Μενού
  • Α-
  • Α+

Τρίτη και 13 σήμερα και αν είστε προληπτικοί… διαβάστε γιατί δεν πρέπει να είστε. Η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη στην Ελλάδα, αλλά και σε αρκετούς ισπανόφωνους λαούς. Δεν είναι ξεκάθαρο πού οφείλεται το υποτιθέμενο γρουσούζικο της ημέρας. Μάλλον στην Ελλάδα οι ρίζες του… κακού βρίσκονται στα βιβλία της ιστορίας και στα άστρα

Η επικρατέστερη άποψη είναι πως η Τρίτη και 13 θεωρείται γρουσούζικη, διότι την Τρίτη 29 Μαΐου 1453 έγινε η Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Βέβαια, το ημερολόγιο έδειχνε 29, και όχι 13, αλλά το άθροισμα των ψηφίων του 1453 δίνει 13... Η συγκεκριμένη άποψη, όμως, μάλλον οφείλεται στην ανάγκη να βρεθεί η αιτία που συνέβη το τραγικό γεγονός της Άλωσης.

Διαβάστε επίσης: Τρίτη και 13: 5 τραγούδια για να ξορκίσουμε τη γρουσουζιά

Όσον αφορά τα ιστορικά γεγονότα, ισχυρότερο έρεισμα φαίνεται να έχει η θεωρία πως η Τρίτη και 13 είναι γρουσούζικη, γιατί ήταν Τρίτη 13 Απριλίου του 1204 όταν οι ορδές των Σταυροφόρων «πάτησαν» την Πόλη! Όπως καταγράφει, όμως, ο «πατέρας» της ελληνικής λαογραφίας Νικόλαος Πολίτης: Μαρτυρία για την πρόληψη αυτή υπάρχει ήδη από το 1164»

Η Τρίτη, πάντως θεωρείται έτσι κι αλλιώς ότι κουβαλά κάτι «αρνητικό» και στην καθομιλουμένη χρησιμοποιείται αρκετές φορές με αρνητική χροιά. Σύμφωνα πάντως με άλλους, η εξήγηση της «γρουσούζικης Τρίτης και 13» μπορεί να αναζητηθεί και σε αστρολογικές προβλέψεις. Υπό αυτή την ανάγνωση, την Τρίτη ο Άρης είναι κυρίαρχος πλανήτης ενώ η στιγμή της ημέρας που κυριαρχεί μαζί με τον πλανήτη Κρόνο, θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνη. Επειδή όμως κανείς δεν είναι σε θέση να προσδιορίσει πότε συμβαίνει αυτό ολόκληρη η Τρίτη αντιμετωπίζεται ως «γρουσούζικη». Λέγεται επίσης ότι ο βασιλιάς της Μακεδονίας, Φίλιππος ο Β' πέθανε λίγο αφού τοποθέτησε άγαλμα του δίπλα σε αυτά των 12 θεών του Ολύμπου. Το 13ο κεφάλαιο της Αποκάλυψης μιλά για τον Αντίχριστο και το θηρίο, τα δημιουργήματα του Διαβόλου. Στις κάρτες ταρώ, η κάρτα του θανάτου έχει πάνω της τον αριθμό 13. Οι Ισπανόφωνοι εκφράζουν την ημέρα με την παροιμία «En martes, ni te cases ni te embarques» (Την Τρίτη, μη παντρεύεσαι και μη ξεκινάς ταξίδι).

Όμως υπάρχουν κι άλλες διάσημες λαϊκές προλήψεις που καταπιέζουν ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Παρασκευή και 13 και οι θεοί των Νορβηγών

Αυτή η συγκεκριμένη δεισιδαιμονία μπορεί να εντοπιστεί σε έναν μύθο των Νορβηγών, όταν 12 θεοί συγκεντρώθηκαν για ένα δείπνο στη Βαλχάλα. Έφτασε κι ένας 13ος απρόσκλητος ο θεός Λόκι, που εξαπάτησε τον Χόντουρ, τον τυφλό θεό του κάτω κόσμου, και τον έκανε να χτυπήσει τον Μπαλντούρ τον όμορφο θεό της χαράς και του γλεντιού. Ο αριθμός 13 θεωρήθηκε επίσης κακότυχος στον Μεσαίωνα, καθώς πίστευαν ότι οι μάγισσες συγκεντρώνονταν σε ομάδες των 12 και η 13η ήταν ο διάβολος! Η Παρασκευή έχει επίσης κακοχαρακτηριστεί, αφού Παρασκευή σταυρώθηκε ο Χριστός, ενώ στη Βίβλο καταγράφεται η Παρασκευή ως η ημέρα που η Εύα ενέδωσε στον πειρασμό και Παρασκευή ήταν η ημέρα που ο Κάιν σκότωσε τον Άβελ... Καταλαβαίνουμε λοιπόν από τα παραπάνω πόση αξία έχει η πρόληψη της ημέρας…

Μαύρη γάτα στο δρόμο σου; Γύρνα πίσω!

Αυτή η δεισιδαιμονία μπορεί και πάλι να συνδεθεί με τη θρησκεία. Η θεά των αρχαίων Αιγυπτίων Μπαστ, έχει τη μορφή μαύρης γάτας και καθώς οι Χριστιανοί ήθελαν να απαλλαγούν από όλες τις άλλες θρησκείες, καλλιέργησαν την ιδέα ότι οι μαύρες γάτες ήταν δαίμονες. Εάν μια μαύρη γάτα σας κόψει το δρόμο, πιστεύεται ότι θα σας κλείσει την είσοδο του παραδείσου... 

Αλάτι πίσω από τον ώμο για καλή τύχη!

Το αλάτι έχει τη φήμη ότι είναι μια καθαριστική ουσία που απομακρύνει το κακό και αυτό πιθανότατα οφείλεται στην υψηλή αξία που κατείχε στις ανθρώπινες κοινωνίες. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες πληρώνονταν με αλάτι και το αλάτι έχει επίσης χρησιμοποιηθεί σε τελετουργίες σε όλη τη διάρκεια της Ιστορία. Το έθιμο να ρίχνεις αλάτι στον αριστερό σου ώμο άρχισε ως ιδέα για την απομάκρυνσης των κακών πνευμάτων. Αντίθετα το να χύσεις αλάτι κατά λάθος θεωρείται κακός οιωνός.

Ο σπασμένος καθρέφτης και η παρενέργειές του

Λένε ότι το σπάσιμο του καθρέφτη προκαλεί επτά χρόνια γρουσουζιά. Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με την προέλευση αυτής της δεισιδαιμονίας. Μια ιδέα είναι ότι όταν οι καθρέφτες δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά, ήταν τόσο ακριβοί που αν έσπαγαν από λάθος, θα έπρεπε κάποιος να δουλέψει επτά χρόνια για να τον αντικαταστήσει. Μια πιο πνευματιστική ρίζα για αυτήν την πρόληψη, είναι το ότι ο καθρέφτης αντικατοπτρίζει εκτός από την εικόνα και την ψυχή του ανθρώπου, οπότε η καταστροφή του θα βλάψει την ψυχή. Η πεποίθηση ότι χρειάζονται επτά χρόνια για να σωθεί η ψυχή μπορεί να συνδεθεί με τη ρωμαϊκή άποψη, ότι κάθε επτά χρόνια, το σώμα ενός άνδρα αναζωογονείται…

Γούρι από το πίσω πόδι του λαγού...

Η ιδεοληψία αυτή έχει βαθιές ρίζες που φθάνουν μέχρι το 600 π.Χ. Λόγω της καρπερής φύσης των λαγών και των κουνελιών, γρήγορα αυτά τα τρωκτικά έγιναν σύμβολα γονιμότητας και αφθονίας. Το πίσω πόδι του λαγού θεωρείται γούρικο γιατί τα πίσω πόδια ακουμπούν στο έδαφος πριν από τα μπροστινά. Περισσότερα από 10 εκατομμύρια πόδια λαγών και κουνελιών αγοράζονται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ.

Τετάρτη και Παρασκευή... πέσε κοιμήσου καλύτερα

Υπάρχουν κι άλλα, όπως η φράση «Τετάρτη και Παρασκευή τα νύχια σου μην κόψεις και Κυριακή μην λούζεσαι αν θέλεις να προκόψεις», φράση που ακούμε ή τουλάχιστον ακούγαμε στην Ελλάδα παλιά. Τώρα ό,τι διαβάσουμε στο Facebook…

Λοιπόν, όπως οι περισσότερες δεισιδαιμονίες εκπορεύονται από δεισιδαίμονες εκκλησιαστικούς κύκλους έτσι κι αυτή. Λέγεται ότι η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι, κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία, ημέρες νηστείας και τιμώνται με τη διακοπή των οικιακών εργασιών από το απόγευμα της προηγούμενης μέρας.

Δηλαδή, όπως συμβαίνει και στις παραμονές των γιορτών. Και επειδή η νηστεία σχετίζεται με την έννοια της έλλειψης, δεν πρέπει κανείς να αποβάλλει από πάνω του έστω και το ελάχιστο – που μπορεί να είναι ένα νύχι. Όμως οι πιο ψαγμένοι θεωρούν ότι η φράση αποδίδεται στο ότι τα μάγια πιάνουν Τετάρτη και κυρίως Παρασκευή, την ημέρα που πέθανε ο Χριστός, οπότε κυριαρχεί ο διάβολος, οπότε ούτε νύχι να μην βρουν οι εχθροί σου…

Το ίδιο πιστεύεται πως έχει να κάνει και με το «…Κυριακή μην λούζεσαι…». Κυριακή δεν πρέπει να φύγει ο αγιασμός που ραίνει ο παππάς στην εκκλησία. Μάγια κι εδώ. Επίσης λένε πως η Κυριακή, ως «ημέρα του Κυρίου», είναι ημέρα απόλυτης αργίας, οπότε δεν κάνουμε καμία δουλειά, ούτε καν λούσιμο κι ας πιάσαμε ψείρες… που λέει ο λόγος. 

Κάποιοι παραμένουν σταθεροί στις εμμονές και στις προλήψεις τους. Κάποιοι τα διαβάζουν και γελάνε. Και η ζωή προχωράει με δεισιδαιμονίες, θεωρίες συνωμοσίας, ιδεοληψίες, τεχνολογικά επιτεύγματα και ανθρώπινα θαύματα. Η Τρίτη και 13 θα μας τρομάξει;

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA