Μενού
  • Α-
  • Α+

Με το σενάριο να απελευθερωθούν οι μετακινήσεις εκτός νομού τις ημέρες του Πάσχα να φαντάζει όλο και πιο απίθανο, με δεδομένο ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται…επιδημιολογικά θαύματα τις επόμενες μέρες, η κυβέρνηση και οι ειδικοί θα επικεντρωθούν τις επόμενες μέρες στον σχεδιασμό για ένα κατά το δυνατόν πιο ελεύθερο Πάσχα, έστω και εντός των τειχών.

Ένα θεμελιώδες ζήτημα, βεβαίως, είναι και αυτό της λειτουργίας των εκκλησιών τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας και ειδικά από τη Μεγάλη Πέμπτη ως και το βράδυ της Ανάστασης. Το περυσινό σκηνικό με τις λειτουργίες να μεταδίδονται αποκλειστικά από την τηλεόραση δεν θα επαναληφθεί, αν και δεν θα απευλευθερωθεί πλήρως και η επαναλειτουργία των ιερών ναών.

Με βάση το κεντρικό σενάριο, θα επιτραπεί η παρουσία περισσότερων πιστών στους ναούς, ενώ θα αξιοποιηθούν και οι εξωτερικοί χώροι των ιερών ναών, με ευθύνη των ιερέων. Αυτές τις μέρες θα συζητηθεί το ενδεχόμενο αναπροσαρμογής της αναλογίας πιστών/τετραγωνικά που σήμερα είναι 1 ανά 25 τ.μ. ενώ η Ιερά Σύνοδος ζητά η αναλογία να «κατέβει» στο 1 άτομο ανά 15 τ.μ εντός του ναού. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν στο Reader.gr ότι θα βρεθεί μια χρυσή τομή, σε επικοινωνία με την εκκλησία, καθώς υπάρχει ανοιχτή γραμμή Μαξίμου και Αρχιεπισκοπής, ενώ μια πρώτη συζήτηση έχουν κάνει ήδη ο κ. Μητσοτάκης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Θεωρείται σαφές ότι τα self  tests αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για ιερείς και ιεροψάλτες, ενώ αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος αναφέρει στο Reader.gr ότι και στους εξωτερικούς χώρους θα υπάρχει ανώτατο πλαφόν παρουσίας πολιτών, καθώς δεν πρόκειται να επιτραπεί γενικώς και χωρίς περιορισμούς η μετάβαση στους ιερούς ναούς. Μάλιστα, κάποιες μέρες το Πάσχα, ειδικά από τη Μεγάλη Πέμπτη και μετά, θεωρείται πιθανό να υπάρξει και διευρυμένο ωράριο ως προς την απαγόρευση κυκλοφορίας και αυτή να μην ξεκινά από τις 21:00. Όσο για την ημέρα του Πάσχα, θεωρείται σαφές ότι θα γίνουν επισκέψεις σε σπίτια, όπως και τα Χριστούγεννα, ενώ η μετάβαση αναμένεται να γίνεται με τον κωδικό 6 στα sms.

Από εκεί και πέρα, οι εικόνες από την πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη, το Περιστέρι, αλλά και άλλα σημεία της χώρας μπορεί να προκαλούν θυμηδία και εκνευρισμό σε πολίτες, αλλά και στο κυβερνητικό επιτελείο, αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα ανοίξει νωρίτερα η εστίαση. Αρμόδια κυβερνητική πηγή εκτιμά ότι αυτό θα γίνει βάση προγραμματισμού τον Μάιο, με πιθανή ημερομηνία τη 10η Μαΐου, λίγες μέρες πριν από την επίσημη ημερομηνία έναρξης του τουρισμού. Είναι, δε, σαφές ότι η επιτροπή των ειδικών που πριν από μερικές μέρες δεν έδωσε πράσινο φως για τα πιο ελεγχόμενα εμπορικά κέντρα, δύσκολα θα έδινε άμεσα έγκριση για επαναλειτουργία της εστίασης.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA