Μενού
  • Α-
  • Α+

Κρίσιμη ημέρα η Τετάρτη (12/5) καθώς η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων αναμένεται να ανακοινώσει την άρση αρκετών εκ των βασικότερων περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, η χώρα προχωρά από σήμερα στο επόμενο στάδιο χαλάρωσης των μέτρων, με την αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα του τουρισμού να έχει ξεκινήσει. Οι μετακινήσεις εκτός νομού αναμένεται να ανοίξουν ενώ παρελθόν φαίνεται πως θα αποτελέσουν τα sms όπως και τα ψώνια με click away ή click inside.

Παράλληλα, στο προσκήνιο μπαίνουν τα γυμναστήρια, με την εισήγηση της κυβέρνησης να είναι να ανοίξουν από τις 24 Μαΐου (και όχι από τις 17 Μαΐου, όπως αναμενόταν), ενώ μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι τον Ιούνιο για να ξανακουστεί μουσική σε καφέ, εστιατόρια και μπαρ.

Αναλυτικά, σήμερα Τετάρτη (12/5) οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να δώσουν το «πράσινο φως» για την κατάργηση των sms στο 13033 και στο 13032 για μετάβαση σε εμπορικό κατάστημα, σούπερ μάρκετ και τράπεζες. Η κατάργηση του 13032 σημαίνει αυτομάτως πως θα καταργηθεί και η αγορά στο λιανεμπόριο με την μέθοδο του click away ή του click inside. Παράλληλα, αναμένεται να οριστικοποιηθεί η παράταση της κυκλοφορίας μέχρι και τις 00.30 το βράδυ από την Παρασκευή, κάτι που αναμένεται να επηρεάσει  και τη λειτουργία των χώρων εστίασης.

Οι ημερομηνίες για το άνοιγμα των δραστηριοτήτων

Την Δευτέρα, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη έδωσε έναν «οδικό χάρτη» για τη σταδιακή άρση των μέτρων. Σύμφωνα με το εν λόγω χρονοδιάγραμμα:

  • Στις 14 Μαΐου ανοίγουν οι υπερτοπικές μετακινήσεις, όπως και τα μουσεία.
  • Στις 17 Μαΐου θα επαναλειτουργήσουν οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί. Ταυτόχρονα, επανεκκινούν οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και κολέγια, ενώ επιτρέπεται η διά ζώσης επαναλειτουργία των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας. Την ίδια μέρα θα λειτουργήσουν και τα ωδεία.
  • Στις 21 Μαΐου ξεκινούν τα θερινά σινεμά και οι κινηματογραφικές προβολές σε υπαίθριους χώρους, με πληρότητα 75%.
  • Στις 28 Μαΐου, επανεκκινούν τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους μόνο για καθήμενους -όχι όρθιους- με ποσοστό πληρότητας 50%.

«Ξεκλειδώνουν» οι μετακινήσεις στα νησιά

Επίσης, αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούμε να ταξιδεύουμε στα νησιά από το Σάββατο 15 Μαΐου. Όλο το πλάνο για το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα μας θα το ανακοινώσει ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, την Πέμπτη.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, προκρίνεται η χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού, ή αρνητικού τεστ PCR ή self test, ώστε να διαφυλαχθούν οι τοπικές κοινότητες και να μην προκληθούν φαινόμενα διασποράς του κορονοϊού. Κατά τις πρώτες ημέρες τα αρνητικά τεστ θα πιστοποιούνται με έγγραφη δήλωση ενώ στη συνέχεια σε συνεργασία και με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής θα λειτουργήσει ειδική ψηφιακή πλατφόρμα.

Για να εξελιχθεί ομαλά η τουριστική περίοδος, οι λοιμωξιολόγοι αναμένεται να επιμείνουν στην αυστηρή τήρηση αυτών των παραμέτρων.

Και στο βάθος... «Γαλάζια Ελευθερία»

Με την αντίστροφη μέτρηση για το άνοιγμα του τουρισμού να έχει ξεκινήσει, η κυβέρνηση στοχεύει να μετατρέψει άμεσα τα νησιά σε covid-free προορισμούς και γι' αυτό θα προχωρήσει σε καθολικό εμβολιασμό των κατοίκων τους.

Η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» αφορά στον καθολικό εμβολιασμό όλων των κατοίκων άνω των 18 ετών σε 19 νησιά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ενώ έχουν ολοκληρωθεί ήδη οι εμβολιασμοί σε 32 νησιά και σε άλλα 36 ολοκληρώνονται έως τέλος Μαΐου. Στο πλαίσιο αυτό συγκροτούνται νέα εμβολιαστικά κέντρα από τις δυνάμεις του ΕΣΥ και κινητά συνεργεία εμβολιασμού που θα υποστηρίξουν την ολοκλήρωση του καθολικού εμβολιασμού.

Η επιχείρηση θα ενισχυθεί από εθελοντικές οργανώσεις και κινητές ιατρικές μονάδες, αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που υλοποιούνται από την ΑΜΚΕ «Αναγέννηση και Πρόοδος», το «Χαμόγελο του Παιδιού» και τη «Σύμπλευση». Επίσης, προβλέπεται η ένταξη εμβολιαστικών κέντρων ιδιωτικών μονάδων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA