Μενού
  • Α-
  • Α+

Τουλάχιστον 20 σπίτια κάηκαν στη Ζήρια ενώ η μεγάλη φωτιά συνεχίζει να καίει περιοχές της Αχαΐας που έχουν εκκενωθεί. Οι πυροσβέστες δίνουν μεγάλη μάχη για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο που έφτασε μέχρι τη θάλασσα. Πλέον τα εναέρια μέσα έχουν αποσυρθεί ενώ συνεχίζουν την προσπάθεια της κατάσβεσης επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής. Από την περιοχή της Αιγιαλείας μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο πέντε άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα και εγκαύματα. Το μέτωπο στην περιοχή του Λόγγου τέθηκε υπό έλεγχο και οι κάτοικοι επιστρέφουν στα σπίτια τους. 

Διαβάστε ακόμη: Φωτιά στην Αχαΐα: Εκκενώθηκε ο Λόγγος Αιγίου - Στο νοσοκομείο πολίτες, έκλεισε η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της πυροσβεστικής αυτή την ώρα το πύρινο μέτωπο βρίσκεται στην περίμετρο Ζήρια, Λαμπίρι και Καμάρες ενώ η προσπάθεια κατάσβεσης ενισχύεται με δυνάμεις από όλη την Ελλάδα. 

«Διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Αιγίου τρεις πολίτες και ένας λιμενικός, οι οποίοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα, αλλά η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία». Επίσης, σύμφωνα με τον Γιάννη Καρβέλη, διακομίστηκε αρχικά στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας ένας πολίτης με έγκαυμα στο χέρι , ο οποίος επιχειρούσε μέσα στην φωτιά στην Ζήρια, για να προστατεύσει το σπίτι του. Ο πολίτης μεταφέρθηκε στη συνέχεια στην πλαστική χειρουργική κλινική του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας, όπου και νοσηλεύεται», είπε ο διοικητής της 6ης υγειονομικής περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης, μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

Ζήρια, Άνω Ζήρια, Καμάρες, Λαμπίρι, Λόγγος και μία παιδική κατασκήνωση εκκενώθηκαν μετά από μηνύματα του 112, ενώ πλωτά του Λιμενικού απομάκρυναν κατοίκους από παραλίες της Αιγιαλείας καθώς οι φλόγες έφτασαν μέχρι τη θάλασσα

Καταγγελίες για αργοπορία

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Γιώργος Ντίνος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3, έκανε λόγο για αναζωπύρωση της φωτιάς που είχε ξεσπάσει την προηγούμενη Δευτέρα με μια μικρή εστία που ξέφυγε πολύ γρήγορα. «Άργησαν να έρθουν τα πυροσβεστικά μέσα, εξαπλώθηκε παρά πολύ γρήγορα η φωτιά, πρόκειται για κατάφυτη και καταπράσινη περιοχή, έχει διανύσει η πυρκαγιά πάνω από 30 χιλιόμετρα, το δυτικό μέτωπο είναι σε εξέλιξη προς Πάτρα και το ανατολικό προς Λόγγο Ανατολικά του Αιγίου», υποστήριξε ο κ. Ντίνος. «Είναι τεράστιες οι ζημιές, βλέπω ένα τεράστιο σπίτι να καίγεται, πρόκειται για απόλυτη καταστροφή, πάνω από 20 σπίτια καήκαν. Πολλά σπίτια... Πέρασε μέσα από τον οικισμό, εκκενώθηκε γρήγορα. Το Λαμπίρι δεν φαίνεται από τον καπνό, καίγεται», είπε. 

Κλιμάκιο της διεύθυνσης εμπρησμών στην Αχαΐα

Στην περιοχή βρίσκεται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Επίσης κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού (ΔΑΕΕ) μετέβη με εντολή του αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστρατήγου Στέφανου Κολοκούρη, στην Αιγιαλεία, με σκοπό τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή της Ζήριας.

Κλειστή η Εθνική Οδός και η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου 

Η φωτιά ξεκίνησε από την Ζήρια και πέρασε την εθνική οδό Αθηνών - Πατρών που έχει κλείσει από το Δρέπανο. Η παλιά Εθνική Οδός έχει κλείσει από το Δρέπανο μέχρι τα Σεληνιάτικα. Επίσης κλειστή είναι και η γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» στο Ρίο - Αντίρριο στο ρεύμα προς Πάτρα. Σύμφωνα με την ενημέρωση, οι οδηγοί που κινούνται προς Αθήνα παρακαλούνται να πάρουν την Εθνική Οδό Ναυπάκτου - Ιτέας

https://www.youtube.com/watch?v=poRZNz_IE9A

Χρυσοχοΐδης: Υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση των δυνάμεων

«Τις τελευταίες ημέρες έχουμε αρκετές πυρκαγιές στην Αχαΐα και αρκετές από αυτές έλαβαν διαστάσεις και εξελίχθηκαν πλησίον κατοικιών αλλά και εντός οικισμών. Για την πυρκαγιά που ξεκίνησε πλησίον του οικισμού Ζήρια το κέντρο επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ενημερώθηκε στις 12:25. Υπήρξε άμεση και μεγάλη κινητοποίηση δυνάμεων», τόνισε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε δηλώσεις του από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ προσέθεσε:«επιχειρούν 145 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 50 οχήματα και από αέρος επιχειρούν 8 αεροσκάφη, 7 ελικόπτερα και 1 ακόμη ελικόπτερο ως συντονιστικό. Συνολικά στην περιοχή της Αιγιαλείας λόγω της επέκτασης της πυρκαγιάς επιχειρούν 290 πυροσβέστες με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα».

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της φωτιάς, σημείωσε ο κ.Χρυσοχοΐδης: «Εξελίχθηκε ανάμεσα σε δασική βλάστηση, γεωργικές εκτάσεις και οικοπεδικούς χώρους, εντός του αστικού ιστού. Ελαβε πολύ γρήγορα επικίνδυνες διαστάσεις, μπήκε μέσα σε οικισμούς, γι' αυτό πραγματοποιήθηκε ενημέρωση των κατοίκων από πυροσβεστικές και αστυνομικές δυνάμεις και μέσω του 112 έλαβαν μήνυμα προκειμένου να εκκενώσουν τις περιοχές Ζήρια, Καμάρες και Λαμπίρι. Στη συνέχεια έλαβαν δεύτερο μήνυμα προκειμένου να εκκενώσουν τον οικισμό Λόγγο, ανατολικότερα των προηγούμενων οικισμών με σκοπό να εκκενωθούν οι οικισμοί και να είναι οι πολίτες ασφαλείς.

Οσον αφορά τον καύσωνα επισήμανε:«Όλες οι Υπηρεσίες της χώρας είναι σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση του καύσωνα, για την προστασία των ευπαθών ομάδων για την προστασία των εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα την άρτια λειτουργία των κρίσιμων υποδομών και των κρίσιμων λειτουργιών της χώρας. Όλα αυτά σήμερα, την πρώτη μέρα της δοκιμασίας που περνάμε, λειτούργησαν εξαιρετικά, χωρίς πολλά προβλήματα, και δηλώνω με ικανοποίηση ότι το κράτος, η αυτοδιοίκηση και όλοι οι φορείς που έχουν αναλάβει έναν ρόλο στην αντιμετώπιση και διαχείριση αυτής της κρίσης λειτουργούν στο πλαίσιο του σχεδίου το οποίο εξελίσσεται και θα εξελίσσεται τις επόμενες μέρες. Οι αντίξοες συνθήκες θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες όπως μας ενημερώνουν οι ειδικοί και οι μετεωρολόγοι. Καλούμε τους πολίτες να απέχουν από κάθε δραστηριότητα στο φυσικό περιβάλλον ή στον αστικό ιστό που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα και να διαδώσει πυρκαγιά με τεράστιους κινδύνους για την ανθρώπινη ζωή και το περιβάλλον. Εμείς είμαστε όλοι εδώ, σε επαγρύπνηση, σε κινητοποίηση σε επιφυλακή και είμαστε όλοι εδώ και θα παραμείνουμε και τα επόμενα 24ωρα που θα εκδηλώνεται το φαινόμενο αυτό, εδώ στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, μαζί με τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά που βρίσκεται στον τόπο της πυρκαγιάς και τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου».

Φωτογραφίες και βίντεο: thebest.gr, patrastimes.gr, tempo24.news

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA