Μενού
  • Α-
  • Α+

«Απαράδεκτη» χαρακτηρίζει την προσέγγιση του συνεδρίου γονιμότητας η Μερόπη Τζούφη, αναπληρώτρια τομεάρχης Παιδείας και βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ . «Το «συνέδριο γονιμότητας» που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες ημέρες στα Ιωάννινα, αναπαράγει και τρέφει όλα τα στερεότυπα εναντίων των γυναικών. Παραβλέπει πως η υπογονιμότητα (είτε ανδρική, είτε γυναικεία) είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα, περισσότερο κοινωνικό παρά ιατρικό, το οποίο σχετίζεται άμεσα με το σύγχρονο τρόπο ζωής. Παράλληλα, για την «αντιμετώπισή» του δε διστάζει να στοχοποιήσει και να ενοχοποιήσει το εύκολο θύμα: τη γυναίκα» σημειώνει,

«Το «προπαγανδιστικό βίντεο» που δημοσιεύτηκε και οδήγησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου να αποσύρει την αιγίδα της στο συνέδριο, μεταφέρει ένα βαθιά συντηρητικό μήνυμα σε κάθε γυναίκα: «για να γίνεις μάνα πρέπει να αφήσεις τις σπουδές και την εκπαίδευση, να μην έχεις επαγγελματικές αξιώσεις, να σταματήσεις να είσαι αυτόνομη και χειραφετημένη». Μεταξύ των ομιλητών -στην πλειοψηφία τους άντρες- υπουργοί και βουλευτές της κυβέρνησης. Γνήσιοι εκφραστές του νεο-συντηρητισμού, της μισαλλοδοξίας, του υποβιβασμού των γυναικών και των δικαιωμάτων που γκρεμίζουν κάθε αυταπάτη πως η Νέα Δημοκρατία αποτελεί ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό και φιλελεύθερο κόμμα. Η κυβέρνηση αντί να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να υποστηρίξει τους γονείς που αναγκάζονται να καταφύγουν σε πανάκριβες ιδιωτικές λύσεις ώστε να τεκνοποιήσουν, αντί να διευκολύνει τις οικογένειες με νέους Παιδικούς Σταθμούς και Σχολεία, αντί να νομοθετήσει ουσιαστικά μέτρα για την υποστήριξη των νέων ζευγαριών, εντάσσει στο πολιτικό της πρόγραμμα θέσεις που παραπέμπουν στο μεσαίωνα. Οι γυναίκες δε χρειάζονται τέτοιου είδους νουθεσίες. Οι άμεσες και έντονες αντιδράσεις καταδεικνύουν την απαράδεκτη προσέγγιση που προσπαθούν να επιβάλλουν οι διοργανωτές του συνεδρίου, έχοντας την υποστήριξη εκκλησιαστικών και κυβερνητικών στελεχών. Να μην τους επιτρέψουμε να μας γυρίσουν πίσω» αναφέρει η κυρία Τζούφη.

Τι λέει ο Πάντος στο Reader

Με τον γενικό γραμματέα της Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Κωνσταντίνο Πάντο επικοινώνησε το Reader σχετικά με τον σάλο που έχει προκληθεί από το σεξιστικό περιεχόμενο του διαφημιστικού βίντεο για το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές» που θα πραγματοποιηθεί στα Ιωάννινα 2-4 Ιουλίου 2021», το οποίο αναδεικνύει αναχρονιστικά στερεότυπα. Σε ερώτηση του Reader σχετικά με το αν είναι ορατό το ενδεχόμενο να αναβληθεί (ή και να ακυρωθεί) το εν λόγω συνέδριο, ο κ. Πάντος επισήμανε πως αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να το συζητήσει με τη διοργανώτρια επιτροπή και δεν είναι μία απόφαση που μπορεί να πάρει από μόνος του, αφήνοντας όμως ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Αναφορικά με τις σφοδρές αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το επίμαχο σποτ, ο Κωνσταντίνος Πάντος σχολίασε: «Δεν τις περίμενα αυτές τις αντιδράσεις. Δεν υπήρχε πρόθεση να προσβάλλουμε καμία γυναίκα. Η μοναδική επιδίωξή μας ήταν να δείξουμε πως η σύγχρονη γυναίκα πρέπει να είναι ενημερωμένη, κάτι που δεν υφίσταται στη χώρα μας. Είναι χαρακτηριστικό πως σε πρόσφατη έρευνα της MRB, στην ερώτηση 'Πότε νομίζετε ότι μειώνεται η γονιμότητα της γυναίκας;' οι περισσότερες ερωτηθείσες απάντησαν 'Πάνω από τα 40'. Κύριος στόχος λοιπόν της συγκεκριμένης καμπάνιας είναι να καλύψουμε το μεγάλο κενό που υπάρχει στη ενημέρωση και με το συγκεκριμένο βίντεο θελήσαμε να αγκαλιάσουμε όλους τους φορείς και να θέσουμε τις Αρχές προ των ευθυνών τους».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA