Μενού
  • Α-
  • Α+

Τουλάχιστον 5,5 εκατ. εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά στην χώρα μας, με το πρόγραμμα «Ελευθερία» να συνεχίζει με γοργούς ρυθμούς. Αναλυτικά, όπως ανέφερε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους στην καθιερωμένη ενημέρωση για τον κορονοϊό του υπουργείου Υγείας, μέχρι στιγμής έχουν γίνει στη χώρα μας πάνω από 5.570.000 εμβολιασμοί.

Παράλληλα, 3.630.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει την πρώτη δόση, με ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 34% και 2.040.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση, ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 19,44%. Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ακόμη πως τα ραντεβού με το εμβόλιο της Johnson & Johnson ανοίγουν από 7 Ιουνίου σε όλη τη χώρα για την ηλικιακή ομάδα 18 έως 29 ετών.

Ανοίγουν όλα τα εμβόλια για τους 18 - 29

Ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας δεν παρέλειψε να αναφέρει πως όλοι όσοι είναι από 30 ετών και πάνω μπορούν να εμβολιαστούν με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, ενώ αναφορικά με την ηλικιακή ομάδα των 18-29, που ήδη έχουν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν με το μονοδοσικό Johnson & Johnson, πολύ σύντομα θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν όλα τα διαθέσιμα εμβόλια. «Το επόμενο χρονικό διάστημα οι πολίτες 18-29 θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους και για τα 4 διαθέσιμα εμβόλια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Τα εμβόλια που περιμένουμε τον Ιούνιο

Επίσης, ο Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε και στις παραδόσεις εμβολίων στην Ελλάδα για το μήνα Ιούνιο:

  • 2.170.900 δόσεις Pfizer
  • 308.300 δόσεις Moderna
  • 400.000-500.000 δόσεις AstraZeneca

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα συγκεκριμενοποιηθεί το εύρος των παραδόσεων εμβολίων στην ΕΕ για το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

«Πρεμιέρα» για το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Σε εφαρμογή τίθεται από σήμερα Τρίτη (1/6) το ψηφιακό πιστοποιητικό για τα ταξίδια στη χώρα μας μετά την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου το απόγευμα της Κυριακής. Υπενθυμίζεται ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό παρουσιάστηκε στην Ελλάδα την Παρασκευή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρεται σε «ταχεία λωρίδα κυκλοφορίας για τους ταξιδιώτες».

Οι πολίτες θα μπορούν να μπουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδίδουν αυτό το ψηφιακό πιστοποιητικό, χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.

Το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid-19 περιέχει πληροφορίες σχετικά με την «κατάσταση του φυσικού προσώπου – κατόχου του όσον αφορά

  • στον εμβολιασμό,
  • το αποτέλεσμα των τελευταίων ταχέων μοριακών ελέγχων (rapid – test) ή μοριακής μεθόδου ανάλυσης (PCR test)
  • ή τη νόσηση από τον κορονοϊό κατά περίπτωση»

Στο πιστοποιητικό θα περιέχονται προσωπικά δεδομένα (όπως όνομα, επώνυμο, ημερομηνία γέννησης, είδος εμβολίου, ημερομηνία εμβολιασμού, κτλ), ενώ θα περιέχουν μόνο ένα περιορισμένο σύνολο απαραίτητων πληροφοριών.

Οι πληροφορίες αυτές δεν θα μπορούν να διατηρούνται από τις χώρες που επισκέπτεται ο ταξιδιώτης. Για σκοπούς επαλήθευσης, ελέγχεται μόνο η εγκυρότητα και η γνησιότητα του πιστοποιητικού, μέσω της επαλήθευσης της αρχής έκδοσης και της υπογραφής. Όλα τα δεδομένα σχετικά με την υγεία παραμένουν στην αρμοδιότητα του κράτους μέλους που εξέδωσε το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό.

Όπως ορίζεται, θα εκδίδεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα λειτουργεί στην Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr) και θα φέρει «μοναδικό αναγνωριστικό αριθμό και κρυπτογραφική ψηφιακή υπογραφή, με βάση την οποία ελέγχεται η εγκυρότητά του».

Η εν λόγω πλατφόρμα θα συνδέεται με το Εθνικό Μητρώο Εμβολιασμών κατά του κορονοϊού και με το Εθνικό Μητρώο Ασθενών.

Επιπλέον, την πλατφόρμα θα διαχειρίζεται η ΗΔΙΚΑ, ενώ την υποχρέωση επεξεργασίας, σχεδιασμού, προστασίας της πλατφόρμας από παραβιάσεις και εφαρμογής του GDPR θα αναλάβει το ΕΔΥΤΕ (Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας).

«Η έκδοση του ψηφιακού πιστοποιητικού Covid – 19 δεν θίγει ούτε επηρεάζει την εγκυρότητα άλλων βεβαιώσεων εμβολιασμού, υποβολής σε διαγνωστικό έλεγχο ή νόσησης από τον κοροναϊό» τονίζεται και προστίθεται πως λοιπά «τεχνικά και οργανωτικά» ζητήματα κορονοϊού θα ρυθμιστούν με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Θεοδωρίδου: Δεν έχει ληφθεί απόφαση για εμβολιασμό παιδιών

Ένα θέμα που θα απασχολήσει αρκετά το καλοκαίρι την ομάδα των λοιμωξιολόγων είναι και το τι μέλλει γενέσθαι με τον εμβολιασμό στα παιδιά. Μιλώντας στην ενημέρωση της Δευτέρας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, επεσήμανε πως ο εμβολιασμός παιδιών στην ηλικία 12-15 ετών δεν θα έχει υποχρεωτικότητα, ενώ τελικές αποφάσεις για το σε ποιες ηλικίες θα γίνεται, δεν έχουν ακόμα ληφθεί. Είπε δε ότι μπορεί η σύσταση να ισχύει μόνο για τα παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Στη συνέχεια, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών τόνισε ότι στα μέσα Μαΐου το CDC των ΗΠΑ διατύπωσε τη σύσταση εμβολιασμού των παιδιών καθώς και τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση, ενώ πριν από τρεις ημέρες ακολούθησε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που αποφάσισε την επέκταση των εμβολιασμών με εμβόλιο mRNA στις ηλικίες 12-15 ετών.

Η αποτελεσματικότητα σύμφωνα με σχετική μελέτη σε μικρό αριθμό παιδιών έδειξε ότι είναι περίπου 100% αποτελεσματικό, τόνισε η κ. Θεοδωρίδου, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεδομένου πως η μελέτη ήταν μικρή δεν θα μπορούσε να ανιχνεύσει σπάνιες ανεπιθύμητες ενέργειες. Συμπλήρωσε πάντως, ότι η Επιτροπή έκρινε ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων και ειδικά για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, η έγκριση από τον ΕΜΑ σηματοδοτεί τη δυνατότητα κάθε χώρας να διαμορφώσει τη στρατηγική της για τον εμβολιασμό.

Όπως εξήγησε η Επιτροπή εξετάζει το θέμα, ενώ τόνισε ότι οι παράγοντες που θα συνεκτιμηθούν είναι παράγοντες που αφορούν την νόσο, τη συμμετοχή των παιδιών στη διασπορά του ιού στην κοινότητα εν καιρώ πανδημίας, τα πλεονεκτήματα από τον εμβολιασμό των παιδιών, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και την αποδοχή του εμβολίου από τους γονείς με τη συναίνεση των οποίων θα γίνεται ο εμβολιασμός.

Η Επιτροπή θα μελετήσει όλες τις παραμέτρους για να προβεί στη σύστασή της, που όπως διευκρίνισε η κ. Θεοδωρίδου δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα, ήτοι ο εμβολιασμός των παιδιών θα είναι προαιρετικός.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA