Μενού
  • Α-
  • Α+

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο Covid-19, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση για άρση της χορήγησης του εμβολίου της Jonhson & Johnson, επισημαίνοντας πως έπειτα από λεπτομερή έλεγχο των δεδομένων ακολούθησε άρση της απαγόρευσης, τονίζοντας πως επρόκειτο για 15 περιστατικά σε 7,9 δόσεις εμβολίων.

Τα 13 από τα 15 περιστατικά αφορούσαν γυναίκες 15 έως 49 ετών και οι παρενέργειες εμφανίστηκαν σε διάστημα 1 έως 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμός.

Όπως τόνισε, η στάθμιση οφέλους - ρίσκου απέδειξε πως το εμβόλιο είναι κατάλληλο για χρήση - αν και θα συνεχιστεί η συστηματική επιτήρηση κατά τη χρήση του -  αλλά και αποτελεσματικό άνω του 80% για μη σοβαρή νόσο Covid-19, άνω του 90% για νοσηλεία και 100% για πρόληψη των θανάτων.

Διευκρίνισε πως το εμβόλιο θα χορηγηθεί όπου είναι περισσότερο δύσκολο να διανεμηθούν τα υπόλοιπα εμβόλια.

Σύσταση για εμβολιασμό των εγκύων με m-RNA

Αναφορικά με το ζήτημα των εμβολιασμών των εγκύων, η κύρια Θεοδωρίδου σημείωσε πως 90.000 κυήσεις με εμβόλια m-RNA στις ΗΠΑ έδωσαν τα απαραίτητα δεδομένα που αποδεικνύουν πως είναι ασφαλή για τη χρήση τους σε εγκύους.

Όπως τόνισε, για τα υπόλοιπα εμβόλια δεν υπάρχουν τα ίδια δεδομένα, παρότι οι ειδικοί εκτιμούν πως και αυτά θα είναι ασφαλή, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη μιας στάσης αναμονής, καλώντας τις εγκύους να εμβολιάζονται με τα m-RNA εμβόλια, δηλαδή με Pfizer και Moderna τα οποία έχουν μέχρι τώρα εγκριθεί στην κατηγορία αυτή.

Σημειώνεται, ωστόσο, πως η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών εμφανίστηκε καθησυχαστική για όσες γυναίκες βρίσκονται σε εγκυμοσύνη και έχουν ήδη κάνει εμβόλιο με AstraZeneca και Johnson & Johnson.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA