Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Βασιλακόπουλος: Όσοι το «παίζουν» εμβολιασμένοι και συλληφθούν χωρίς μάσκα, να πληρώνουν μεγάλο πρόστιμο

Την ανάγκη να δοθούν προνόμια στους εμβολιασμένους στο προσεχές διάστημα επεσήμανε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος έτσι ώστε να φτάσουμε στο 70% - 80% της εμβολιαστικής κάλυψης

Στιγμιότυπο από το κέντρο της Αθήνας (πηγή: Eurokinissi)
Στιγμιότυπο από το κέντρο της Αθήνας (πηγή: Eurokinissi)

Για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος στην χώρα μας αλλά και το ενδεχόμενο να δοθούν κάποια προνόμια σε όσους έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού, μίλησε ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το πρωί της Πέμπτης (13/5), ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε πως: «Το μεγάλο υγειονομικό στοίχημα είναι τι θα γίνει Ιούνιο και Ιούλιο με τα εμβόλια. Από το 50% της εμβολιαστικής κάλυψης πρέπει να φτάσουμε στο 70% ή στο 80% δηλαδή να πείσουμε όσους δεν είναι σίγουροι, που μάλλον δεν θέλουν. Χρειάζονται συγκεκριμένα προνόμια για τους εμβολιασμένους, όπως η μη χρήση μοριακού τεστ σε ταξίδι στο νησί για τους εμβολιασμένους, μιλάμε για το καλοκαίρι, ή η μη χρήση μάσκας. Αν είμαι εμβολιασμένος να μη χρειάζεται να φοράω μάσκα. Αν δεν είμαι και συλληφθώ, να υπάρχει πάρα πολύ αυστηρό πρόστιμο». «Χειρότερο μήνυμα για την κοινωνία δεν υπάρχει από το γεγονός ότι 18% των υγειονομικών γιατρών δεν έχει εμβολιαστεί» δήλωσε.

Δεν τελείωσε η πανδημία

«Πρέπει να γίνει διάκριση μεταξύ μη εμβολιασμένων που δεν μπορούσαν να εμβολιαστούν δεν ήρθε η σειρά τους κι αυτών που μπορούσαν και επέλεξαν να μην εμβολιαστούν» επεσήμανε ο κ. Βασιλακόπουλος και συνέχισε: «Προφανώς είμαστε έτοιμοι να αφήσουμε τα lockdown, τουλάχιστον τα οριζόντια, αλλά αυτό δεν πρέπει να ληφθεί από την κοινωνία σαν μήνυμα ότι τελείωσε η πανδημία στην Ελλάδα και από αύριο θα διοργανώνουμε πανηγύρια, γάμους κλπ».

Εξήγησε ότι «τώρα που ανοίγουμε χωρίς να έχει τελειώσει η πανδημία στην Ελλάδα πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί. Το ότι μας επιτρέπεται να πάμε στο χωριό δεν σημαίνει ότι θα φωνάξουμε μέσα στο σπίτι μας 30 ανθρώπους για γλέντι σε εσωτερικό χώρο».

Γιατί πρέπει οι εμβολιασμένοι να φορούν μάσκα

«Το αρνητικό self test δεν αποτελεί 'συγχωροχάρτι' για να βγάζουμε τη μάσκα, ακόμα και το αρνητικό μοριακό δεν μας εξασφαλίζει 100% ότι δεν έχουμε νόσο και πρέπει να προσέχουμε» παρατήρησε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Υπογράμμισε ότι ο εμβολιασμένος με δύο δόσεις, και εφόσον έχει περάσει πάνω από μια εβδομάδα από τη δεύτερη, έχει ελάχιστη (κάτω από 10% πιθανότητα) να φέρει τον ιό με ή χωρίς συμπτώματα, και αν τον φέρει έχει πολύ μικρό ιό μέσα του και η πιθανότητα μετάδοσης στους άλλους είναι ελάχιστη.

Ξεκαθάρισε όμως ότι «πρέπει να φοράει μάσκα o εμβολιασμένος, γιατί αύριο 70% με 80% των πολιτών θα κυκλοφορεί στο δρόμο και θα λέει «είμαι εμβολιασμένος» και δεν μπορεί να γίνει έλεγχος σε αυτό.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#εμβολιασμός #Κορονοϊός #Εμβόλιο #Lockdown #Μάσκες