Μενού
  • Α-
  • Α+

Ο δρόμος προς την κανονικότητα και την έξοδο από το lockdown ανοίγει ακόμα περισσότερο και από σήμερα γίνεται ένα ακόμα σημαντικό βήμα καθώς μεταξύ άλλων ανοίγουν οι παραλίες.

Οι οργανωμένες πλαζ, έστω και με πολύ αυστηρά μέτρα, ανοίγουν τις πύλες τους για να υποδεχθούν και πάλι τον κόσμο. Με οδηγό το υγειονομικό πρωτόκολλο για τον κορονοϊό, οι προετοιμασίες ήταν πυρετώδεις τις προηγούμενες ημέρες.

Οι κανόνες είναι αυστηροί καθώς η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα στις ομπρέλες πρέπει να είναι 4 μέτρα και επιτρέπονται ως δύο ξαπλώστρες ανά ομπρέλα -περισσότερες μόνο σε οικογένειες- οι οποίες πρέπει να απολυμαίνονται πριν αλλάξουν κάτοχο.

Για τους εργαζόμενους είναι υποχρεωτικά τα self-test όπως και οι μάσκες. Για τις πλαζ που έχουν και beach bar, απαγορεύεται τόσο η μουσική όσο και οι όρθιοι.

Η μετάβαση από και προς τις οργανωμένες παραλίες θα γίνεται SMS στο 13033 με τον κωδικό «6».

Παράλληλα, από σήμερα αλλάζουν και τα δεδομένα στα καταστήματα λιανεμπορίου άνω των των 500 τ.μ. Πλέον μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί στα καταστήματα σε 50 τ.μ. ανά άτομο.

Άρση lockdown: Τι ανοίγει τις επόμενες ημέρες

Σταδιακά μέσα στις επόμενες ημέρες μέχρι και το τέλος του Μαΐου θα ένουν ανοίξει κι άλλες δραστηριότητες. Συγκεκριμένα: 

10 Μαΐου: Επιστρέφουν στις τάξεις τους όλοι οι μαθητές της Α΄βάθμιας και Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης (Λύκεια, Γυμνάσια, Δημοτικά, Νηπιαγωγεία)

10 Μαΐου: Επαναλειτουργούν τα διοικητικά δικαστήρια, καθώς και ορισμένες διαδικασίες σε πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, με βάση εξειδίκευση που θα ακολουθήσει.

10 Μαΐου: Επαναλειτουργούν τα δια ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων, όπως οι Πανελλήνιες εξετάσεις και οι εξετάσεις τίτλων επάρκειας ξένων γλωσσών.

10 Μαΐου: Ανοίγουν τα κολυμβητήρια και ξεκινούν προπονήσεις όσες κατηγορίες και αθλήματα ομαδικά ή ατομικά έχουν διοργανώσεις από τον Μάιο έως και τον Σεπτέμβριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιακών κατηγοριών (παίδων-εφήβων-νέων) που έχουν μοριοδοτούμενα για τα ΑΕΙ πρωταθλήματα.

14 Μαΐου: Ανοίγουν τα μουσεία βάσει υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου.

15 Μαΐου: Ανοίγει ο τουρισμός.

15 Μαΐου: Επιτρέπονται και πάλι οι μετακινήσεις εκτός νομού.

15 Μαΐου: Κατάργηση SMS για τα ψώνια και πιθανώς κατάργηση SMS στο 13033

15 Μαΐου: Ξεκινούν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο χαμηλό και χαμηλο-μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας

17 Μαΐου: Επανεκκινούν οι πρακτικές, οι κλινικές και οι εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η δια ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

17 Μαΐου: Λειτουργούν τα ωδεία με αναλογία 1:1

17 Μαΐου: Ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

17 Μαΐου: Ξεκινούν οι αθλητικές ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως δέκα (10) ατόμων για 3 εβδομάδες.

21 Μαΐου: Ανοίγουν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους με ποσοστό πληρότητας 75%.

28 Μαΐου: Επαναλειτουργούν ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους Αφορά μόνο καθήμενους, όχι ορθίους με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50% με συγκεκριμένη ταξιθεσία. Η πιθανότητα αύξησης της πληρότητας στο 75% θα επανεξεταστεί  σε συνάρτηση με την συνεχή διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού.

1 Ιουνίου: Ξεκινούν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο μεσαίο επίπεδο επικινδυνότητας.

1 Ιουνίου: Ξεκινούν οι προπονήσεις για τα ατομικά αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας σε γκρουπ των 6 (αντί για γκρουπ των 2 που είναι μέχρι τώρα).

1 Ιουνίου: Ξεκινούν οι αγώνες στα αθλήματα που ανήκουν στο υψηλό επίπεδο επικινδυνότητας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA