Κοινωνία
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Βαρυμπόμπη: Κινητοποίηση για τη διάσωση ζώων - Μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων με εθελοντές

Μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων για ζώα συντροφιάς στήνει ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, Dogs’ Voice για τα ζώα που δοκιμάστηκαν στην Βαρυμπόμπη εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς και είτε έχουν εγκλωβιστεί είτε έχουν χαθεί

Σκύλος που βρισκόταν δεμένος σε αυλή και λύθηκε από εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού (Πηγή: Eurokinissi)
Σκύλος που βρισκόταν δεμένος σε αυλή και λύθηκε από εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού (Πηγή: Eurokinissi)

Μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων για ζώα συντροφιάς στήνει ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός, Dogs’ Voice για τα ζώα που δοκιμάστηκαν στην Βαρυμπόμπη εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς και είτε έχουν εγκλωβιστεί είτε έχουν χαθεί. Όπως τονίζει ο οργανισμός, ο μηχανισμός θα συντονιστεί με την ίδια μεθοδολογία που ακολουθήθηκε μετά τη φωτιά στο Μάτι το 2018 καθώς αναμένεται να βρεθούν εκατοντάδες ζώα σε ανάγκη για πρώτες βοήθειες και φιλοξενίες.

Διαβάστε ακόμη: Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Αυτοψία του Reader στα καμένα - Συγκλονιστικές εικόνες ολικής καταστροφής

Σκύλοι απομακρύνθηκαν μαζί με τις οικογένειές τους από τις κατοικίες, ενώ τεράστια ήταν η κινητοποίηση των εθελοντών για τη διάσωση δεσποζόμενων και αδέσποτων σκύλων και γατιών. Στην περιοχή της φωτιάς δραστηριοποιείται ο Ερυθρός Σταυρός και πολλές φιλοζωικές οργανώσεις για τη βοήθεια ζώων συντροφιάς.

Αγωνία επικράτησε και για τα άλογα στην περιοχή καθώς υπάρχουν αρκετοί ιππικοί όμιλοι. Σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Ιππασίας εκκενώθηκαν όλοι οι ιππικοί όμιλοι στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης και 253 αθλητικά άλογα, 23 πόνι και 2 γαιδουράκια μεταφέρθηκαν στο Ολυμπιακό Κέντρο Ιππασίας. Επίσης βρέθηκαν και τα πέντε αθλητικά άλογα που αγνοούνταν.

Μηχανισμός διαχείρισης κρίσεων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Dogs Voice:

  • Ομάδες εθελοντών πεδίου που κάνουν περισυλλογή τραυματισμένων ζώων τα μεταφέρουν σε κτηνιατρικούς σταθμούς του μηχανισμού για παροχή πρώτων βοηθειών και καταγραφή.
  • Σε κάθε σταθμό υπάρχουν εθελοντές που ασχολούνται ΜΟΝΟ με την καταγραφή των ζώων (φωτό, ιστορικό και αξιολόγηση κτηνιάτρου) και ενημερώνουν την ομάδα διαχείρισης σχετικά προκειμένου να στείλουν τα ζώα σε κατάλληλα σπίτια φιλοξενίας.
  • Εθελοντές μεταφοράς παίρνουν ζώα ΜΟΝΟ εφόσον έχουν περάσει από κτηνιατρικό έλεγχο και καταγραφή και τα μεταφέρουν στις φιλοξενίες τους.
  • Συλλογή τροφών και φαρμάκων γίνεται στους κτηνιατρικούς σταθμούς για να υπάρχει σωστή διοχέτευση στους εθελοντές και καταγραφή.
  • Τα ζώα κατόπιν μεταφέρονται σε ασφαλείς φιλοξενίες στην Αττική. Η πλατφόρμα άνοιξε χθες μπορείτε να τη βρείτε εδώ: https://forms.gle/GhwrDHVWoMYi5DF79

Οι κτηνιατρικοί σταθμοί που έχουν οριστικοποιηθεί:

  1. Σταθμός της Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδος (Ε.Δ.Κ.Ε.) που θα λειτουργήσει στο Ολυμπιακό χωριό (Θρακομακεδόνες) από αύριο 5/8/21 στη Μαρίας Καλπακίου και Χρήστου Αγγουράκη γωνία(ισόγειο κατάστημα).
  2. Σταθμός στο Πολυδένδρι στο κτηνιατρείο του Παναγιώτη Ξυραφά, Λεωφόρος Ειρήνης τηλέφωνο 2295053680
  3. Σταθμός στις Αχαρνές στο κτηνιατρείου του Αλέξανδρου Προκοπίου, οδός Θρακομακεδόνων αρ. 210.

Και στους 3 σταθμούς θα υπάρχουν εκπρόσωποι της Dogs' Voice για να συντονίζουν την καταγραφή των ζώων με καρτέλες υγείας, φωτογραφίες και ιστορικό που προσκομίσθηκαν.

Η «μάχη» στο πύρινο μέτωπο

Παράλληλα με την αγωνία για τους κατοίκους των περιοχών που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις φλόγες, εθελοντές δίνουν ακόμα μάχη για να σωθούν ζώα και μελίσσια.

Image
Πηγή: ΑΠΕ 

Σκύλοι απομακρύνθηκαν μαζί με τις οικογένειές τους από τις κατοικίες και ο φακός τoυ πρακτορείου Eurokinissi κατέγραψε κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού να δίνει τις πρώτες βοήθειες σε ένα τετράποδο.

Image

Σε μια φωτογραφία του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου, πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες που πλησίασαν απειλητικά σε μελίσσια.

Image
Βίντεο: zoosos.gr

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

TAGS
#Βαρυμπόμπη #Φωτιά