Μενού
  • Α-
  • Α+

Προτεραιότητα μας το «Λύκειον». 

Το «Λύκειον», τότε, εκεί όπου ο Σωκράτης δίδασκε από τον 5ο αιώνα και, αργότερα, ο Αριστοτέλης ίδρυσε την περίφημη «Περιπατητική Σχολή», όπου δίδασκε τους μαθητές του και συνομιλούσε με τους συνεργάτες του περπατώντας.

Το «Λύκειον», ανώτατο πνευματικό ίδρυμα, προήγαγε τη φιλοσοφία, τη ρητορική, την ποίηση και τις επιστήμες, την ευρυμάθεια και την πολυμάθεια.  Η σφαιρική έννοια και η πολυδιάστατη ουσία  του «Λυκείου» συνεχίζεται στην εκπαίδευση μέσα από τη μαθησιακή διαδικασία και το περιεχόμενο των γνωστικών αντικειμένων, που διδάσκονται στο σύγχρονο Λύκειο.

Το Λύκειο, σήμερα, η σχολική δομή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τριετή διάρκεια, που φιλοξενεί μαθήτριες και μαθητές, οδηγώντας τους στην ενηλικίωση, στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην επαγγελματική κατάρτιση, στην αληθινή ζωή.

Τρία χρόνια που ενθαρρύνουν τα παιδιά να εμβαθύνουν στη γνώση, να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και τον κόσμο, να εξερευνήσουν τα ταλέντα και τις δεξιότητές τους, να πιστέψουν στις δυνάμεις τους, να δημιουργήσουν τις προοπτικές τους, να «χτίσουν» το μέλλον τους.

Η πορεία προς την ωρίμανση της σκέψης, την επίτευξη γνωστικών στόχων, τον επαγγελματικό προσανατολισμό, τη συναισθηματική και ψυχική ωριμότητα, προκειμένου ο μαθητής να ενταχθεί ομαλά στο κοινωνικό σύνολο και στο παγκόσμιο περιβάλλον ως ενεργό και υπεύθυνο μέλος του.

Προκειμένου να διαμορφώσει το προσωπικό του αισθητήριο πρόσληψης, αντίληψης, επεξεργασίας και εμπέδωσης της προσφερόμενης γνώσης.

Προκειμένου να αποκτήσει το αισθητικό κριτήριο, να καλλιεργήσει τα ταλέντα και τις καλλιτεχνικές κλίσεις του, να συμμετέχει σε κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις και να αναπτύσσει πρωτοβουλίες.

Σήμερα, επαναλειτουργούν δια ζώσης τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια, ημερήσια και εσπερινά, όλης της χώρας, καθώς και οι λυκειακές τάξεις των Γυμνασίων με λυκειακές τάξεις.

Προτεραιότητά μας, τώρα, το Λύκειο, η απρόσκοπτη παροχή ποιοτικής γενικής παιδείας, η ισόρροπη γνωστική, συναισθηματική και πνευματική ανάπτυξη όλων των μαθητών, η προαγωγή της κριτικής σκέψης, της συνεργασίας, της δημιουργικότητας σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.

Προτεραιότητά μας η προετοιμασία των νέων για την παγκόσμια κοινωνία των πολιτών μέσα από το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στη συμπερίληψη, τη διαφορετικότητα, την καλλιέργεια και ενδυνάμωση των αξιών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της συλλογικότητας και της αλληλεγγύης και τη διαμόρφωση κοινωνικής συνείδησης στο πλαίσιο μιας πολυπολιτισμικής κοινωνίας.

Προτεραιότητά μας η διασφάλιση της ισορροπίας κατά τη διάρκεια της σχολικής ζωής, ώστε οι μαθητές να έχουν τη δυνατότητα και την επιλογή να συνδυάζουν τη μάθηση, τον ελεύθερο προσωπικό χρόνο, την κοινωνικοποίηση.

Προτεραιότητά μας η καλλιέργεια της ψυχικής ανθεκτικότητας, της θετικής προσέγγισης καταστάσεων, της υπευθυνότητας και της προσαρμοστικότητας, της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησης.

Προτεραιότητά μας η ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής, ήπιων δεξιοτήτων και δεξιοτήτων ψηφιακού γραμματισμού για την πρόσληψη, αφομοίωση και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνιών και την πρόσβαση των μαθητών στην αγορά εργασίας.

Προτεραιότητά μας η ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών για μια ομαλή και ανεμπόδιστη μετάβαση στην επόμενη εκπαιδευτική βαθμίδα, η ανάπτυξη δράσεων που διασφαλίζουν την ποιότητα της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, η πρόσβαση, ύστερα από εξειδίκευση ή κατάρτιση, στην αγορά εργασίας, η καλλιέργεια των νέων τεχνολογικών και επαγγελματικών γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων στο πλαίσιο της Δια Βίου Μάθησης.

Στο Λύκειο οι μαθητές εμπλουτίζουν τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους και προετοιμάζονται για τις προκλήσεις του αύριο, για το επόμενο βήμα.

Ναι, το Λύκειο είναι προτεραιότητά μας στην επιστροφή στη σχολική κανονικότητα. Γιατί τα παιδιά του Λυκείου έχουν μείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μακριά από τη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους μαθητές της Γ’ Λυκείου και τη δική τους διαδρομή, προσπάθεια και αγωνία για τις Πανελλήνιες εξετάσεις.

Προτεραιότητά μας και η ασφάλεια μαθητών, εκπαιδευτικών, κοινωνίας με τη μέγιστη δυνατή προστασία της εκπαιδευτικής κοινότητας και τη θωράκιση της δημόσιας υγείας.

Σήμερα, οι μαθητές των Λυκείων της χώρας βρίσκονται και πάλι στο σχολικό περιβάλλον, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δίνει ξανά τη σκυτάλη στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία, η επιστροφή στην κανονικότητα γίνεται πραγματικότητα με τη χρήση του προληπτικού μέτρου της διενέργειας αυτοδιαγνωστικής δοκιμασίας ελέγχου.

Και οι επόμενες τάξεις και βαθμίδες ακολουθούν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA