Μενού
  • Α-
  • Α+

Διευκρινίσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca και για όσους έχουν κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση του δίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, γίνεται τροποποίηση στη σύσταση για το εμβόλιο της AstraZeneca και έτσι αυτό θα χορηγείται μόνο σε άτομα άνω των 60 ετών. 

Στη δεδομένη στιγμή στην Ελλάδα τα επίπεδα διασποράς του κορονοϊού είναι προς χαμηλά και έχουν σταθερή τάση για να μειωθούν περαιτέρω, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού συνιστά να εμβολιαστούν με την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca για τα άτομα 60 ετών και άνω, στα οποία το όφελος από το εμβόλιο ξεπερνά τον κίνδυνο από θρόμβωση με θρομβοπενία που είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθεί.

Με SMS θα ειδοποιούνται η ενδιαφερόμενοι για το εμβόλιο

Όσοι έχουν προγραμματίσει το ραντεβού με το εμβόλιο της AstraZeneca και είναι κάτω των 60 ετών, θα λάβουν ένα ενημερωτικό sms για την απόφαση της Επιτροπής και τη σύσταση, σε περίπτωση που θέλουν να αλλάξουν το εμβόλιο.

Οσοι πολίτες από 30 έως 59 ετών θέλουν να κάνουν το εμβόλιο (πρώτη δόση) με AstraZeneca επειδή εκτιμούν ότι έχουν υψηλό ή μέτριο κίνδυνο νόσησης με Covid-19 λόγω των συνθηκών και του τρόπου ζωής τους ή/και προκρίνουν τον ταχύτερο εμβολιασμό τους, μπορούν να το επιλέξουν.

Ποιοι εξαιρούνται από τη σύσταση

  • Άτομα όλων των ηλικιών που κατά το διάστημα των πρώτων εβδομάδων μετά την 1η δόση εκδήλωσαν σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια θρόμβωσης, με ή χωρίς θρομβοπενία. Η 2η δόση θα πρέπει να γίνει με άλλο εμβόλιο. Στις περιπτώσεις αυτές γίνεται σχετικό αίτημα από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).
  • Άτομα όλων των ηλικιών που έχουν άλλον ειδικό λόγο για να γίνει η 2η δόση του εμβολιασμού τους με άλλο εμβόλιο. Θα είναι δυνατόν να γίνει αντικατάσταση του εμβολίου της 2ης δόσης μετά από έγκριση σχετικού αιτιολογημένου αιτήματος από θεράποντα ιατρό προς την αρμόδια επιτροπή (μέσω του emvolio.gov.gr).
  • Άτομα ηλικίας μικρότερης από 30 ετών τα οποία για οποιοδήποτε λόγο έκαναν την 1η δόση εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Συνιστάται η 2η δόση να γίνει με άλλο εμβόλιο, εκτός αν, για λόγους ταχύτερης ανοσοποίησης ή άλλους λόγους, επιθυμούν να συνεχίσουν με τη 2η δόση του εμβολίου της AstraZeneca.

Στις παραπάνω περιπτώσεις θα επιλέγεται κάποιο από τα διαθέσιμα mRNA εμβόλια της Pfizer ή της Moderna.

Τα μέχρι τώρα δεδομένα για τη μίξη των εμβολίων

Η Επιτροπή, πάντως, δεν έχει τεκμηριώσει ακόμα το κατά πόσο είναι αποτελεσματική η μίξη των εμβολίων (πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεύτερη δόση με εμβόλιο τεχνολογίας mRNA, δηλαδή εμβόλιο Moderna ή Pfizer) ως προς την προστασία που παρέχει από τον κορονοϊό.

Παρόλα αυτά, η αποτελεσματικότητα του σχήματος για την πρόληψη της νόσου πιθανολογείται βάσιμα καθώς υπάρχουν ευρήματα μελετών που δείχνουν ισχυρή ανοσιακή απόκριση από το μικτό σχήμα, όλα τα εμβόλια –ανεξαρτήτως τεχνολογίας– έχουν ως στόχο την «πρωτεΐνη της ακίδας» του ιού και μικτά σχήματα έχουν δειχθεί αποτελεσματικά στην περίπτωση άλλων εμβολίων.

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι ο εμβολιασμός με το μικτό σχήμα (πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεύτερη δόση με εμβόλιο mRNA) προκαλεί συχνότερα ήπιες ή μέτριας βαρύτητας αντιδράσεις μετά τη 2η δόση (π.χ. πόνος στη θέση της ένεσης, πυρετός, πονοκέφαλος, κόπωση κλπ.). Ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη υιοθετήσει το μικτό σχήμα μετά από πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA