Μενού
  • Α-
  • Α+

Για σημαντική αύξηση στα κρούσματα κορονοϊού την Τρίτη 25 Μαΐου, έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «δεν περιμένω να πέσουμε κάτω από 2.000 σήμερα».

Διαβάστε ακόμη: Wall Street Journal: Πιθανό από εργαστήριο ο κορονοϊός - Τρεις ερευνητές στην Ουχάν με συμπτώματα από το 2019

Μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο καθηγητής εξέφρασε την εκτίμηση πως τα κρούσματα «θα είναι μεταξύ 2000 και 2500 αν γίνουν 60.000 τεστ» δήλωσε. Τόνισε, άλλωστε, πως μετά το Πάσχα υπάρχει αποκλιμάκωση και ότι ο μέσος κινητός όρος των θανάτων ήταν περίπου στο 85 μέσα στο Πάσχα, ενώ τώρα είναι γύρω στους 50.

Τα δύο σενάρια για την πορεία των κρουσμάτων

Ερωτηθείς για την πορεία των κρουσμάτων στην χώρα, ο Νίκος Τζανάκης υπογράμμισε αναφέρθηκε σε 2 σενάρια που έχουν δουλέψει στο πανεπιστήμιο: Σύμφωνα με το πρώτο «θα πέσουμε στα 1.000 κρούσματα την ημέρα γύρω στις 15 Ιουνίου», κάτι που, ωστόσο, ενδέχεται και να μην υλοποιηθεί «λόγω του ότι δεν πειθαρχούμε στους κανόνες της πολιτείας».

Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο, ο καθηγητής υποστήριξε πως θα πέσουμε κάτω από τα 1.000 κρούσματα ημερησίως γύρω στις 25 Ιουνίου, ενώ σημείωσε, παράλληλα, πως ο αριθμός των 1.145 κρουσμάτων είναι το νούμερο που μπορεί να χαρακτηρίσει την χώρα ως «πράσινη», σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. 

Πέντε θρομβώσεις ανά 100.000 εμβολιασμούς ατόμων 30-50 ετών

Σχετικά με τα περιστατικά θρομβώσεων και τα εμβόλια στην Ελλάδα δήλωσε πως ήδη η επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης έβγαλε προφορική ανακοίνωση για τις δύο από τις τρεις περιπτώσεις ότι πιθανότατα σχετίζονται με εμβολιασμό και πως αναμένεται η γραπτή παραδοχή και κυρίως οι αποφάσεις της επιτροπής εμβολιασμών. 

Όπως ανέφερε η επιτροπή εμβολιασμού για τις αποφάσεις θα λάβει υπόψη πως στο ενδιάμεσο επίπεδο κινδύνου, που βρισκόμαστε αυτή την στιγμή, εάν εμβολιάσουμε 100.000 ανθρώπους της ηλικίας 30-50 θα προλάβουμε 9 θανάτους, αλλά θα εισπράξουμε πιθανότατα 5 περιστατικά θρομβώσεων - που ίσως κάποια πάνε άσχημα και πως περίπου το 25% από αυτά οδηγούν σε θάνατο.

«Εάν λοιπόν τους εμβολιάσουμε δεν θα έχουμε 9 θανάτους, αλλά θα έχουμε 5 περιστατικά θρόμβωσης», υπογράμμισε σχετικά. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA