Μενού
  • Α-
  • Α+

Με δεδομένη πλέον την αύξηση της ταχύτητας με την οποία πραγματοποιούνται οι εμβολιασμοί και με γνωστό το χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων για τον γενικό πληθυσμό, στο τραπέζι πέφτει πλέον και το σενάριο της περαιτέρω απελευθέρωσης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων μόνο για αυτούς που έχουν εμβολιαστεί. Σημειώνεται πως για την ώρα η απόφαση δεν αφορά καμία άλλη δραστηριότητα πέραν των κολυμβητηρίων και των γυμναστηρίων.

Υπενθυμίζεται πως για τα γυμναστήρια ο κύριος Γεωργιάδης είχε δηλώσεις πως «θα ανοίξουν πρώτα για τους εμβολιασμένους και προοδευτικά για τους υπόλοιπους. Θα έχουμε νέο χρονοδιάγραμμα μέσα στη βδομάδα» είπε στο OPEN και διευκρίνισε ότι θα μπορούν να γυμναστούν «όσοι έχουν κάνει ακόμα και την πρώτη δόση του εμβολίου».  Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, εμφανίστηκε υπέρμαχος της μεγαλύτερης ελευθερίας για τους πλήρως εμβολιασμένους, υπογραμμίζοντας, όμως, πως αυτή είναι προσωπική του εκτίμηση.

Χωρίς sms στα καταστήματα από 14 Mαϊου

Ο υπουργός αναφέρθηκε, παράλληλα, στα επόμενα βήματα χαλάρωσης του lockdown - στο δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα - επαναλαμβάνοντας πως θα σταματήσουμε από τις 14 Μαΐου να στέλνουμε SMS μετακίνησης για το λιανεμπόριο, παράλληλα με την διακοπή των μεθόδων του click away και click inside.

Υπενθύμισε ότι τα καταστήματα άνω των 500 τετραγωνικών θα επιτρέπεται 1 άτομο ανά 50 τμ - και όχι 1 ανά 100 τμ που ισχύει έως τώρα - ενώ διευκρίνισε πως εξετάζεται περαιτέρω χαλάρωση, δηλαδή 1 άτομο ανά 25 τμ. σε μια εβδομάδα. 

Προς άνοιγμα των εσωτερικών χώρων στην εστίαση

Ο Άδωνις Γεωργιάδης εξήγγειλε, ακόμη, άνοιγμα των εσωτερικών χώρων των καταστημάτων εστίασης, επισημαίνοντας πως περίπου 17.000 επιχειρήσεις του κλάδου δεν μπορούν να ανοίξουν για την ώρα, καθώς δεν έχουν εξωτερικούς χώρους. Υπενθύμισε πως και πέρσι, η εστίαση είχε ανοίξει τον μήνα Ιούνιο, κάτι που, όπως σημείωσε, είναι εύλογο να επαναληφθεί και φέτος, με δεδομένο ότι πλέον οι εμβολιασμοί προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς. Σε ό,τι αφορά τα παράπονα που εκφράζουν επιχειρηματίες και πολίτες για το ζήτημα της απαγόρευσης της μουσικής, υποστήριξε πως στο δίλημμα «ρίσκο πανδημίας ή μουσική», που θέτουν οι λοιμωξιολόγοι, προκρίνεται η μέγιστη δυνατή προστασία από τον κορονοϊό.

Αναφορικά με τη διεύρυνση του ωραρίου, σημείωσε πως «εφόσον η πανδημία ακολουθήσει την πορεία που έχει, η εστίαση θα πάει μια ώρα παραπάνω (δηλαδή στις 24:00) με το άνοιγμα του τουρισμού», ενώ αν η επιτροπή πει και για κλείσιμο στη 1 το πρωί, ξεκαθάρισε πως το υπουργείο Ανάπτυξης θα το δεχθεί.

Χρονοδιάγραμμα για όλους τους κλειστούς κλάδους

Ο υπουργός ανέφερε, τέλος, πως θα ζητήσει άμεσα ένα χρονοδιάγραμμα ώστε να ανοίξουν σταδιακά όλοι οι κλειστοί κλάδοι της οικονομίας: «Θέλω, και αυτό θα ζητήσουμε από την επιτροπή, να βγάλουμε χρονοδιάγραμμα για όλους τους κλειστούς κλάδους της οικονομίας με το πρωτόκολλο και την ημερομηνία, για να ξέρουν όλοι (γάμοι, δεξιώσεις, κέντρα ευεξίας κλπ) πότε και πώς ξεκινάνε, οπότε να υπάρχει οδικός χάρτης ολοκλήρωσης του ανοίγματος της αγοράς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA