Μενού
  • Α-
  • Α+

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει για τον εντοπισμό της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού στην Ελλάδα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης και προέβλεψε πως μέχρι τις αρχές Αυγούστου θα υπάρξει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων. Ένας φορέας της μετάλλαξης Δέλτα μπορεί να κολλήσει έως 7 ανθρώπους, προειδοποίησε και τόνισε πως μόνη λύση είναι οι εμβολιασμοί, τη στιγμή που η κυβέρνηση αναμένεται να κάνει ανακοινώσεις για τα προνόμια των πολιτών που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου.  

Διαβάστε ακόμη: Εμβόλιο: Οι δύο εναλλακτικές για τα προνόμια σε εμβολιασμένους- Τι θα γίνει με ανοιχτούς και κλειστούς χώρους

Οι πρώτες ενδείξεις για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού στην Ελλάδα δείχνουν ότι πρόκειται για ανησυχητικό φαινόμενο, τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΙ και εκτίμησε ότι θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων μέχρι τις αρχές Αυγούστου. «Το κρίσιμο εδώ είναι το πόσο γρήγορα θα πάμε σε πλήρη εμβολιασμό» τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης σημειώνοντας ότι το ινδικό στέλεχος του κορονοϊού είναι κατά 70% πιο μεταδοτικό από το βρετανικό και έχει υπερδιπλάσιο βαθμό αναπαραγωγής σε σχέση με το πρωταρχικό στέλεχος που υπήρχε το 2020. 

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, με το πρωταρχικό στέλεχος ένας άνθρωπος μπορούσε να κολλήσει κορονοϊό περίπου 3, με το βρετανικό 4 και με τη μετάλλαξη Δέλτα 7.  Με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά στοιχεία του ECDC, η παραλλαγή Δέλτα είναι πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές που κυκλοφορούν και μέχρι το τέλος Αυγούστου θα αντιπροσωπεύει το 90% όλων των ιών SARS-CoV-2 που κυκλοφορούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στο «τραπέζι» τα προνόμια των εμβολιασμένων 

Τη στιγμή που οι εμβολιασμοί θεωρούνται ως η μόνη λύση για την καταπολέμηση της μετάλλαξης Δέλτα, στην τελική ευθεία μπαίνουν οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για τα προνόμια (ή διευκολύνσεις) που θα έχουν οι πλήρως εμβολιασμένοι πολίτες. Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν από Δευτέρα (28/6), όπως επεσήμαναν ο ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος και ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκέρτσος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3, σημείωσε πως από την επόμενη εβδομάδα θα εξειδικευτούν τα λεγόμενα προνόμια για τους εμβολιασμένους πολίτες, με το μήνυμα που επιθυμεί να περάσει η κυβέρνηση να είναι «εμβολιασμός και όχι περιορισμός». Ο υφυπουργός τόνισε πως η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή καθώς οι εμβολιασμένοι με μια τουλάχιστον δόση ανέρχονται στο 54% και οι επόμενοι δύο μήνες είναι πολύ κρίσιμοι για την επίτευξη ανοσίας στη χώρα.

Παράλληλα, ο κ. Σκέρτσος τόνισε ότι το μήνυμα της κυβέρνησης προς τους εμβολιασμένους πολίτες είναι πως η ζωή τους θα γίνει ξανά κανονική, φέρνοντας ως παράδειγμα δραστηριότητες υψηλής συνάθροισης, λέγοντας ότι οι επιχειρηματίες θα μπορούν να λειτουργούν χωρίς υγειονομικά πρωτόκολλα με όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει με τον κορονοϊό. Στον αντίποδα, όποιος επιχειρηματίας επιλέγει να ανοίξει τις πόρτες του σε πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να τηρεί πιο αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα με χρήση μάσκας, περιορισμούς στη χωρητικότητα και αποστάσεις.

Οι δηλώσεις του Ακη Σκέρτσου έρχονται να επιβεβαιώσουν τις πληροφορίες του Reader.gr, σύμφωνα με τις οποίες ορισμένες κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με τα προνόμια των εμβολιασμένων πολιτών έχουν «κλειδώσει», αν και εκκρεμούν οι λεπτομέρειές τους. Για παράδειγμα, είναι ειλημμένη η απόφαση να διευκολυνθεί η πρόσβαση των εμβολιασμένων σε χώρους υψηλής πυκνότητας, ανοιχτούς και κλειστούς. Αυτό αφορά θέατρα, συναυλιακούς χώρους, γήπεδα, εστιατόρια κ.ο.κ. Ήδη, για παράδειγμα, η Δανία επιτρέπει την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστιατορίων μόνο σε εμβολιασμένους πολίτες.

Η κυβέρνηση θα κληθεί τις επόμενες μέρες να επιλέξει ανάμεσα σε δύο κατευθύνσεις:

Γαλλικό μοντέλο: Αφορά ένα διττό σύστημα για δημόσιους χώρους, με την παροχή δυνατότητας σε ιδιοκτήτες θεάτρων, συναυλιακών χώρων κλπ να έχουν αυξημένη πληρότητα, αν εκδίδουν εισιτήρια μόνο σε εμβολιασμένους πολίτες. Πρακτικά, αν κάποιος θέλει να έχει στο θέατρο ή τον συναυλιακό του χώρο πληρότητα 90% ή 100%, να εκδίδει εισιτήρια μόνο για εμβολιασμένους. Από την άλλη, αν επιλέγει να απευθυνθεί σε πολίτες ανεξαρτήτως εμβολιασμού, να μπορεί να λειτουργεί με την ισχύουσα πληρότητα που ορίζεται από το νόμο.

Πρόσβαση αποκλειστικά σε εμβολιασμένους: Η άλλη ιδέα που υπάρχει στο τραπέζι είναι σε όλες τις μη ουσιώδεις δραστηριότητες, όπως π.χ. το σούπερ μάρκετ, να μπορούν να έχουν πρόσβαση αποκλειστικά οι εμβολιασμένοι πολίτες. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει να επιτραπεί η είσοδος σε θεάματα ή αθλητικές διοργανώσεις μόνο σε εμβολιασμένους. Ήδη, η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε χθες ότι θα εκδίδει εισιτήρια διαρκείας για την επόμενη χρονιά μόνο σε εμβολιασμένους πολίτες, δίνοντας έτσι τον τόνο.

Κλειστοί χώροι για εμβολιασμένους 

Ανακοινώσεις για τους κλειστούς χώρους θα γίνουν τη Δευτέρα, καθώς οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να κινούνται πιο ελεύθερα σε περισσότερους χώρους ιδιαίτερα το χειμώνα, είπε νωρίτερα ο Αδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο MEGA ενώ πρόσθεσε ότι την εβδομάδα που έρχεται θα γίνουν οι περισσότερες πληρωμές για τους επαγγελματίες της εστίασης που εντάχθηκαν στο σχετικό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.

«Επικρίνομαι όταν λέω κάτι πρώτος και τελικά εφαρμόζεται. Δεν υπάρχει ζήτημα προνομίων. Υπάρχει ζήτημα λογικής. Όταν αποφασίζεις να μην εμβολιάζεσαι κινδυνεύεις περισσότερο. Εφόσον εσύ έχεις αποφασίσει να μην εμβολιάζεσαι οφείλουμε να έχουμε μέτρα που θα σε προστατεύουν από την επιλογή σου. Δεν είναι ζήτημα προνομίων. Θα υπάρξουν τη Δευτέρα σχετικές ανακοινώσεις για κλειστούς χώρους. Ο εμβολιασμένος θα μπορεί να κινείται πιο ελεύθερα σε περισσότερους χώρους ιδιαίτερα το χειμώνα. Δεν θα υποχρεώσουμε κανέναν επιχειρηματία. Όταν όμως στον κλειστό χωρό θα μπαίνουν οι εμβολιασμένοι, οι επιχειρηματίες θα κινηθούν προς το συμφέρον τους. Αν στο εστιατόριο βρεθεί κρούσμα θα πρέπει να κλείσει. Δεν είναι ζήτημα διάκρισης. Ανάλογα με την επιλογή μας θα έχουμε συνέπειες», ανέφερε.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA