Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Γιορτή του Πατέρα: Πότε γιορτάζεται και πώς καθιερώθηκε

Την Κυριακή 20 Ιουνίου γιορτάζεται η Ημέρα του Πατέρα με τη γιορτή να έχει ιστορία πάνω από 100 χρόνων

Γιορτή του Πατέρου (πηγή: shutterstock)
Γιορτή του Πατέρου (πηγή: shutterstock)

Η τρίτη Κυριακή κάθε Ιουνίου είναι καθιερωμένη ως η Ημέρα του Πατέρα και κάθε χρόνο τη συγκεκριμένη ημερομηνία τιμάται ο πατέρας και οι πατρικοί δεσμοί. Φέτος η Γιορτή του Πατέρα «πέφτει» την Κυριακή 20 Ιουνίου.

Διαβάστε ακόμα: Αγίου Πνεύματος 2021: Για ποιους είναι αργία

Παρότι η αντίστοιχη, Γιορτή της Μητέρας, είναι πιο διαδεδομένη, η ημέρα που γιορτάζουν οι πατεράδες καθιερώθηκε πριν από έναν και πλέον αιώνα προς τιμήν των πατεράδων και των παππούδων.

Πρόκειται για μία γιoρτή αμερικανικής εμπνεύσεως που γρήγορα όμως ξεπέρασε τα σύνορα των ΗΠΑ και γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο.

Η έμπνευση ανήκει στην Αμερικανίδα  Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον, η οποία ήθελε να γιορτάσει προς τιμήν των 210 νεκρών πατέρων που έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο στην αποκαλούμενη Τραγωδία του Μόνονγκα μερικούς μήνες πριν στο Μόνονγκα της Δυτικής Βιρτζίνιας, τον Δεκέμβριο του 1907.

Το 1972 ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Νίξον οριστικοποίησε τη γιορτή ως μόνιμη εθνική εορτή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Μετά την τελική επισημοποίηση του γιορτής, και ενώ υπήρχε η εντύπωση πως η πρώτη γιορτή του πατέρα είχε διοργανωθεί το 1910 από την Ντοντ, κάποιος παρευρισκόμενος στην εκδήλωση της Κλέιτον του 1908 κατόρθωσε να αποδείξει πως η γιορτή είχε ξαναγίνει δύο χρόνια νωρίτερα.

Η Γιορτή του Πατέρα καθιερώθηκε στην Ελλάδα μέσω του Συλλόγου για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥ.Γ.Α.Π.Α.) από τον ιδρυτή Νίκο Σπιτάλα, εξαιτίας της απαξίωσης του πατέρα από τη δικαιοσύνη, στα διαζύγια.
 

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#πατέρας #γιορτή του πατέρα