Μενού
  • Α-
  • Α+

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Open, μέσα στο Μάιο αναμένεται το άνοιγμα της πλατφόρμας για το πακέτο στήριξης στην εστίαση, ενώ η σχετική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα έρθει από τις 10 Μαΐου. Με προϋπολογισμό 330 εκατομμύρια ευρώ, το πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων της εστίασης έχει ως στόχο να «δώσει ανάσα» στους πρώτους 2 με 3 μήνες λειτουργίας τους.

Πιο συγκεκριμένα, στοχεύει να παρέχει ένα πρώτο κεφάλαιο κίνησης των επιχειρήσεων - προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους για πρώτες ύλες - ενώ όπως διευκρινίζεται στο ρεπορτάζ το κεφάλαιο αυτό θα πρέπει να εξαντληθεί μέσα στο 2021. Σημαντικό στοιχείο του προγραμματισμού είναι η ταχύτητα με την οποία πρόκειται να γίνουν οι πληρωμές - αμέσως μετά την έγκριση - ενώ πρόκειται να γίνουν και κάποιες αλλαγές στα όρια και στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν περισσότερες επιχειρήσεις.

πλατφόρμα για το πρόγραμμα στήριξης της εστίασης -που ανακοινώθηκε στις αρχές Απριλίου - αναμένεται να ανοίξει μέσα στις προσεχείς ημέρες, με τις αιτήσεις να υποβάλλονται στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr. Σημειώνεται πως οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021, ενώ εκτιμάται ότι οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν στα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου.

Ποιοι δικαιούνται έως 100.000 ευρώ - Τα 5 κριτήρια

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019. Για τις επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί εντός του 2019 ή εντός του 2020 το ποσό της ενίσχυσης ορίζεται ως εξής:

[(κύκλος εργασιών 2019 ή 2020)/αριθμός ημερών λειτουργίας ]x365x7%.

Αξίζει να σημειωθεί πως το μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζεται σε 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Τα κριτήρια ένταξης στη δράση είναι:

  • Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.
  • Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019 για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
  • Συσταθείσες επιχειρήσεις εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.
  • Επιχειρήσεις εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.
  • Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

     

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA