Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Ηλίας Μόσιαλος: Πότε θα βγάλουμε τις μάσκες – Ποιες είναι οι προϋποθέσεις

Στο ενδεχόμενο να πετάξουμε τις μάσκες αναφέρθηκε ο Ηλίας Μόσιαλος ενώ παράλληλα επεσήμανε πως όσοι εμβολιάζονται τώρα κατά του κορονοϊού, δε θα χρειαστεί να κάνουν τρίτη δόση το φθινόπωρο

Στιγμιότυπο από το κέντρο της Αθήνας (πηγή: Eurokinissi)
Στιγμιότυπο από το κέντρο της Αθήνας (πηγή: Eurokinissi)

Ολοένα και αυξάνονται οι αναφορές λοιμωξιολόγων πως το χτίσιμο ενός τείχους ανοσίας είναι κοντά έτσι ώστε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Αυτό βέβαια θα γίνει τηρώντας τις απαραίτητες προϋποθέσεις, κάτι που επεσήμανε από την πλευρά του ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος. Ο κ. Μόσιαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως: «Το πότε θα βγάλουμε τις μάσκες, θα εξαρτηθεί από το ποια μορφή κορονοϊού θα επικρατήσει στη χώρα μας», συμπληρώνοντας ότι κατά πάσα πιθανότητα, όσοι εμβολιάζονται τώρα, δε θα χρειαστεί να κάνουν τρίτη δόση το φθινόπωρο.

Διαβάστε ακόμα: Self test: Πότε σταματούν για τους πλήρως εμβολιασμένους

Αναφερόμενος στις μάσκες ο Ηλίας Μόσιαλος ανέφερε πως: «Αν μείνουμε με τη βρετανική μετάλλαξη, η οποία επικρατεί αυτή τη στιγμή (στην Ελλάδα), τότε θα χρειαστεί να εμβολιαστεί το 75% περίπου του πληθυσμού ή να έχει ανοσία. Ένας συνδυασμός δηλαδή εμβολιασμού και φυσικής ανοσίας (όσοι νόσησαν δηλαδή) στο 75% του πληθυσμού. Αν όμως επικρατήσει η ινδική μετάλλαξη, αυτό το ποσοστό ανεβαίνει στο 83%».

«Έχουμε ακόμα δρόμο αλλά δεν είμαστε πάρα πολύ μακριά. Από τα μέσα Ιουνίου οι περισσότεροι θα έχουν μια σχετική προστασία… Τον Ιούλιο αυτό το ποσοστό θα έχει μεγαλώσει. Για να είμαστε σίγουροι θα πρέπει να πάμε σε μεγαλύτερα ποσσοστά και πιστεύω ότι θα πάμε σε μεγαλύτερα ποσοστά. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή στη χώρα μας είναι τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασθέντων στους άνω των 60…», προσέθεσε. Όπως σημείωσε όμως, δεν πιστεύει ότι στα τέλη Ιουλίου θα βγάλουμε τις μάσκες, τουλάχιστον όχι στους εσωτερικούς χώρους.

Όπως είπε ο Ηλίας Μόσιαλος, «η προστασία από το εμβόλιο μπορεί να διαρκέσει και πάνω από ένα χρόνο. Γνωρίζουμε ότι αν κολλήσει κάποιος τον κορονοϊό, η προστασία υπερβαίνει τον ένα χρόνο… Δε γνωρίζουμε αν θα χρειαστεί να κάνουμε την τρίτη δόση το φθινόπωρο. Ιδιαίτερα αυτοί που εμβολιάζονται τώρα, Μάιο, Ιούνιο, Ιούλιο δε θα χρειαστεί να κάνουν άλλη δόση τόσο νωρίς…». Ο ίδιος αποκάλυψε, ότι έχει κάνει και τις δύο δόσεις του AstraZeneca, σε ερώτηση για τις ανησυχίες πολιτών για το εμβόλιο.

Πρότεινε ακόμα, να γίνει κάποια κίνηση από την πολιτεία, για όσους έχασαν τη μάχη με τη νόσο. «Θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να μην ξεχάσουμε όσους έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό. Θα μπορούσε αυτό να είναι ημέρα μνήμης; Ένα μνημείο; Για να μην ξεχνάμε τι περάσαμε, να μην ξεχνάμε τους φίλους μας και τους συγγενείς μας που έχασαν τη μάχη».

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Ηλίας Μόσιαλος #Μάσκες #Εμβόλιο #Κορονοϊός #εμβολιασμός #μετάλλαξη