Μενού
  • Α-
  • Α+

Υπάρχει μια συστολή σε πολλούς δημοσιολογούντες, όταν η συζήτηση έρχεται στα προνόμια των εμβολιασμένων. Είναι προφανές ότι κάποιοι φοβούνται το πολιτικό κόστος ή θεωρούν τη συζήτηση κάπως πρόωρη. Αλλά είναι επίσης προφανές, τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό, ότι οι εμβολιασμένοι και οι συνειδητά ανεμβολίαστοι δεν μπορούμε να απολαμβάνουμε των ίδιων ελευθεριών και δικαιωμάτων, ακόμα και σε μια συνθήκη που ο εμβολιασμός δεν είναι υποχρεωτικός για το σύνολο του πληθυσμού. 

Να το πούμε καθαρά: εντός του επόμενου μήνα, ως τα μέσα Ιουνίου, θα ανοίξουν τα ραντεβού για τους νεαρότερους πολίτες, ηλικίας 18-30 ετών, προκειμένου να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό. Με άλλα λόγια, εντός του επόμενου μήνα, όλοι οι ενήλικοι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούν, να κλείσουν ένα ραντεβού και να εμβολιαστούν. Ήδη, δε, όποιος το θέλει έχει πολύ φθηνή ή και δωρεάν σε αρκετές περιπτώσεις πρόσβαση σε μέσα αυτοδιάγνωσης για τον κορονοϊό, είτε με self test, είτε με rapid και μοριακό τεστ. Πρακτικά, όποιος θέλει να θωρακιστεί, θα έχει τη δυνατότητα να το κάνει, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. 

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, στο τέλος του Αυγούστου, όταν η νέα σεζόν θα ξεκινά, θα μπορούμε όλοι να είμαστε εμβολιασμένοι, έστω και αν σύντομα, για αρκετούς, θα πρέπει να γίνει μια τρίτη, ενισχυτική δόση του εμβολίου. Γιατί, λοιπόν, ο πολίτης, ο οποίος θα έχει ολοκληρώσει το σχήμα του εμβολιασμού θα πρέπει να υπόκειται στους ίδιους περιορισμούς, όπως κάποιος που είτε υπέκυψε στο φόβο του είτε σε ψεκασμένες θεωρίες και δεν έκανε εμβόλιο; Καταλαβαίνω τον ανθρώπινο φόβο, αλλά πρέπει να σταματήσουμε να χαϊδεύουμε και όσους δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη προστασίας του εαυτού τους και των γύρω τους.

Γιατί, λοιπόν, από το φθινόπωρο θα πρέπει κάποιος πλήρως εμβολιασμένος να φορά μάσκα στον εξωτερικό χώρο, όπου, ούτως ή άλλως, η περίπτωση μόλυνσης είναι πολύ μικρότερη; Ή γιατί δεν θα μπορεί, χωρίς επιπρόσθετους περιορισμούς, στον εσωτερικό χώρο ενός εστιατορίου; Προφανώς, αυτή τη συζήτηση δεν θα την κάνουμε τώρα, αλλά θα πρέπει κάποια στιγμή να την κάνουμε. Και, βεβαίως, να μην καθυστερήσουμε περαιτέρω τη συζήτηση για υποχρεωτικό εμβολιασμό όλων των υγειονομικών, γιατρών τε και νοσηλευτών. 

Μπορεί το καλοκαίρι μόλις να αρχίζει, ήδη όμως υπάρχει μια συζήτηση για το αν τελειώσαμε με τα lockdown ή όχι. Στο μυαλό μου, τα πράγματα είναι αρκετά σαφή: δεν γίνεται ξανά οι υπεύθυνοι πολίτες να διακόψουν ξανά το σύνολο των κοινωνικών τους δραστηριοτήτων, εφόσον έχουν εμβολιαστεί και έχουν τη δυνατότητα να τεστάρονται, επειδή κάποιοι δεν εμβολιάστηκαν. Δόξα τω Θεώ, όταν η περιπέτεια τελειώσει, η προίκα που θα μας μείνει θα είναι ένα πιο ισχυρό και δυνατό σύστημα Υγείας. Όποιος, λοιπόν, είτε δεν θέλει, είτε φοβάται τη…θρόμβωση, θα πρέπει να ζήσει με το ρίσκο να κολλήσει σε ένα περιβάλλον αυξημένης κινητικότητας όσων έχουν ήδη θωρακιστεί. 

Ήδη, οι πολιτικές ηγεσίες αντιλαμβάνονται ότι δεν γίνεται να μην πριμοδοτηθούν με έναν τρόπο οι εμβολιασμένοι πολίτες. Και αυτό καλύτερα να το ακούσουν οι ανεμβολίαστοι. Γιατί σύντομα θα βρεθούν σε μια πολύ δύσκολη κοινωνική θέση, πέραν του ήδη αυξημένου ρίσκου νόσησης. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA