Μενού
  • Α-
  • Α+

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς με AstraZeneca μίλησε στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας η Μαρία Θεοδωρίδου. Συγκεκριμένα, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, αναφορικά με μία ενδεχόμενη «μίξη εμβολίου», δηλαδή διαφορετικό εμβόλιο σε α’ και β’ δόση, τόνισε πως για να ειπωθεί κάτι με σιγουριά, θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα μελετών.

Ακολούθως, αναφέρθηκε σε μελέτη στην Βρετανία, η σύσταση για το εμβόλιο της AstraZeneca ήταν από 30 ετών και άνω και «ανέβηκε» στο 40+, ενώ στην Γερμανία η σύσταση ήταν να γίνεται σε πολίτες έως 60 ετών και πλέον συστήνεται στους 18 και άνω. «Μετά από αυτές τις τροποποιήσεις και τις αναταράξεις λόγω των σπανίων θρομβωτικών επεισοδίων, ένα από τα ερωτήματα που περιμέναμε ξεκάθαρη απάντηση, ήταν η συνέχεια του εμβολιασμού με την δεύτερη δόση», δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου και συνέχισε: «Η μόνη χώρα που θα μπορούσε να δώσει τεκμηριωμένα αποτελέσματα για την ασφάλεια της β’ δόσης ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο και ο υπεύθυνος Οργανισμός παρουσίασε δεδομένα και την σύσταση ότι η β’ δόση είναι ασφαλής και πρέπει να συνεχίζεται».

Με προσοχή ο εμβολιασμός στα παιδιά άνω των 12

«Κι ενώ όλες οι χώρες πασχίζουν να εμβολιαστούν οι ενήλικες, υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τον εμβολιασμό των παιδιών», είπε ακόμα, αναφέροντας επίσης πως διενεργούνται ήδη μελέτες για το κατά πόσο είναι ασφαλή τα εμβόλια για παιδιά 12 ετών και άνω.

«Ο κίνδυνος για τα παιδιά είναι μικρός. Άρα ο στόχος είναι διαφορετικός. Πρώτον ότι τα παιδιά αποτελούν το 25% του πληθυσμού μιας χώρας και δεύτερον ότι ο εμβολιασμός μπορεί να μειώσει την διασπορά στην κοινότητα. Τα πρώτα ευρήματα δείχνουν καλή αποτελεσματικότητα και μάλιστα στον Καναδά ξεκινά ο εμβολιασμός παιδιών 12 – 15 ετών. Πρέπει όμως να είμαστε προσεκτικοί. Τα παιδιά δεν είναι μικροί ενήλικες. Η εφαρμογή του εμβολιασμού σε παιδιά πρέπει να γίνει με προσοχή και μόνο αν τα επιδημιολογικά δεδομένα δείξουν ότι πρέπει να γίνει. Το τείχος ανοσίας χτίζεται από τους ενηλίκους κι όσο έχουμε κενά εκεί, καλό θα είναι να δώσουμε εκεί βάση».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA