Μενού
  • Α-
  • Α+

Αποκαλυπτικά ήταν τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ τόσο για τα κρούσματα όσο και για το ιικό φορτίο στα λύματα σε όλη τη χώρα. Η διασπορά του κορονοϊού μέσω της μετάλλαξης Δέλτα είναι πλέον καθολική, καθώς οι περισσότερες χώρες παρουσιάζουν αύξηση στα στατιστικά τους και η ανησυχία είναι έκδηλη σε Αρχές και ειδικούς τη στιγμή που ο μέσος όρος των εμβολιασμών κάθε ημέρα πέφτει. 

Διαβάστε επίσης: Μόσιαλος: Θα ξεμπερδεύουμε προς τα Χριστούγεννα ή λίγο αργότερα με την πανδημία

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης που, σε δηλώσεις του, σημείωσε πως αν μείνουμε στο 53% των εμβολιασμών μέχρι τα μέσα Αυγούστου, θα έχουμε μια πρώτη κορύφωση πριν τον Δεκαπενταύγουστο, αλλά μετά μια συνέχιση του τέταρτου κύματος το φθινόπωρο. Το μόνο θετικό πάντως, είναι ότι οι κρίσιμοι δείκτες της πανδημίας, διασωληνωμένοι και εισαγωγές ασθενών να παραμένουν σταθεροί.

Στο κόκκινο τα νησιά

Εντονος είναι ο προβληματισμός για τα νησιά λόγω τουριστικής περιόδου. Ενδεικτικό είναι ότι το τελευταίο 24ωρο οι νησιωτικοί προορισμοί συγκεντρώνουν συνολικά 409 νέα κρούσματα, ενώ μαζί με τις διαγνώσεις της Κρήτης ο αριθμός εκτοξεύεται στα 765. Χαρακτηριστικοί είναι οι αριθμοί σε:

  • Ρόδο 78
  • Χίος 51
  • Σαντορίνη 44 
  • Ζάκυνθο 39

Ανησυχητικοί είναι οι αριθμοί των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμό σε αρκετές ακόμα περιοχές. Πιο αναλυτικά, στα στοιχεία αυτά πρωταθλήτρια βγαίνει και πάλι η Μύκονος με 236,83 (24 λοιμώξεις σήμερα), ακολουθεί η Σαντορίνη με 233,01, ενώ σε αρκετά υψηλά επίπεδα κινούνται, επίσης, η Πάρος (187,59 και 28 λοιμώξεις σήμερα), η Χίος (96,82), η Ζάκυνθος (95,68) και η Ιθάκη (92,85).

Σημαντικά επιβαρυμένη είναι και η εικόνα της Κρήτης, όπως αναδεικνύεται από τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για την επιδημιολογική επιτήρηση του ιού SARS-CoV-2 σε αστικά λύματα, το οποίο λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με αυτά, την εβδομάδα 19-25 Ιουλίου παρατηρήθηκε έκρηξη της τάξης του 106% στο ιικό φορτίο των Χανίων (90 κρούσματα), ενώ οριακή ήταν η αύξηση (19%) σε αυτό του Ηρακλείου (156 κρούσματα) σε σχέση με την εβδομάδα 12-18 Ιουλίου. Αντίθετα, πτωτικά κινήθηκαν οι τιμές σε Ρέθυμνο (94 κρούσματα) και Αγ. Νικόλαο (16 κρούσματα), με μείωση κατά 63% και 36% αντίστοιχα.

«Τσιμπάει» ο Αργοσαρωνικός

Παράλληλα να και τα λύματα στην Αττική δείχνουν σταθεροποιητικές τάσεις με αύξηση μόλις 12% στο ιικό φορτίο και η διασπορά φαίνεται να έχει περιοριστεί -έστω και λόγω της καλοκαιρινής εξόδου από το «κλεινόν άστυ», υπάρχει ένα σημείο της Περιφέρειας που θεωρείται «αγκάθι» από τους λοιμωξιολόγους. Πρόκετια για τα 64 νέα κρούσματα που εντοπίστηκαν το τελευταίο 24ωρο στα νησιά του Αργοσαρωνικού δείχνουν ότι η κατάσταση εκεί είναι πολύ πιθανό να εκτραχυνθεί, καθώς φαίνεται πως, κατά τις σύντομες εξορμήσεις τους στα κοντινά νησιά, οι Αθηναίοι μεταφέρουν στις βαλίτσες τους και τον κορωνοϊό.

Ακόμα μεγαλύτερος συναγερμός έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη, όπου σήμερα σημειώθηκαν 398 νέες λοιμώξεις. Μπορεί το μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων να παρέμεινε σταθερό (+5%) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όμως οι συνεχώς ανοδικές τάσεις των κρουσμάτων, που έφτασαν να ξεπερνούν ακόμα και το -σταθερά πρώτο εδώ και μήνες- κέντρο της Αθήνας έχουν εντείνει την αγωνία των ειδικών.

Εξίσου ανησυχητικές είναι οι τάσεις σε Βόλο και Αλεξανδρούπολη, όπου την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση 218% και 141% αντίστοιχα στο ιικό φορτίο των λυμάτων, καθώς και στην Αχαΐα, όπου σήμερα εντοπίστηκαν 91 νέες λοιμώξεις και το ιικό φορτίο αυξήθηκε κατά 65% την τελευταία εβδομάδα. Αρκετές ακόμα είναι οι περιοχές με σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ των οποίων η Κοζάνη (71), η Κορινθία (68), η Λάρισα και η Εύβοια (51) και η Μεσσηνία (42).

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA