Μενού
  • Α-
  • Α+

Προτροπή στους πολίτες ηλικίας άνω των 60 ετών αλλά και στους νέους να εμβολιαστούν, προκειμένου να «θωρακιστούν» από τον κορονοϊό και να «προστατέψουν» το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), απευθύνουν οι ειδικοί και συγκεκριμένα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Διαβάστε ακόμη: Θεμιστοκλέους: Ανοίγει 10 Ιουνίου η πλατφόρμα για όλα τα εμβόλια στους 25 έως 29 ετών

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης στο υπουργείο Υγείας τη Δευτέρα 7 Ιουνίου πως διαπιστώνεται μια απροθυμία ατόμων άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν. «Όλοι μας έχουμε μερίδιο ευθύνης και μπορούμε να συμβάλουμε στο να πείσουμε κάποιον να εμβολιαστεί», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου και κάλεσε τους πολίτες να πείσουν όσους είναι απρόθυμοι. Η κυρία Θεοδωρίδου είπε ότι τα εμβόλια προστατεύουν τους πολίτες από το να νοσήσουν σοβαρά και να νοσηλευτούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). «Πάνω από το 90% των ατόμων που εισάγονται στα νοσοκομεία με COVID και τις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι», τόνισε. 

Να εμβολιαστούν και οι νέοι 

Να κάνουν το εμβόλιο πριν φύγουν για διακοπές, είχε καλέσει την Παρασκευή 4 Ιουνίου τους νεότερους σε ηλικία πολίτες η καθηγήτρια Παιδιατρικής, Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό. Όπως είχε πει, τον Αύγουστο του 2020, 2 στα 3 κρούσματα αφορούσαν σε νέους κάτω των 40 ετών. «Κάνω έκκληση σε εσάς να εμβολιαστείτε και όσο είναι δυνατόν πριν φύγετε για διακοπές». Το ίδιο είπε και για τους μεγαλύτερης ηλικίας λέγοντας πως το εμβόλιο είναι η μόνη προστασία. 

Εξάλλου, τα εμβόλια κατά του κορονοϊού είναι διαθέσιμα σε όλες της ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο, στους 18-29 αυτή τη στιγμή οι εμβολιασμοί γίνονται μόνο με Johnson & Johnson. Από τις 10 Ιουνίου θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια για την ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών, όπως ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. 

Δεν θα είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των παιδιών 

Αναφορικά με τον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων, η Μαρία Θεοδωρίδου είπε πως η «Εθνική Επιτροπή θα μελετήσει τα θέματα και θα συνεκτιμήσει τους παράγοντες» για να λάβει τις ανάλογες αποφάσεις. «Ο εμβολιασμός των παιδιών δεν θα έχει υποχρεωτικό χαρακτήρα και δεν θα υπάρχουν διακρίσεις στον εκπαιδευτικό τομέα», τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου και επισήμανε πως προτεραιότητα είναι ο εμβολιασμός των ενηλίκων. Όπως σημείωσε, ο εμβολιασμός των παιδιών θα κριθεί μετά την επεξεργασία μια σειράς παραγόντων, οι οποίοι είναι:

  • ο ρόλος των παιδιών στη διασπορά της COVID-19
  • η νοσηρότητα
  • η θνητότητα
  • η ασφάλεια των εμβολίων για αυτές τις ηλικίες

Εξήγησε επίσης πως παιδιά και έφηβοι έχουν ήδη ξεκινήσει να εμβολιάζονται σε μεγάλο αριθμό χωρών, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς τα εμβόλια έχουν λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από οργανισμούς και φορείς.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA