Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε νέο καθεστώς μπαίνει από την Παρασκευή 16 Ιουλίου η εστίαση, αφού όλοι οι ανοιχτοί και κλειστοί χώροι διασκέδασης και ψυχαγωγίας θα πρέπει να λειτουργούν με νέους κανόνες και μέτρα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους πολίτες. Παράλληλα, όπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η έναρξη των νέων μέτρων θα συνδυαστεί και με αυστηρότερους ελέγχους για την τήρησή τους.

Συγκεκριμένα, από την Παρασκευή στην είσοδο του εστιατορίου, του μπαρ ή του καφέ οι πελάτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους εκτός από την μάσκα και το πιστοποιητικό εμβολιασμού το οποίο θα σκανάρεται από τον υπεύθυνο του μαγαζιού μέσω της νέας εφαρμογής «Covid Free GR». Τα μέτρα αυτά θα ισχύουν και για θέατρα και κινηματογράφους.

Οπως διευκρίνισε την Τρίτη ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης «από τις 16 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου, οι κλειστοί χώροι θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και χωρητικότητα 85%», τονίζοντας προηγουμένως ότι όλα τα κέντρα ψυχαγωγίας θα λειτουργήσουν μόνο με καθήμενους έως τις 31 Αυγούστου. «Το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλοκαίρι καθημένων», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Ξέρω ότι σε πολλούς φαίνεται παράλογο και δύσκολο, αλλά ο ιός, η πανδημία, δεν μας αφήνει κανένα περιθώριο να παίξουμε με αυτό το ζήτημα. Θέλω να παρακαλέσω όλους τους επαγγελματίες του χώρου να είναι πολύ προσεκτικοί στην τήρηση των συγκεκριμένων μέτρων. Να υπενθυμίσω ότι όλα τα συγκεντρωμένα κρούσματα κορωνοϊού της περασμένης εβδομάδας ήταν σε χώρους όπου υπήρχε έντονος χορός και σωματική επαφή». 

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, από 16 Ιουλίου και έως 31 Αυγούστου κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας (εστιατόρια, κινηματογράφοι, θέατρα) μπορούν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς στο 85% της χωρητικότητάς τους. Ειδικά για τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, επιτρέπονται μόνο αμιγείς χώροι με κάλυψη του 85% της ωφέλιμης επιφάνειας, με τους προβλεπόμενους όρους για την τήρηση των αποστάσεων και τα μέτρα προφύλαξης.

Αναλυτικά, τα νέα μέτρα είναι τα εξής: 

  • Έως 31 Αυγούστου θα επιτρέπονται μόνο καθήμενοι πελάτες σε όλα τα νυχτερινά κέντρα. 
  • Από τις 16 Ιουλίου τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι και θέατρα μόνο για εμβολιασμένους με 85% κάλυψη. 
  • Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων σε υπαίθρια ψυχαγωγία μπορούν να επιλέξουν λειτουργία είτε με αμιγή είτε με μεικτή λειτουργία.
  • Αθλητικοί αγώνες θα γίνονται αμιγώς με εμβολιασμένους. Με 25.000 θεατές τα ανοικτά γήπεδα και 8.000 τα κλειστά.
  • Σε όλο τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να ζητούν από τους εργαζόμενους να τους λένε αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι και με ειδική σήμανση θα ενημερώνουν τους πολίτες για το μέγεθος του κινδύνου ή για το αν έχει εμβολιαστεί όλο το προσωπικό. 
  • Οι στρατεύσιμοι και οι μόνιμοι στον στρατό που θα εμβολιάζονται θα παίρνουν 5 ημέρες άδεια. 
  • Όσον αφορά στα πρόστιμα ανεξαρτήτως τετραγωνικών μετά την υποτροπή αφαιρείται η άδεια για 60 ημέρες. Μπορούν ακόμα και να επιβληθούν πρόστιμα ακόμα και με αποδεικτικό υλικό.
  • Τα πανηγύρια θα γίνονται μόνο με καθήμενους.

Η πορεία της οικονομίας θα εξαρτηθεί από το πόσο θα εμβολιαστούμε και πόσο θα τηρήσουμε τα μέτρα, είπε ο κ. Γεωργιάδης. 

Οι κυρώσεις και τα πρόστιμα

Στην πρώτη παράβαση για τα καταστήματα εμβαδού κάτω των 200 τ.μ. το πρόστιμο ορίζεται στα 2.000 ευρώ και επτά ημέρες αναστολή λειτουργίας από την επομένη. Για τα καταστήματα με εμβαδόν άνω των 200 τ.μ. θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας επίσης για επτά ημέρες. 

Στην περίπτωση που υπάρξει υποτροπή, για όλα τα καταστήματα, ανεξαρτήτως τ.μ., επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας για 15 ημερολογιακές ημέρες. 

Σε περίπτωση τρίτης παράβασης, σε όλα τα καταστήματα, ανεξαρτήτως εμβαδού, θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας για 60 ημερολογιακές ημέρες. Η επιβολή κυρώσεων θα είναι δυνατή ακόμη και μετά την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράβασης που θα προκύπτει από οπτικό υλικό. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA