Μενού
  • Α-
  • Α+

Το πόσο μεταδοτική είναι η μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού επεσήμανε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης.

Μιλώντας στο Open, ο κ. Γραβάνης σημείωσε πως «πρέπει να προσαρμόσουμε την πολιτική» καθώς το στέλεχος Δέλτα είναι εξαιρετικά λοιμογόνο, υπογραμμίζοντας πως είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας ακόμα και από τους εμβολιασμένους και σε εξωτερικούς χώρους στις περιοχές που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες από την πανδημία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, αν πλησιάσεις νοσούντα στο 1 μέτρο για 5-10 δευτερόλεπτα, κόλλησες! Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του κ. Γραβάνη, ο Άδωνις Γεωργιάδης σημείωσε πως όταν η επιτροπή αποφάσισε να υπάρξει η δυνατότητα μη χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους χωρίς συνωστισμό, οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, καθώς δεν υπήρχε η μετάλλαξη Δέλτα.

Οι περιοχές που είναι έτοιμες να «κοκκινίσουν»

Ολα αυτά την ώρα που αρκετές περιοχές στην ηπειρωτική και τη νησιωτική Ελλάδα βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, ενώ ορθάνοιχτο είναι το ενδεχόμενο της επιβολής νέων μέτρων για την αναχαίτιση της διασποράς. 

Μετά από μήνες η Πιερία, η Καρδίτσα και η Αχαΐα ανέβηκαν επίπεδο στον χάρτη επιδημιολογικής επιτήρησης και πλέον είναι στο «πορτοκαλί». Ταυτόχρονα, ολόκληρη η Κρήτη βρίσκεται σε αυξημένη επιτήρηση καθώς μετά το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο, τα Χανιά και το Λασίθι έχουν αυξημένα κρούσματα της μετάλλαξης Δέλτα. Αύξηση σημειώνεται και στη Θεσσαλονίκη καθώς τις τρεις τελευταίες μέρες τα κρούσματα καθημερινά είναι πάνω από 200, ενώ οι ειδικοί προειδοποιούν για αύξηση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος της συμπρωτεύουσας. 

Αύξηση στα νησιά 

Η χαλάρωση των μέτρων έφερε και αύξηση των κρουσμάτων σε νησιά. Σύμφωνα με το MEGA, δεκάδες κρούσματα καταγράφουν καθημερινά τα νησιά: 

  • Ζάκυνθος
  • Λέρος 
  • Κέρκυρα 
  • Κως 
  • Σίφνος 
  • Σέριφος
  • Μήλος 
  • Αντίπαρος
  • Ρόδος 

Εισαγωγές λόγω μετάλλαξης Δέλτα 

Τον τελευταίο μήνα γέμισαν κλινικές και Επείγοντα με ασθενείς θετικούς στον κορονοϊό. «Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε 5 εισαγωγές COVID, δυστυχώς μέχρι τις 5:30 το πρωί της Παρασκευής (23/7) είχαμε 25 COVID και συνεχίζουν. Δεν έχουμε άλλα κρεβάτια γιατί είχαμε κλείσει τις κλίνες και τους μεταφέρουμε σε άλλα νοσοκομεία. Τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά», είπε στο MEGA η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη. 

Η αύξηση στις εισαγωγές είναι της τάξεως του 70%. Συγκεκριμένα, στις 19 Ιουλίου οι εισαγωγές ήταν 141, για να ανέβουν στις 21 Ιουλίου στις 161 και να φτάσουν στις 22 του μηνός τις 173. Σύμφωνα με μελέτη του Σωτήρη Τσιόδρα, πίσω από την αύξηση των εισαγωγών «κρύβεται» η μετάλλαξη Δέλτα που είναι 44% πιο μεταδοτική από την βρετανική. «Η μετάλλαξη Δέλτα βρίσκεται πάνω από 75% σε όλη τη χώρα. Σε ορισμένα μέρη όπως η Κρήτη, το Νότιο Αιγαίο και άλλα όπου παρατηρείται μεγάλη διασπορά, η μετάλλαξη Δέλτα χαρακτηρίζει πάνω από 95% των νέων κρουσμάτων», είπε ο καθηγητής πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA