Μενού
  • Α-
  • Α+

Σε δημόσια διαβούλευση θα βγει η νέα διάταξη για την τιμωρία των εμπρηστών δάσους. Η αυστηροποίηση των περιβαλλοντικών εγκλημάτων έχει ήδη περάσει από το υπουργικό Συμβούλιο. Μέχρι το 2019, ο εμπρησμός δάσους τιμωρείτο με ποινές από 5 έως 20 έτη φυλάκισης χωρίς αναστολή, αναλόγως με τα αποτελέσματα της φωτιάς. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι με τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο εμπρησμός δάσους έπαψε να θεωρείται κακούργημα στην βασική του μορφή και υποβιβάστηκε σε πλημμέλημα, που τιμωρείται με φυλάκιση 3 έως 5 ετών ενώ προηγουμένως οι ποινές που προβλέπονταν ήταν από 5 έως 10 έτη χωρίς αναστολή.

Διαβάστε ακόμηΦωτιά στη Ρόδο: Στάχτη 10.000 στρέμματα - Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών

Με τον Ποινικό Κώδικα που ισχύει σήμερα (σ.σ του ΣΥΡΙΖΑ) για να φτάσει η ποινή στα 10 έτη κάθειρξης θα πρέπει να αποδειχθεί ότι κινδύνευσε άνθρωπος ή ότι σκόπευε σε προσωπικό όφελος ο εμπρηστής.

Για να φτάσει η ποινή έως τα 10 - 15 έτη θα πρέπει να έχει προκληθεί θάνατος ενώ για να καταδικαστεί ο εμπρηστής σε ισόβια πρέπει να έχουν καεί μεγάλες εκτάσεις και πολλοί άνθρωποι.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, παρουσίασε πριν από λίγο καιρό το νομοσχέδιο για τις τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Σύμφωνα με τον νέο Ποινικό Κώδικα:

  • Για περιβαλλοντικά εγκλήματα (εμπρησμός δασών, πλημμύρα, έκρηξη) αυστηροποιείται το πλαίσιο ποινών και προβλέπεται:
  • Διεύρυνση αξιόποινων περιπτώσεων
  • Πρόσκαιρη κάθειρξη έως 10 έτη στην περίπτωση που ο δράστης είχε ίδιο όφελος
  • Κάθειρξη σε περίπτωση εμπρησμού δάσους που είχε επιβαρυντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA