Μενού
  • Α-
  • Α+

Υστερα από τις πιέσεις που ασκήθηκαν από το υπουργείο Παιδείας και την επικεφαλής, Νίκη Κεραμέως που έκανε λόγο για «βόμβα» στα θεμέλια των πανελληνίων εξετάσεων, η ΑΔΕΔΥ αναγκάστηκε να υπαναχωρήσει από τις θέσεις της και να τερματίσει ουσιαστικά την προκηρυσσόμενη 24ωρη απεργία για αύριο Τετάρτη 16 Ιουνίου, μετατρέποντάς την σε στάσεις εργασίας σε πολλούς κλάδους.

Διαβάστε ακόμη: Πανελλήνιες 2021: Η ΑΔΕΔΥ εξαιρεί από την απεργία τους καθηγητές

Ο συνδικαλιστικός φορέας βρέθηκε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, δηλώνοντας την εξαίρεση των εκπαιδευτικών και των υπαλλήλων του υπουργείου Παιδείας, προκειμένου να συνεχιστούν να διεξάγονται απρόσκοπτα οι πανελλαδικές εξετάσεις ανεξαρτήτως της 24ωρης απεργίας ενόψει του εργασιακού νομοσχεδίου.

Κατά τη συζήτηση για το αίτημα του υπουργείου Παιδείας να κριθεί παράνομη και καταχρηστική στο σύνολό η απεργία της ΑΔΕΔΥ, η τελευταία διαβεβαίωσε το δικαστήριο τόσο για την εξαίρεση των εκπαιδευτικών που λαμβάνουν μέρος στις εξετάσεις όσο και των υπαλλήλων του υπουργείου.

Αντιστοίχως, επεσήμανε πως τροποποιούν τις κινητοποιήσεις τους:

  • Τα λεωφορεία αστικά της Αθήνας που μετέτρεψαν το 24ωρο απεργιακό αίτημα σε στάση εργασίας από τη μία μέχρι τις 5 το απόγευμα.
  • Το Μετρό και τα μέσα σταθερής τροχιάς, τα 8 από 9 σωματεία προχωρούν σε στάση εργασία από τις 9 π.μ μέχρι τη λήξη της βάρδιας
  • οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί δεν έχουν προκηρύξει απεργία, μόνο συμμετέχουν στο συλλαλητήριο το απόγευμα

«Πρόκειται για ένα αντεργατικό νομοσχέδιο με τεράστια συμβολική σημασία. Αποτελεί ριζική αναδιάρθρωση στα εργασιακά και το υπουργείο θέλει να κρίνει την απεργία παράνομη στο σύνολό της» επεσήμανε στο δικαστήριο η πλευρά της ΑΔΕΔΥ.

Από την άλλη, το υπουργείο Παιδείας υποστήριξε πως η απεργία θα πρέπει να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική, αφού μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «δεν προβλέπεται προσωπικό ασφαλείας για κάλυψη των αναγκών των πανελλαδικών εξετάσεων» καθώς και ότι η απεργία γίνεται «σε βάρος των μαθητών, που ταλαιπωρούνται προηγούμενο διάστημα λόγω πανδημίας και τώρα ξανά εν μέσω πανελληνίων».

Αποφασίσει το Μονομελές Πρωτοδικείο για την τύχη της απεργίας

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου μετά με την κατεπείγουσα αγωγή που κατέθεσε η Υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως κατά της αυριανής απεργιακής κινητοποίησης.

Οι δικηγόροι της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθηνών κατέθεσαν στο δικαστήριο τα δελτία Τύπου των ομοσπονδιών και των σωματείων εκπαιδευτικών και εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με τις τροποποιήσεις στις κινητοποιήσεις τους προκειμένου να προχωρήσει απρόσκοπτα η διαδικασία των πανελληνίων εξετάσεων.

Από την πλευρά τους οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου διευκρίνισαν πως «Δεν έχουμε εξουσιοδότηση να παραιτηθούμε από την αγωγή. Πάση θυσία πρέπει να γίνουν οι πανελλήνιες και αυτό πρέπει να διασφαλιστεί ρητά με δικαστική απόφαση».

Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ σημείωσαν ότι ήδη έχει ληφθεί απόφαση να εξαιρεθούν από την απεργία οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών και οι υπάλληλοι του Υπ. Παιδείας και ότι τα σωματεία εργαζομένων στα ΜΜΜ δεσμεύονται από τα όσα έχουν ήδη ανακοινώσει για τις τροποποιήσεις στα δρομολόγια. Με αυτά τα δεδομένα ζήτησαν η αγωγή να απορριφθεί ως άνευ αντικειμένου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA