Μενού
  • Α-
  • Α+

«Η μισή χώρα έχει δεχτεί μήνυμα "εκκενώστε". Μην αφήσουμε τα παιδιά μας να εκκενώσουν τη χώρα» έγραψε ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κοτταρίδης για τα διαχρονικά εγκλήματα που γίνονται σε ό,τι αφορά στην αντιπυρική θωράκιση της χώρας και για την αποποίηση ευθυνών όλων μας, προεξαρχόντων πολιτικών, τοπικών αρχόντων και φορέων. Μάλιστα, έκανε και ειδική αναφορά στον «στρατηγό άνεμο» που είχε επικαλεστεί ο Βύρων Πολύδωρας για να δικαιολογήσει μία από τις πιο μελανές στιγμές της σύγχρονης Ιστορίας της χώρας με τις φωτιές του 2007 λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όταν τον άκουσε να επικαλείται τον «στρατηγό άνεμο» «κρατιόμουν μην τον κοπανήσω με το μικρόφωνο».

Δείτε όλη την ανάρτησή του στο Facebook: «Στα 19 μου ανακάλυψα τη μαγεία του βουνού. Με την θρυλική ομάδα του τότε ΣΠΑΠ, τον συγχωρεμένο Διακομανώλη και την κόρη του Kelly Diakomanoli και τους πρώτους εθελοντές οργώναμε τα δάση και τρέχαμε χωρίς να υπολογίζουμε όπου υπήρχε φωτιά. Σιγά σιγά εκεί που τρέχαμε να σβήσουμε άρχισαν να φυτρώνουν σπίτια κυρίως βίλες.

Κάποια στιγμή βαρέθηκα, κουράστηκα, αλλά η αγάπη μου για την Πεντέλη με οδήγησε και πάλι στο βουνό. Στις πυρκαγιές του 2008 αν θυμάμαι καλά, το σπίτι που νοίκιαζα κάηκε ολοσχερώς. Ακόμα θυμάμαι τον Πολύδωρα την επομένη της καταστροφής να καταγγέλλει τον στρατηγό άνεμο κι εγώ να κρατιέμαι να μην τον κοπανήσω με το μικρόφωνο έξω από το Μαξίμου. Στο Μάτι με το που ξέσπασε η πυρκαγιά στο βουνό όταν όλοι ασχολιόντουσαν με την Κινέτα έτρεξα από τους πρώτους. Αηδιασμένος από την χυδαία επικοινωνιακή πολιτική των επόμενων ωρών ορκίστηκα πως δεν θα ξαναασχοληθώ.

Η μεγάλη καταστροφή των τελευταίων ημερών με οδήγησε και πάλι στο βουνό. Ξέροντας και πάλι πως θα στενοχωρηθώ, θα νευριάσω, θα αηδιάσω. Για να ξέρουμε λοιπόν τι μας γίνεται, οι φωτιές δύσκολα σβήνουν. Οι φωτιές προλαμβάνονται. Με καθαρισμό δασών, με ζώνες πυρασφάλειας, με πυροσβεστικούς κρουνούς. Πρόληψη με το να τσακώνονται οι δήμοι με την περιφέρεια, η περιφέρεια με το δασαρχείο κλπ δεν γίνεται. Δεν μπορεί μέσα στον μοναδικό πνεύμονα πρασίνου της Αττικής να υπάρχουν πυλώνες υψηλής τάσης.

Δεν είναι δυνατόν να μην προστατεύεται ένας ιστορικός τόπος όπως είναι τα βασιλικά κτήματα και να καίγονται 2 μέρες μετά από αναζωπύρωση. Δεν μπορεί η μισή χώρα να έχει δεχτεί μηνύματα «εκκενώστε». Προφανώς και υπάρχει κλιματική αλλαγή. Σίγουρα οι συνθήκες με τον καύσωνα ήταν ιδιαίτερα ακραίες. Κανείς όμως δεν μπορεί να ζει υπό το φόβο της καταστροφής της περιουσίας του και με αυτόν τον τρόπο. Από αύριο κιόλας. Καμιά οικοδομική δραστηριότητα στα καμένα. Αμεση διάνοιξη δρόμων και ζωνών πυρασφάλειας. Αναδάσωση όχι πλέον μόνο με πεύκα αλλά και με άλλα δέντρα που δεν αποτελούν βόμβες. Η ΔΕΗ να υποχρεωθεί να υπογειοποιήσει τα καλώδιά της άμεσα. Ενίσχυση του θαυμάσιου κινήματος εθελοντισμού. 25 χρόνια μέσα σε όποιον συλλαμβάνεται για εμπρησμό. Τέλος, αυστηρός έλεγχος στην τοπική αυτοδιοίκηση και ποινές σε όποιον δήμαρχο δεν προχωρά σε καθαρισμούς κι ελέγχους.

Με τη σημερινή πυρκαγιά στην Αττική μπαίνει ταφόπλακα στον τελευταίο πνεύμονα πρασίνου. Στο χέρι της κοινωνίας, στο χέρι των πολιτών είναι να μην αφήσουμε τη ζωή μας να καταστρέφεται σταδιακά. Μην αφήσουμε κανένα λαμόγιο να βρει την ευκαιρία να καταπατήσει σπιθαμή γης. Ας αλλάξουμε επιτέλους νοοτροπίες κι ας απαιτήσουμε από το σύνολο του πολιτικού κόσμου το αυτονόητο δικαίωμά μας. Να ζήσουν τα παιδιά μας με ασφάλεια σε έναν καλύτερο κόσμο χωρίς να πρέπει να εκκενώσουν τη χώρα».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA