Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Εμβόλιο Johnson & Johnson: Η εταιρεία μειώνει στο μισό τις παραδόσεις στην Ευρώπη

Η εταιρεία Johnson & Johnson μείωσε στο μισό την ποσότητα των εμβολίων για τον κορονοϊό, που επρόκειτο να παραδώσει αυτήν την εβδομάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Πηγή: AP
Το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Πηγή: AP

Περίπου τη μισή ποσότητα εμβολίων για τον κορονοϊό, που επρόκειτο να παραδώσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση την τρέχουσα εβδομάδα, αναμένεται να αποστείλει τελικά η εταιρεία Johnson & Johnson, γεγονός που έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα εφοδιασμού που αντιμετώπιζε ο αμερικανικός κολοσσός αφότου άρχισε να στέλνει το σκεύασμα στην Ευρώπη τον Απρίλιο.

Διαβάστε ακόμη: Εμβόλια για τον κορονοϊό: Τα ποσοστά απορρόφησης στην Ελλάδα - Πόσα περιμένουμε ακόμα

Με βάση το συμβόλαιό της με την ΕΕ, η Johnson & Johnson έχει δεσμευτεί να παραδώσει 55 εκατομμύρια δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Μέχρι στιγμής έχει παραδώσει λιγότερα από 5 εκατομμύρια, δηλαδή κάτω από το 10% του αρχικού στόχου. Εκτός από τις αρχικές καθυστερήσεις, η φαρμακοβιομηχανία «μειώνει τις παραδόσεις της αυτήν την εβδομάδα στο μισό», είπε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος που συμμετέχει στις συνομιλίες με τις παρασκευάστριες εταιρείες. Πρόσθεσε ότι δεν είναι σαφές πόσεις δόσεις θα παραδοθούν την επόμενη εβδομάδα.

«Αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει μόνο μια περιορισμένη, προσωρινή μείωση των παραδόσεων, που θα καλυφθούν σε επόμενο στάδιο», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος της εταιρείας παραμένει η παράδοση των 55 εκατομμυρίων δόσεων που έχει υποσχεθεί μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Μέχρι σήμερα, η εταιρεία είχε παραδώσει 2,6 εκατομμύρια δόσεις σε ευρωπαϊκές χώρες, με βάση στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).

Προβλήματα παραγωγής στις ΗΠΑ

Η J&J αντιμετώπισε προβλήματα παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο αξιωματούχος της ΕΕ είπε ότι οι δόσεις που προορίζονται για την Ευρώπη παράγονται τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε ένα εργοστάσιο στο Λέιντεν της Ολλανδίας. Αρχικά η εταιρεία σχεδίαζε να αρχίσει τις παραδόσεις στην ΕΕ την 1η Απριλίου, όμως τις ανέβαλε για τα μέσα του μήνα, λόγω προβλημάτων στην παραγωγή. Στη συνέχεια, οι παραδόσεις διακόπηκαν και πάλι για λόγους ασφαλείας, αφού η χρήση του εμβολίου σταμάτησε προσωρινά στις ΗΠΑ, μέχρι να εξεταστεί η πιθανή σύνδεσή του με την εμφάνιση σπάνιων θρομβοεμβολών. Οι παραδόσεις στην Ευρώπη ξανάρχισαν μία εβδομάδα αργότερα.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Εμβόλιο #Κορονοϊός #Johnson & Johnson #Ευρωπαϊκή Ένωση