιαγνωστικό (self -test).

Διαφέρει δηλαδή ως προς τα υπόλοιπα, επειδή η λήψη είναι πιο απλή ως διαδικασία (ρινικό δείγμα αντί για ρινοφαρυγγικό/στοματοφαρυγγικό) και δεν απαιτεί την επίβλεψη επαγγελματία υγείας.

Image

Επισημαίνεται ότι, η διαδικασία κατεπείγουσας έγκρισης διάθεσης και χρήσης του ρινικού τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου SARS-CoV-2 ως αυτοδιαγνωστικό, έχει υιοθετηθεί από πολλούς ευρωπαϊκούς ρυθμιστικούς οργανισμούς, όπως της Γερμανίας (BFarm), Ολλανδίας, Τσεχίας, Αυστρίας, Πορτογαλίας.

Ο διαγωνισμός για τα self-test ρητά προέβλεπε ατομικές ή πολλαπλές συσκευασίες. Τα τεστ συγκεκριμένης εταιρείας που παρέχονται σε αυτή τη φάση σε συσκευασία 25 ατομικών τεμαχίων είναι επιδεκτικά ατομικής διανομής. Τη συσκευασία συνοδεύουν απλές οδηγίες στα Ελληνικά με εικονίδια για την εύκολη κατανόηση της διαδικασίας από μη ειδήμονες, ενώ επόμενες παραλαβές θα είναι και σε ατομικές συσκευασίες.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS
#Βασίλης Κοντοζαμάνης #φαρμακεία #Κορονοϊός #Self Test