Μενού
  • Α-
  • Α+

Καλύτερη είναι η εικόνα της φωτιάς στην περιοχή Ζήρια της Αχαΐας, ωστόσο παραμένει σε εξέλιξη. Σπίτια και εκατοντάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη ενώ οι πυροσβέστες συνεχίζουν να δίνουν μάχη για να ελέγξουν το μέτωπο. 

Διαβάστε ακόμη: Φωτιά στην Αχαΐα: Συγκλονιστικές εικόνες από δορυφόρο της NASA

Στο σημείο επιχειρούν πέντε πυροσβεστικά αεροπλάνα, επτά ελικόπτερα, 294 πυροσβέστες με 77 οχήματα, επτά ομάδες πεζοπόρων, εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης. Ζήρια και Λαμπίρι δοκιμάστηκαν σκληρά με τους κατοίκους να εκκενώνουν τις περιοχές προκειμένου να σωθούν. Μία ημέρα μετά το ξέσπασμα της φωτιάς, οι καταστροφές είναι εκτεταμένες τόσο στο φυσικό τοπίο όσο και στα σπίτια των κατοίκων, όπως αποτυπώνεται και στα φωτογραφικά στιγμιότυπα του πρακτορείου Eurokinissi.

Παράλληλα, συνεδρίασε το συντονιστικό όργανο, στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο της Πυροσβεστικής που βρίσκεται στην περιοχή Λαμπίρι. Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο εθνικός διοικητής πολιτικής προστασίας Θεοδόσιος Δημακογιάννης, ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Δυτικής Ελλάδας, υποστράτηγος Απόστολος Μαρτζάκλης, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, ο δήμαρχος Αιγιάλειας, Δημήτρης Καλογερόπουλος, η περιφερειακή συντονίστρια πολιτικής προστασίας Δυτικής Ελλάδας, Ευσταθία Γιαννιά, καθώς και αιρετοί εκπρόσωποι της περιφέρειας και του δήμου Αιγιαλείας.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, «δόθηκαν στοιχεία για την πορεία της φωτιάς και για τις ισχυρές δυνάμεις που επιχειρούν», προσθέτοντας ότι «ζήτησα να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στα αίτια που προκάλεσαν τη φωτιά, διότι όταν έχεις τέσσερις πυρκαγιές σε τέσσερα διαφορετικά σημεία στην ίδια περιφερειακή ενότητα, θεωρώ πως κάτι ύποπτο συμβαίνει».

Επίσης, ανέφερε ότι «υπήρξε άμεση συνεργασία με όλους και ό,τι μας ζητήθηκε από πλευράς περιφέρειας το δώσαμε, όπως μηχανήματα και υδροφόρες, ώστε να διευκολύνουμε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων». Σχετικά με την καταγραφή των ζημιών, ο Χαράλαμπος Μπονάνος είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ότι «η διαδικασία θα ξεκινήσει μόλις σβήσει η πυρκαγιά», επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι «ως Περιφέρεια θα συμπαρασταθούμε στους συμπολίτες μας που επλήγησαν από την φωτιά».

«Η φωτιά έκαψε ένα μεγάλο τμήμα της κοινότητας Ζήρια και προκάλεσε σημαντικές ζημιές»

«Η φωτιά έκαψε ένα μεγάλο τμήμα της κοινότητας Ζήρια, με αποτέλεσμα, εκτός των περίπου 10 σπιτιών που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, να έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές αρκετές ακόμα κατοικίες», τόνισε μιλώντας στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αιγιάλειας, Γιώργος Ντίνος, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «ακόμα δεν υπάρχει πλήρης εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής, αφού δεν έχει ξεκινήσει η επίσημη καταγραφή των ζημιών».

Ο Γιώργος Ντίνος, ο οποίος κατάγεται από την Ζήρια, σημείωσε παράλληλα, ότι «σύμφωνα με την πρώτη εικόνα, η φωτιά προκάλεσε πολύ μεγάλες ζημιές σε ελαιοκαλλιέργειες, αλλά και σε αμπελοκαλλιέργειες με σταφίδα». Σχετικά με τις ζημιές που προκάλεσε η φωτιά στον παραλιακό οικισμό Λαμπίρι, που διοικητικά ανήκει στην Ζήρια, ο Γιώργος Ντίνος είπε ότι «η πυρκαγιά πέρασε μέσα από τον οικιστικό ιστό, σαρώνοντας τους αύλειους χώρους και προκαλώντας ζημιές σε σπίτια».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA