Μενού
  • Α-
  • Α+

Νόμιζε ότι είχε σχεδιάσει την τέλεια δολοφονία στη μεζονέτα τους στα Γλυκά Νερά ο σύζυγος της 20χρονης Καρολάιν. Μέσα από το προφίλ του στα social media ο 32χρονος πιλότος - ακόμη και μετά τη δολοφονία που ομολόγησε ότι διέπραξε - ήθελε να εμφανίζει ότι είχε μια σχέση ζωής με τη σύντροφό του και ότι πενθούσε για τον θάνατό της. Δεν είναι τυχαία η τελευταία του ανάρτηση πέντε μέρες μετά τη δολοφονία της Καρολάιν, όταν ανέβασε γαμήλια φωτογραφία τους και έγραψε: «Για πάντα μαζί, καλό ταξίδι αγάπη μου». 

Ηθελε να δείχνει στα Μέσα ότι έχει μια τρισευτυχισμένη σχέση με τη μητέρα του παιδιού του και στόχευε στην παραπλάνηση των αστυνομικών για να μην εξιχνιαστεί το έγκλημα. Κάπως έτσι, γεμάτη στερεότυπα υποτιθέμενης ευτυχίας, ήθελε το ζευγάρι να μοιάζει στον έξω κόσμο η σχέση που είχαν «στεγάσει» στη μεζονέτα στα Γλυκά Νερά. Ένας γάμος που το τελευταίο διάστημα συνοδευόταν από προστριβές και κατέληξε στη δολοφονία της 20χρονης.  

Σε μία τόσο «ιδανική», όπως ήθελε ο πιλότος να παρουσιάζεται στα ΜΜΕ, σχέση, η αλήθεια ήταν τελείως διαφορετική. Γιατί; Τρία είναι τα «σκοτεινά» χαρακτηριστικά που συνθέτουν την προσωπικότητα που γίνεται βίαιη και ενδεχομένως φτάνει και στον φόνο. Σύμφωνα με τον ψυχίατρο ψυχοθεραπευτή, Δημήτρη Παπαδημητριάδη, «δεν υπάρχει» συγκεκριμένη συμπεριφορά στους ανθρώπους που τους κάνει εν δυνάμει δολοφόνους. Ωστόσο, οι ειδικοί αναζητούν πάντα «την σκοτεινή τριάδα» σε περιπτώσεις δολοφονιών, δηλαδή «ανθρώπους που έχουν ναρκισσιστικά, αντικοινωνικά και μακιαβελικά ίχνη» στην προσωπικότητά τους.

Μιλώντας στο reader.gr, ο κ. Παπαδημητριάδης, εξηγεί τι σημαίνει «σκοτεινή τριάδα»: 

  1. Ναρκισσιστικά ίχνη: Ελάχιστη ενσυναίσθηση για τον άλλο, παίρνω αλλά δεν δίνω 
  2. Αντικοινωνικά ίχνη: Έχει δικό του αξιακό σύστημα, δεν ισχύουν γι' αυτόν οι γραμμές και τα όρια των άλλων ανθρώπων και παίρνει τις αποφάσεις που είναι σωστές στο δικό του το μυαλό 
  3. Μακιαβελικά ίχνη: Υπάρχει μια σιωπηλή στρατηγική πάνω στις δράσεις 

«Αυτές οι προσωπικότητες είναι εύθικτες και εύφλεκτες. Δηλαδή όταν θίγονται, προσβάλλονται ή ακόμα περισσότερο απειλούνται με αποχωρισμό, οπότε αποσυντονίζεται το σύστημα που έχουν δημιουργήσει, είναι πολύ πιθανό ότι για να μην φτάσουμε μέχρι το φόνο, ότι θα γίνουν βίαιοι σεξουαλικά, σωματικά, ψυχολογικά. Θα γίνουν βίαιοι με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», ανέφερε. 

Η έφηβη που ενηλικιώθηκε και κατέληξε δολοφονημένη 

Στα Γλυκά Νερά, η Καρολάιν είχε την «πρόθεση εξόδου, αλλά οι δράστες σε αυτές τις περιπτώσεις είναι αρκετά χειριστικοί, έχουν προσωπικότητα με ναρκισσιστικά και ενίοτε αντικοινωνικά στοιχεία. Στην προκειμένη περίπτωση είχαμε και αρκετό μακιαβελισμό, δηλαδή την επεξεργασία συγκεκριμένης στρατηγικής για να συγκαλυφθεί το έγκλημα».  

«Εγώ κρατάω πως ο σύζυγος επέλεξε μία πολύ νεαρή κοπέλα, που δεν είχε εμπειρία στη ζωή οπότε ήταν εύκολα διαχειρίσιμη. Νομίζω και αυτό συντέλεσε γιατί τον έβλεπε με δέος, ήταν πιο μεγάλος, πιο πετυχημένος σε αυτό που έκανε. Τηρούσε τα στερεότυπα ενός ιδανικού συντρόφου ενδεχομένως και αυτό προκαλούσε έναν θαυμασμό προς τον σύζυγο. Αυτός σαν ναρκισσιστική προσωπικότητα το απολάμβανε. Όσο ενηλικιωνόταν (σ.σ. η Καρολάιν) θα λέγαμε ότι από τις εμπειρίες θα μπορούσε να αντιληφθεί τη θέση της, ίσως δεύτερης προτεραιότητας ή και υποτακτικής», λέει ο κ. Παπαδημητριάδης και συμπληρώνει «αυτό την οδήγησε στο να ζητήσει περισσότερα πράγματα και το συναίσθημα που δεν εισέπραττε. Αυτό δεν το ξέρουμε αλλά μάλλον δημιούργησε τις σιγά, σιγά τις προστριβές, δεν έπαιρνε μέρος σε αποφάσεις, δεν έπαιρνε πρωτοβουλίες». 

«Ενδεχομένως αποφάσιζε αυτός για περισσότερα πράγματα και έχοντας ιδιοκτησιακή αντίληψη, πρόβαλε πάνω σε εκείνη αρκετά ζηλότυπα πρότυπα σαν να την κατηγορεί ότι θα τον απατήσει, την έκανε να προσπαθεί όλο και περισσότερο. Αυτό δημιούργησε, λοιπόν, τριβές και όταν εκείνη απείλησε με χωρισμό, όπως πάντα συμβαίνει σε αντικοινωνικές και ναρκισσιστικές προσωπικότητες που έχουν το ρόλο συζύγου, έφερε και την τρομακτική αυτή αντίδραση απέναντί της. Το σχέδιο ενδεχομένως ενός φόνου. Γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει και μαφιόζικη αντίληψη, ότι δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείψει κανείς την αγέλη», αναφέρει. 

Χειρισμός - θαυμασμός 

«Όταν οι γυναίκες και οι άνδρες έχουν μία τέτοια σχέση, με μία προσωπικότητα η οποία είναι ναρκισσιστική και αντικοινωνική, θα υφίστανται χειρισμό» λέει ο κ. Παπαδημητριάδης και εξηγεί πως «μία προσπάθεια χειριστικότητας είναι ότι η γυναίκα ή ο άνδρας φταίει για όλα, για τη βία. Γίνεται μια προβολή πάνω στο θύμα από τον θύτη της αιτίας για άσχημη συμπεριφορά. Δηλαδή “φταις εσύ σήκωσα το χέρι μου, εσύ με έφερες εδώ”». 

Ο χειριστικός άνθρωπος με ναρκισσιστικά στοιχεία έχει «διάθεση για διαρκή θαυμασμό και αποδοχή, χωρίς ο ίδιος να προσφέρει με ικανοποιητική ενσυναίσθηση, μια αμοιβαιότητα στο συναίσθημα» με αποτέλεσμα ο ένας από το ζευγάρι να διαπιστώνει πως «μέσα στη σχέση δεν είναι σε προτεραιότητα αλλά πρέπει να ικανοποιούνται πρώτα οι δικές του ανάγκες αν όχι εξ ολοκλήρου. Αυτό οδηγεί με τον καιρό στο κακοποιητικό κύκλο με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να προσπαθεί να αγαπηθεί, κάνει προσπάθειες να δώσει χωρίς να παίρνει. Και όσο αποστερητικός είναι ο ένας σύντροφος τόσο πιο πολύ αυτός ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται. Το θύμα προσπαθεί να γίνει συμπαθές εφόσον δεν εισπράττει αρκετή αγάπη και αυτό οδηγεί στην υποταγή». 

Αυτοπεποίθηση «μηδέν» κάτω από «καθεστώς ιδιοκτησίας» 

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητριάδη, πολλές φορές «οι γυναίκες χάνουν την αυτοπεποίθησή τους, που τραυματίζεται μέσα στον κακοποιητικό κύκλο μιας σχέσης, όπου τοποθετούνται ανισότιμα κάτω από την ιδιοκτησιακή αντίληψη του συζύγου που εκφράζεται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους». 

Τα «πράγματα δεν αλλάζουν»

Οι ειδικοί, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητριάδη, θέλουν να πείσουν τις γυναίκες «πως αυτό που πιστεύουν ότι τα πράγματα θα αλλάξουν, δεν βοηθάει. Είναι μείζον το πώς θα μπορέσουν να κάνουν την έξοδό τους από τον κακοποιητικό κύκλο, ο οποίος με αρκετή φαυλότητα επαναλαμβάνεται και πρέπει να σπάσει για να δραπετεύσουν με ασφάλεια. Και αυτό δεν είναι πάντα εύκολο». 

Τουλάχιστον μία στις τρεις γυναίκες κακοποιημένη 

Ο κ. Παπαδημητριάδης αναφέρεται στα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, «από τα οποία γνωρίζουμε ότι σε μεγάλη στατιστική καταγραφή μέχρι το 2018, σε διάστημα 20 ετών, σε 161 χώρες, μία γυναίκα έχει την πιθανότητα 30% να κακοποιείται από τον σύντροφό της». Αυτό σημαίνει πως 1 στις 3 γυναίκες βιώνει σεξουαλική, σωματική και ψυχολογική κακοποίηση. «Αν πάρουμε και την ψυχολογική κακοποίηση, το πραγματικό ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο», τονίζει ο κ. Παπαδημητριάδης και επισημαίνει πως πρόκειται για «ένα μείζον ζήτημα». 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA