Μενού
  • Α-
  • Α+

Μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει στους νομικούς κύκλους μετά τη φρικτή δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν μέσα στο σπίτι της στα Γλυκά Νερά, για το αν πρέπει να αυστηροποιηθούν οι ποινές για τέτοιου είδους ειδεχθή εγκλήματα. Στην πρωινή εκπομπή του Open «Ώρα Ελλάδος» βρέθηκε ο γνωστός ποινικολόγος Μιχάλης Δημητρακόπουλος, ο οποίος και εξέφρασε την γνώμη πως πρέπει να ανοίξει ένας διάλογος για να παρθεί μία απόφαση «με βάθος» έτσι ώστε να αλλάξει το παρόν πλαίσιο στον Ποινικό Κώδικα αναφορικά με τα βάναυσα εγκλήματα.

Ξεκινώντας την κουβέντα, ο γνωστός ποινικολόγος θέλησε να επισημάνει απευθυνόμενος προς τους τηλεθεατές πως «εμείς δεν υπερασπιζόμαστε ποτέ το έγκλημα. Εμείς υπερασπιζόμαστε ανθρώπους που μπορεί κάποια φορά να είναι και αθώοι. Αυτό θα πρέπει να το ξεδιαλύνουμε. Μέσα μας όταν συμβαίνει ένα φοβερό έγκλημα κι εμείς νιώθουμε συντριβή, όπως όλος ο κόσμος με αυτό που συνέβη με την άτυχη κοπέλα των 20 ετών.

«Δύο φορές ισόβια εάν συλληφθούν»

Αναφερόμενος στα βάναυσα εγκλήματα ο κ. Δημητρακόπουλος επεσήμανε: «Στις ληστείες ο Ποινικός Κώδικος είναι αυστηρός. Αυτοί οι τρεις αν συλληφθούν θα καταδικαστούν σε δύο φορές ισόβια, μία ποινή για την ανθρωποκτονία με πρόθεση και μία ποινή για τη ληστεία με ιδαίτερη σκληρότητα. Από εκεί και πέρα, όταν κάποιος καταδικάζεται θα πρέπει να εκτίει τα 2/5 της ποινής όταν είναι πρόσκαιρη η κάθειρξη και μετά να αφήνεται ελεύθερος; Ή θα πρέπει να φτάσουμε να εκτίει τα 3 ή και τα 4/5 της ποινής όταν έχουμε ανθρώπους που είναι εξαιρετικά επικίνδυνοι για την κοινωνία κι έχουν διαπράξει βάναυσα, αποτρόπαια και ειδεχθή εγκλήματα; Είναι ένας διάλογος που πλέον πρέπει να μπει στο τραπέζι».

«Όσον αφορά την ισόβια κάθειρξη, κάποιος που σκοτώνει έναν άνθρωπο, τι θα κάνουμε; Θα μένει 16 χρόνια πραγματική φυλακή όσο είναι τώρα ή θα πρέπει να ανέβει στα 20 ή 25; Αυτοί οι νομικοί προβληματισμοί έχουν τεράστια σημασία για την ασφάλεια της κοινωνίας και είναι προβληματισμοί σε παγκόσμιο επίπεδο» σημείωσε ο γνωστός ποινικολόγος και συνέχισε: «Σε ιδιαίτερα σοβαρά αδικήματα και μάλιστα στο χειρότερο που είναι η ανθρωποκτονία από πρόθεση ήταν λάθος που ο νέος Ποινικός Κώδικας προέβλεψε ή ισόβια ή 15 χρόνια πρόσκαιρη κάθειρξη. Θα πρέπει να είναι όπως ο παλιός Ποινικός Κώδικας, μόνο ισόβια στην ανθρωποκτονία από πρόθεση και μόνο το δικαστήριο θα μπορεί να αποφανθεί αν πρέπει να σπάσουν τα ισόβια ή όχι».

«Τα κτήνη δεν σωφρονίζονται στη φυλακή»

«Δύσκολα ένας επαγγελματίας δολοφόνος θα σωφρονιστεί» είπε κι αναφέρθηκε στους δολοφόνους της 20χρονης Καρολάιν λέγοντας: «Είναι ανθρώπινα σκουπίδια, τέρατα. Δεν σκοτώνεις μια μάνα με το μωρό δίπλα να κλαίει. Τέτοια εγκλήματα δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Αυτοί, δεν πρέπει να είναι μέλη της κοινωνίας. Πρέπει με κάποιο τρόπο να τους απομονώσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Για το γεγονός ότι αν πιαστούν οι δολοφόνοι, κάποια στιγμή θα βγουν τόνισε: «Ισόβια κάθειρξη δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Πρέπει να έχει την ελπίδα ο κρατούμενος ότι μετά από 16, στα 20 στα 30 χρόνια, διότι αν δεν έχει την ελπίδα ότι θα αφεθεί θα είναι αγρίμι. Αυτή είναι η σκέψη των θεωρητικών του Δικαίου» είπε αναφορικά με το γιατί τα ισόβια δεν ισούνται με φυλάκιση εφ όρου ζωής».

Εξετάζεται αυστηροποίηση για τους εγκληματίες τέτοιων ειδεχθών εγκλημάτων

Στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open, ήταν καλεσμένος χθες Πέμπτη (13/5) ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, όπου και αναφέρθηκε στις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, αλλά και στο τι αναμένεται να συμβεί σε όσους διαπράττουν ειδεχθή εγκλήματα, όπως η αποτρόπαια δολοφονία στα Γλυκά Νερά. Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι συζητείται η πρόταση αυστηροποίησης των ποινών για ειδεχθή εγκλήματα ώστε από τα 2/5 που ισχύει αυτή τη στιγμή στην υφ’ όρων απόλυση να γίνει 4/5 και να υπάρχει πάντα και η χρήση του δικαστικού συμβουλίου για το αν κάποιος απολαμβάνει του ευεργετήματος.

Αρχικά ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στον Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στις αλλαγές που προτίθεται να κάνει η Νέα Δημοκρατία, αφού σε πολλές διατάξεις είχε εκφράσει ενστάσεις και ερωτηματικά. «Οι αλλαγές σε έναν Ποινικό Κώδικα προϋποθέτουν τη σοβαρή μελέτη και ενδεχομένως τη δυνατότητα να λάβει κανείς υπόψη του, όλα τα δεδομένα, τα οποία αφορούν σε μία κοινωνική πραγματικότητα. Ο προηγούμενος Ποινικός Κώδικας πριν αλλάξει το 2019, ουσιαστικά είχε ψηφιστεί τη δεκαετία του 1950. Όσοι καταδικαστούν για μια εγκληματική ενέργεια έχουν το δικαίωμα της υφ’ όρον απόλυσης εφόσον εκτίσουν τουλάχιστον τα 2/5 της ποινής. Εμείς ουσιαστικά αυτό το αστικοποιήσαμε, με την παρέμβαση την οποία κάναμε και αφορούσε τουλάχιστον τους πολυισοβίτες. Ισόβια σήμερα σημαίνει 25 χρόνια με βάση τον Ποινικό Κώδικα, αυτή είναι η μεγαλύτερη ποινή, τα οποία γίνονται 16 υπό προϋποθέσεις».

Ταυτόχρονα προανήγγειλε αλλαγές οι οποίες θα γίνουν «πολύ σύντομα» σε περιπτώσεις ειδεχθών εγκλημάτων, όπως αυτό που συνέβη στα Γλυκά Νερά. «Υπάρχουν εγκλήματα όπως αυτό που δεν μπορεί να το πει κάποιος απλά και μόνο ειδεχθές και αποτρόπαιο, ξεπερνάει κάθε όριο και κάθε φαντασία. Αυτή είναι η πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με μία εντελώς διαφορετική λογική. Εμείς συστήσαμε μία νομοπαρασκευαστική επιτροπή παρακολούθησης των αποτελεσμάτων του Ποινικού Κώδικα, προκειμένου να έρθουμε σε δεύτερο χρόνο και να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές», προσέθεσε ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι όποιες αλλαγές θα ισχύουν μετά την ψήφιση του Νέου Ποινικού Κώδικα.

«Οι όποιες αλλαγές θα ισχύουν από τη στιγμή της ψήφισής τους και μετά. Δεν υπάρχει αναδρομικότητα του νόμου. Όμως σ’ αυτή την περίπτωση για τέτοιου είδους εγκλήματα, ειδεχθή, σεξουαλικά εγκλήματα, τα οποία εγείρουν σε αυτό το επίπεδο, και σ’ αυτόν τον βαθμό την κοινή γνώμη, δημιουργούν θέμα ασφάλειας στους πολίτες και ένα θέμα στο κοινό περί δικαίου αίσθημα, η πρόθεση μας είναι να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή αυστηροποίηση της ποινής. Δηλαδή αν ήταν 25 χρόνια και λέγαμε για τα 4/5, θα ήταν τουλάχιστον 20 χρόνια. Αλλά κι αυτό δεν συμβαίνει απαραίτητα για όλους τους βαρυποινίτες ή για όλους τους καταδικασμένους. Υπάρχει η δυνατότητα να κρίνει το συμβούλιο αν πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις προκειμένου κάποιος να λάβει το ευεργέτημα της υφ’ όρον απόλυσης».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA